Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vopsire capace magnetofon


Guest daniel dan

Recommended Posts

Guest daniel dan

SALUT !!!

 

Cum realizez si eu culoarea mahon la niste laterale de magnetofon dar sa fie lucioase exact cum este pianul ???

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

smirghel de 150. 200. 400. 600. 1000. 2000, apoi bait, apoi din nou smirghel de 1000, apoi bait, apoi prima mana de lac, apoi din nou smirghel, apoi a doua mana de lac, apoi smirghel (de cel putin 1000), apoi din  nou lac, s.a.m.d., pana iti place cum iese. cam 2-3 saptamani. cu stima, eugen

dupa fiecare mana de lac se lasa sa se usuce cel putin 48 de ore.

Link to comment

Este de turatie mica cca 1700 rpm. Un flex pentru debitat are 6500 rpm la discul de 230mm.

SALUT !!!

 

Cum realizez si eu culoarea mahon la niste laterale de magnetofon dar sa fie lucioase exact cum este pianul ???

Pune ceva poze cu materialul in cauza. Exclus autocolantul sintetic pentru ce vrei sa faci.

Link to comment
  • 1 year later...

Sa reluam putin acest topic.

 

Indicatiile de mai sus si poza nu sint recomandarile potrivite.

 

Smirghel mai fin de 500  se utilizeaza la lustruirea metalului . Pentru lac e suficient 320-400 maxim 500. Masina de "lustruit"din imagine chiar este un flex. Masina de lustruit arata astfel:

 

http://www.boatsheen.com/polishing_machines.html

 

...dar merge si flexul cu regulator de turatie , manuit de cineva dibaci la asa ceva, cum probabil e omul nostru din poza, desi acolo se pare ca fvrea sa imite "french polish"(mobila pare veche sau reproducere).

 

LATERALELE din mahon cu luciu de pian erau de fapt din pal furniruit cu mahon african si lacuit catalitic.

 

In regim de hobist, cel mai usor este sa fie doua placi din MDF, sau placaj furniruit cu mahon sau si mai usor doua scanduri de mahon taiat la dimensiuni si slefuit. Mahonul are culori si caracter puternic, nu necesita baitz. Dar daca vrei sa imbogatesti caracterul, poate sa fie aplicat baitz foarte diluat, sau numai dupa testare una din urmatoarele substante: bicromat de potasiu dizolvat in apa ( dupa uscare devine galben , dar la lacuire are culoarea corecta), amoniac diluat ( se testeaza inainte - daca e prea concentrat il face negru). Amoniacul slab din comertz ar putea da un rezultat bun, dar trebuie testat.

 

Lacuirea:  dupa ce lemnul a fost pregatit (slefuit in ordinea 120-150, 220,  se da primul strat de spray (din flacon) foarte gros. Placa se aseaza cu fatza de lacuit in sus pe o suprafata perfect orizontala. Intii se dau canturile foarte subtire apoi se "toarna cu polonicul" pe suprafata mare orizontala astfel incit sa nu se prelinga dar sa para ca sint 3mm de lac. Se lasa la uscat pana cind nu se mai prelinge cind e inclinat. Cind s-a zvintat bine si nu mai curge, se repeta operatia doar pe canturi, spreind foarte subtire inca 3-4 straturi cu pauze de uscare de cca 30 minute (la temperatura de 28-35 grade).  Nu conteaza daca se pulverizeaza putin si pe suprafata orizontala, dar nu spreiati ca rezulta efectul de coaja de portocala. Se lasa la uscat minim 5-7 zile. Se slefuieste cu 220 sau 320 dupa dibacie (uscat sau cu apa) si se repeta operatia, de aceasta data spreind normal (mai subtire) cu placa asezata tot perfect orizontal. Un strat potrivit de gros pe orizontal si mai subtire pe vertical. Dupa alte 5-7 zile se repeta totul. Finisajul de pian il obtineti de-abia dupa 15-17 straturi. Apoi se slefuieste acest penultim strat cu 400-500 si se aplica un ultim strat subtire si compact. Dupa uscarea acestuia nu se mai slefuieste sau se slefuieste dupa 1-2 zile cu o cirpa uscata si lichid de lustruit masina (petrol+apa + praf pomis).

 

Aceasta e metoda cea mai simpla , care nu necesita experienta deosebita si masina de slefuit.

 

Cu masina de slefuit se procedeaza astfel:

1. Se aplica primul strat de nitrolac foarte gros asa cum am mentionat mai sus. In timpul uscarii 5-7 zile se fac aplicatii subtiri pe cant.

2. Dupa uscarea primului strat se slefuieste cu 320-400 umed(cu apa). 

3. Se repeta aplicatia de lac , in straturi subtiri dar compacte de cca 3-4 ori cu uscari si slefuirile respective cu 400 umed.

4. Se aplica un ultim strat de lac , subtire si compact. Se usuca 1- 4 zile.

5. Se lustruieste cu masina de lustruit cu blana si compound nr 3 pentru lustruit lacul auto (se gaseste si la noi la magazinele de piese auto). Contine petrol, apa si pomis, posibil si ceva ceara sau alte ingrediente.

6. Se lasa sa se usuce, se sterge compoundul uscat (arata acum ca un praf). Acum obiectul ar trebui sa luceasca precum pianul. Daca e cazul, se mai lustruieste putin, manual cu acelasi compound (solutie ...).apoi cu o carpa uscata foarte moale (tifon curat fara scame lemnoase care ar putea zgaria).

 

Succes

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines