Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul snubber punte redresoare


turcu_dan

Recommended Posts

    Salutare, momentan lucrez la constructia unui amplificator audio si m-am impotmolit la calculul rezistentei+condensatorului ce vin montate pe fiecare dioda in parte, mai precis a retelei sbubber. Poate cineva mai avansat si cu mai multa experienta stie o metoda de calcul a snubberu-lui. Pana acum am realizat cablajul redresare+filtrare insa din cate am auzit snuubber-ul trebuie adaptat pentru piesele care le detin, traf etc..... Schema dupa care m-am inspirat avea snubber-ul format dintr-o rez de 470R/0.5W+1nF630V.

Multumesc anticipat.

Link to comment

Vorbim despre snubber pe diodele care redreseaza tensiunea de la un traf de retea? Daca da atunci nu vad pentru ce sa-ti bati capul cu calcule, aici lucrurile sunt mult mai relaxate decat la comutatie, pune doar condensator direct pe dioda, orice valoare intre 10n si 100n, e arhisuficient.

Link to comment

Da, este vorba despre diodele care redreseaza tensiunea de la un  traf de retea. Schema dupa care m-am luat avea si snubbere pe fiecare dioda redresoare. M-am gandit ca poate cineva stie cum se face un astfel de calcul........ in acest mod aveam schema completa.

Link to comment

Crede-ma, te complici prea mult pentru prea putin. Cate un simplu condensator pe fiecare dioda in plaja mentionata de mine mai sus, e destul pentru cam orice aplicatie.

Link to comment

@turcu_dan Pentru un calcul ar trebui cunoscute toate elementele parazite din montaj : inductanța de scăpări a secundarului , capacitățile parazite ale transformatorului , rezistența secundarului , capacitatea diodei , parametrii de comutație ai diodei și poate și altele . 

Așa ceva se determină experimental chiar și la firme mari . 

Câte ceva poți citi aici :

http://www.hagtech.com/pdf/snubber.pdf

Link to comment

  Cred ca o sa ma opresc, e mult prea complicat si n-am scule pt masurat parametrii mentionati de @UDAR (inductanța de scăpări a secundarului , capacitățile parazite ale transformatorului) ........ o sa urmez sfatul lui @marian. Daca ar fi sa pun valorile din schema dupa care m-am luat, respectiv: 470R/0.5W+1nF630V, o sa fac mai mult rau? Mai bine fara ele?

Edited by turcu_dan
Link to comment

Imposibil de răspuns , mai ales fără schema cu pricina ... Oricum , așa la intuiție , 1nF mi se pare prea puțin și 470Ω prea mult. Dacă ne uităm și la puterea de 0.5W a rezistenței comparativ cu puterile ”comutate” de o diodă dintr-o sursă de alimentare a unui amplificator de putere care sunt de sute de W , pare că nu-și prea are rostul . Dacă nu cumva aceste valori neașteptate ( pentru mine ) au tocmai rolul de a atenua o componentă găsită experimental , rezultatul unor fenomene mai subtile și imposibil de anticipat doar după schemă.

Personal aș recomanda aceeeași gamă de valori ca și Marian . Puținele teste pe care le-am făcut au evidențiat niște șpițuri de amplitudine nu prea mare - frecvența oscilației nu am putut s-o evidențiez - care erau imune la capacități de câțiva nF. E posibil (probabil ) însă ca frecvența să fi scăzut .

Edited by UDAR
Link to comment

Va multumesc pentru lamuriri si timpul acordat, o sa aplelez la varianta indicata mai sus, cu un C/dioda.

  Toate cele bune.

Link to comment

Îţi pot zice ce mi-a zis mie un inginer de la TI acum vreo două săptămîni, la un workshop legat de SMPS:

- pui osciloscopul şi măsori frecvenţa de oscilaţie;

- pui un condensator astfel încît frecvenţa respectivă să se înjumătăţească (prin tatonări);

- pui o rezistenţă serie astfel încît amplitudinea să se reducă la jumătate.

 

Cablajul e parte componentă a oricărui circuit. Cu cît frecvenţa oscilaţiilor din overshoot e mai mare, cu atît e mai bine proiectat cablajul.

Link to comment

Realizează cât mai late posibil traseele parcurse de curenți mari (fără goluri estetice) și în felul acesta vei obține un cablaj ,,solid,, ce nu mai trebuie neapărat îngroșat suplimentar prin cositorire.Nu are rost să faci trasee așa de ,,aerisite,, la un redresor de putere, spațiile alea goale sunt inutile în acest caz Estetica e mai puțin importantă decât funcționalitatea cablajului.Nu va sta nimeni să-l ,,admire,, o dată montat în carcasă. Masa comună în cazul tău mi se pare mult prea subțire, eu aș fi făcut-o lată cât tot spațiul dintre pinii comuni ai condensatoarelor de filtraj....până la urmă tu decizi....

Link to comment

Eu nu prea pot să văd bine pe schema aia , dar nu găsesc snubber-ele cu pricina . Văd doar niște condensatori în paralel pe diode . Sau asta e după modificare ?

În ce privește linia aia , cred că e o greșeală....

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines