Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

nelamurire cu rezistenta ohmica

dj_radu69

Recommended Posts

salutare am o dilema ca ma seaca de mult timp si pe cine am intrebat spre bucuria mea nu stia...:)....deci daca avem un amplificator audio 2x25 W 8OHMI si avem 2 difuzoare de 4 OHMI cum le putem connecta ca sa nu afecteze finalii amplifului , ..eu ma gandeam sa pun o sigurantza de 4 Ohmi in serie cu difuzorul se poate ? multumesc anticipat

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• dj_radu69

1

• zal

1

Top Posters In This Topic

Guest mister_rf

O siguranta este o componenta electrica care are posibilitatea protejarii unui circuit si intrerupe circuitul prin ardere/distrugere interna la depasirea valorii nominale. Deci daca discutam despre sigurante de 1A, 2A, etc. notatia reprezinta valoarea maxima a curentului acceptat.Poate ca ai dorit sa spui o rezistenta de 4 ohmi.Da, se poate conecta o rezistenta, dar puterea acesteia trebuie sa fie cel putin egala cu jumatate din puterea maxima debitata de amplificator, adica 25/2=12,5W iar in practica se alege valoarea standard de 4ohmi/16W-25W.Problema conectarii unui amplificator cu impedanta mai mare la un sistem de boxe cu impedanta mai mica a mai fost discutata pe forum.In acest caz solutia optima este sa conectezi in serie (si cu respectarea fazei pentru fiecare boxa/incinta) cate doua incinte pe fiecare canal pentru a ajunge la valoarea ceruta de amplificator. Dar sunt necesare cate doua incinte pe fiecare canal pentru a obtine o impedanta dubla. In mod cu totul exceptional se pot conecta si direct incinte de 4 ohmi la un amplificator cu impedanta optima de 8 ohmi dar in acest caz nu se mai poate folosi amplificatorul la nivel maxim. Ar trebui sa-i furnizam la iesire o tensiune mai mica, ceea ce se poate realiza din potentiometrul de volum dar cine garanteaza ca respecta valoarea teoretica la care se mai poate utiliza corect amplificatorul?... :smt003