Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator audio mosfet


Recommended Posts

Salut tuturor si Hristos a inviat. Am cautat pe forum niste scheme de amplificator audio pe mosfet, dar nu am gasit ceva care sa aiba si pcb deoarece nu ma pricep sa le fac. Asa ca am o rugaminte la voi daca aveti niste scheme de amplificator audio pe acesti mosfeti care sa aiba si pcb ul.

 

IRF530 / IRF540 / IRF9540 / IRF9530

Link to comment

Da tensiune simetrica , am o nelămurire am văzut ca se folosește bobina la ieșire, nu se poate scoate ? Adică dacă funcționează și fără? Ce rol are aceea bobina ?

Bobina opune o rezistenta foarte mare armonicilor inalte, cu cit mai mare este frecventa oscilatiilor despre care spune colegul Giorgi tv , cu atit aceasta opune o rezistenta mai mare. O aproximare a rezistentei care o opune este 2*pi*f*L (f-frecventa, L-coeficientul de autoinductie sau inductanta)

Salut tuturor si Hristos a inviat. Am cautat pe forum niste scheme de amplificator audio pe mosfet, dar nu am gasit ceva care sa aiba si pcb deoarece nu ma pricep sa le fac. Asa ca am o rugaminte la voi daca aveti niste scheme de amplificator audio pe acesti mosfeti care sa aiba si pcb ul.

 

IRF530 / IRF540 / IRF9540 / IRF9530

Incearca sa cauti prin biblioteca domnului moderator Marian, tin minte ca am realizat mai demult un amplificator cu mosfeti , copiat din colectiile lui.

Link to comment

@roscatu macar ai accesat link-ul ce ti l-am lasat anterior? Este un amplificator care contine tot ce iti trebuie sa il faci, este cu mosfetii pe care i-ai mentionat tu, deci...

 

PS: Daca te uiti la poze o sa vezi cat de simpla e acea inductanta, pur si simplu iei ceva sarma de 1-1,2mm diametru pe care o recuperezi in cel mai rau caz de pe bobina de pe iesire a unei surse ATX defecte, cauti un suport rotund, merge foarte bine pe o baterie micuta de telecomanda, dai pe ea 10-15 spire cat mai apropiate una de alta, si gata inductanta, ce-i atata bataie de cap, nu e sursa in comutatie sa conteze valoare in mod strict, e o amarata de inductanta de cativa uH necesara pentru a se asigura ca in alternativ exista intotdeauna o componenta rezistiva inseriata cu iesirea amplificatorului ( o inductanta este in curent alternativ o rezistenta variabila in functie de frecventa ). E al naibii de simplu de facut, si-ti mai trebuie o rezistenta de 10 Ohm/3W introdusa in interiorul ei, conectata direct in paralel cu inductanta. Daca totusi ti se pare atat de dificil atunci poti renunta la ea, strapezi gaurile pe cablaj din dreptul inductantei cu o sarma suficient de groasa ( 1-1,5mm diametru ).

Link to comment

Pai presupun ca inca este la stadiul de documentare, cautare si alegere schema, de asta am insistat cu sugerarea proiectului meu, indeplineste criteriile cerute de el si este un amplificator deja confirmat, am reactualizat acum si informatiile din prima postare de acolo, completand ce lipsea:

http://www.elforum.info/topic/54663-amplificator-mosfet-70w/?p=548460

 

Mai departe depinde de el sa aleaga ceva ce ii place, eu ii stau la dispozitie fie ca alege proiectul meu fie ca alege orice altceva.

Numai bine.

Link to comment

Multumesc @marian , da , o sa aleg proiectul acela, o sa revin cu noi informatii in curand.

 

Am o rugaminte la domnul @marian , dupa ce fac montajul , ce teste trebuie sa fac prima data si cum, de ex cum sa fie pozitionat sageata de la multitura. II ok 27v alternativ? adica vreo 40 v continu, sau 20v alternativ , si 30 v continu?

Edited by roscatu
Link to comment

Daca ai 2x27Vca atunci in sarcina o sa ai undeva spre +/-36Vcc ceea ce este in regula deci poti folosi acea alimentare. Daca ai de gand sa comanzi sarcini de 4 Ohm atunci alimentarea de 2x27Vca va trebui sa poata suporta minim 5A. Dupa asamblare si montare tranzistori finali si superdioda pe radiator, in locul sigurantelor lipesti temporar niste rezistente de putere, orice valoare ai intre 10 si 100 Ohm ( amandoua aceeasi valoare ) si 5W. Apoi reglezi din multitura de la bias astfel incat intre baza si emitor la tranzistorul de la superdioda sa obtii rezistenta maxima, adica undeva spre 2k, apoi lipesti tot temporar intrarea la masa, si lasi iesirea in gol, alimentezi si masori tensiunea Vcc intre iesire si masa, daca nu ai mai mult de cateva zeci de mV este ok. Opresti alimentarea si inseriez cu ramura pozitiva un ampermetru, lasand inca rezistentele alea in locul sigurantelor, reglezi din multitura pana obtii pe ampermetru 30-40mA, daca poti ajunge la valoarea asta este in regula, opresti alimentarea, deslipesti rezistentele de putere si pui sigurantele la locul lor, reglezi din nou multitura de la superdioda la rezistenta maxima baza-emitor a tranzistorului de la superdioda, alimentezi din nou, dar de data asta vei avea sigurantele montate, masori din nou tensiunea continua de pe iesire, apoi inseriezi ampermetru cu alimentarea si reglezi din multitura pana obtii 50-60mA, si cam asta e tot. De aici ii dai direct cu muzica.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines