Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor demontare turbina motor aspirator


Postări Recomandate

Stie cineva cum se poate demonta turbina de pe axul acestui motor ??? 

motorul provine de la un aspirator ... nu stiu modelul si nici producatorul ...

 

 

Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 

 

rulmentul este distrus si doresc inlocuirea acestuia ... piesa metalica care fixeaza turbina , este de tip flansa ... axul este rotund si nu are nici tesituri sau hexagon pentru desurubare in scopul demontarii ...

 

am incercat sa desfac piesa respectiva prin rotire , dar fara nici un rezultat ... probabil este introdusa cu presa si atunci banuiesc ca nu se poate demonta .

 

orice sfat este binevenit ...

 

Multumesc celor care ma pot ajuta cu sfaturi ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am vazut astfel de asamblari care par nedemontabile.In cazul asta (cred) turbina este montata cu ajutorul unei saibe elastice concave, care se preseaza pe ax fixind turbina.Cred ca fabricantul a ales metoda asta de asamblare, tocmai in ideea ca atunci cind se distrug rulmentii sa nu poata fi inlocuiti fara distrugerea turbinei sau axului.O metoda de demontare ar putea fi fixarea rotorului in universalul unui strung,o gaura de centrare in care sa intre virful unui con de sprijin si cu ajutorul unui cutit,si cu multa rabdare sa se incerce  strunjirea saibei respective de pe ax.Dupa ce rulmentul a fost scos, sa se faca filet pe axul rotorului pentru fixarea turbinei, tinind cont de sensul de rotire a rotorului motorului.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Eu aș face o gaură de 4-5mm fix în mijlocul ,,măciuliei,, sau piuliței aceleia ciudate care fixează turbina și aș observa planul de separație dintre ,,piuliță,, și capătul axului.vApoi aș încerca polizarea pe o parte a ,,piuliței,, până aș ajunge la filet (dacă există). Astfel, s-ar slăbi oricum strângerea piuliței sau chiar eventuala blocare din cauza presării sau ruginii...

Link spre comentariu

Cald acolo nu se prea poate,sub turbina din aluminiu,exista statorul turbinei din plastic.Nu risca nimeni acolo o prindere prin presare,la turatia aia e riscant.Daca prin absurd reuseste sa polizeze piulita pe o latura(desi nu stiu cum va reusi in acel spatiu,si nu stiu daca e piulita dupa cum arata),cu ce va monta la loc dupa ce va schimba rulmentul?un filet din ala la cutit e cam greu de facut(chiar si strapuns,nu infundat cum e ala),iar tarod pe stanga e si mai naspa de gasit.Ma mir ca a putut demonta rotorul,de regula sunt ceva suruburi sub acea turbina si pana nu se demnonteaza tot,nu se poate scoate rotorul.Eu am fost nevoit la un motor de samsung sa fac o pereche de pene cu care sa blochez rotorul in stator(axul nu avea nici un pic de par ca sa-l pot apuca),am demontat turbina si dupa aia am scos rotorul si am depresat rulmentii...diferenta a fost ca am gasit piulita cu hexagon de 13,aici nu stiu daca au prevazut demontarea privind mai bine maciulia aia din capul axului.

A doua oara am cumparat alt aspirator,nu merita munca :rade:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare domnilor,

M-am gindit sa revigorez acest topic.

Am cumparat de la un coleg de pe forum, un motor de aspirator, (Philips, spune colegul) la care vreau sa-i dau o cu toata alta destinatie.Dupa ce am primit coletul,am constatat ca  motorul  are aceeasi problema ca si motorul colegului @Gogured,adica turbina pare de nedemontat.Am incercat in fel si chip sa demontez tot ansamblul fara sa distrug nimic.Nu am reusit.Neinteresindu-ma nici turbina si nici piesa din plastic care deviaza aerul incarcat cu praf, prin exteriorul motorului evitindu-se in felul acesta imbicsirea cu praf a statorului,rotorului si a rulmentilor,am distrus turbina si piesa care deviaza aerul.In felul asta am ajuns la piesa pe care se fixeaza turbina.Turbina este fixata pe piesa respectiva cu o saiba elastica.Saiba elastica este montata in partea inferioara,inspre rulmentul motorului.Tot ansamblul(turbina,piesa pe care se monteaza turbina si saiba elastica) se monteaza cu stringere pe axul motorului,dupa ce in prealabil s-a montat pe capacul motorului,piesa din plastic care deviaza aerul viciat.Piesa respectiva este din aluminiu turnat. Nu am reusit sa scot piesa respectiva numai taind flansa piesei cu o pinza de fierastrau pentru metale (bomfaier).Apoi am pilit butucul piesei pina cind am ajuns la axul motorului.Numai atunci am reusit sa scot piesa de pe axul motorului.Dupa asta am dat de o alta problema.Capacele motorului sint fixate de statorul motorului cu niste bolturi(prin stringere).Ca sa schimbi  rulmentii, trebuie sa scoti cele patru bolturi(statorul avind forma partata) cu ajutorul unei prese.Dupa schimbarea rulmentilor, fixezi capacele pe stator cu cele patru bolturi sau cu suruburi, pentru ca in cazul in care vrei sa schimbi rulmentii sa nu trebuiasca sa folosesti presa.Concluzia pe care am tras-o e ca motoarele de tipul asta, sint de unica folosinta.In cazul in care se duc rulmentii singura solutie e sa cumpari alt motor ,asta in cazul in care gasesti unul nou, identic,pentru ca nu ai nici o sansa sa ajungi la rulmenti fara sa distrugi turbina si piesa care deviaza aerul aspirat.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări