Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Ionut Remus

Sursa tensiune pt. MCU direct de la 230V

Recommended Posts

De dragul "mesterelei"  vreau sa-mi fac un intrerupator digital pentru aprins si stins becul din camera. Proiectul meu e mult ai complex deoarece vreau sa adaug si touch si comanda cu android dar nu am gasit o solutie concreta pentru a-mi alimenta modulele, si sa fie si miniaturata deoarece totul trebuie sa intre in doza  intrerupatorului clasic. 

 

Intrebarea mea este, ce solutie sa adopt pentru a face o alimentare efcicienta, "safe", si care sa nu necesite un transformator??? ma gandesc la o solutie smps gen cum functioneaza incarcatoarele de telefon mobil...dar tot mi se par prea mari!!! Pt. cei mai experimentati, ma puteti orienta catre un CI anume si/sau o metodacat mai simpla care sa nu disipe si caldura prea mare? Dupa mine as ava nevoie de vreo 200mA current, poate si mai putin.  Sau e mai eficient o punte redresoare si cu dioda zenner?..dar in felul asta nu prea am o separatie galvanica a fazei ceea ce cred ca e periculor in caz de un "fail". 

as mai avea o solutie precum http://www.tme.eu/ro/details/of-tptm06w-sl/altele/optoflash/# dar tot am nevoie de o sursa de 12V. Si in cazul asta ar trebui sa facceva modificari....dar ca exemplu credca e bun.

Link to comment
Share on other sites

La 100-200mA curent necesar, singura opțiune e o sursă smps dintr-un alimentator de tabletă sau telefon.Trebuie aleasă o sursă sigură, comandată cu integrat și optocuplor, nu orice porcărie ieftină cu un tranzistor și tensiune nestabilizată.Curentul maxim al sursei să fie mai mare decât necesarul tău, de exemplu 0,8-1A, pentru ca sursa să funcționeze ,,rece,, la consumul dorit (pentru fiabilitate).

Link to comment
Share on other sites

Ma indoiesc ca ai sa gasesti o sursa care sa iti incapa in acel spatiu mic, mai cu seama ca sursa este doar o parte din montaj, si faptul ca or sa fie practic ermetic inchise nu te ajuta deloc, orice sursa genereaza caldura intr-o masura mai mica sau mai mare, oricat ar fi de eficienta, o sa te lovesti de efectul cumulativ. Eu zic ca ar fi bine sa folosesti o sursa de calitate pozitionata sigur undeva in alta parte si duci un cablu pana la doza respectiva prin canalele cablurilor de retea, ori iti faci tu altul.

Link to comment
Share on other sites

Am crezut ca voi scapa...dar se pare ca nu!!! Nu prea vreau sa fac modificari deoarece tot apartamentul este nou, la propriu spus si proapat finisat (de 1 an). dar am sa facceva teste sa vad unde, si cum gasesc o solutie cu o sursa smps de tel mobil, sa vad cat de tare se incalzeste. Nu prea vreau sa dau gauri si sau sa prind alte chestii, dar la nevoie daca ma lasa "sefa".....am sa vad cum ascund tot.

Link to comment
Share on other sites

Nu e vorba de complicat. Unii stau si se joaca toata ziua pe Pc(gamerii),altii vin de la lucru si se pun la tv, altii prin curte la animale, unii se pyn la citit, eh...eu citesc tot felul de chestii tehnice care mi se par interesamte, dar mesteresc si cate una alta prin casa, iar cand nu am ce mesteri prin casa, "ma joc" cu electronica, altfel ma plictisesc si-mi rod unghiile

Link to comment
Share on other sites

Mai întâi trebuie să decizi ( și eventual să ne spui ) dacă vei avea (ai) fir de nul în locașul întrerupătorului . De obicei acolo avem doar fază - de la siguranță și spre bec. 

În funcție de asta poți să primești sugestii.

Link to comment
Share on other sites

Nu e neapărat necesar și un nul suplimentar, se poate folosi sistemul ,,dipol,, în care alimentarea se face prin aceleași două borne prin care se comandă și becul.Binențeles că asta necesită uneori anumite componente specializate (integrate dedicate), e aproape imposibil de făcut în regim DIY, mai ales miniaturizat.... Exemplu http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=620587

http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=620587

Link to comment
Share on other sites

Nu e vorba neapărat de componente specializate ci mai degrabă de consumul minim al electronicii . Exemplul pe care l-ai dat este pentru becuri cu incandescență unde se asigură ușor o cale pentru curentul de repaus și , mai mult , dacă acesta nu e prea mare , nu sunt efecte vizibile . E drept că Ionuț nu a spus ce vrea să comande . 

E deasemenea adevărat că trebuie componente cu consum redus - microcontrolerele de azi  nu ridică probleme în acest sens , rămâne restul . Eu de exemplu am avut dificultăți în a găsi un receptor IR cu consum suficient de mic ( asta cu ceva ani în urmă , drept care am și renunțat ) .

Link to comment
Share on other sites

Eu am folosit integrate de la PowerIntegration pt a realiza o sursa de 20W/24V reglabila si integrata in intrerupator (cu potentiometru) folosita la alimentarea ventilatoarelor de la baie.

Problema cu acumularea caldurii a ramas asa ca puterea maxima de 20-25W este disponibila numai pt 10-15 minute (apoi o opreste protectia termica), dar folosita la maximum 40-50% din putere (tensiune) poate functiona nonstop. Folosesc 2 astfel de surse de peste 8 ani fara nici o defectiune. Au fost concepute si realizate integral de mine (inclusiv transformatoarele).

 

Vezi daca poti gasi ceva folositor pe aici : &order=field_output_power&sort=asc">Proiecte PowerINT , dar tot v-a trebui sa realizezi tu transformatoarele. Mai vezi ca la ei pe site este diponibil pt download un program de proiectare folosind integratele lor. Trebuie numai sa te inregistrezi si poti copia programul.

 

S-ar putea sa te satisfaca ceva de genul acesta: http://ac-dc.power.com/sites/default/files/PDFFiles/der141_0.pdf

 

Daca nu ai tras si nulul in doza de la intrerupatoare, o sa fie foarte dificil sa obtii ceva fiabil si functional.

Acum citeva luni am put meseriasii sa bage si nulul in dozele de la intrerupatoare pt a instala ceva similar cu ce vrei tu. 

Apropo, nu ai montat firele prin tevi de plastic? Daca ai tevi instalate, poti adauga destul de usor inca un fir pt nul fara a mai sparge peretii. Nu-i nevoie sa pui un fir gros, 0,25-0,5mm^2 cu izolatie pt 230V este suficient.

Link to comment
Share on other sites

Nul am in doza...trece direct, dar se poate taia. Ce vreau sa comand este un releu, eventual un tranzistor sau tiristor, triac...etc...Inca nu sunt sigur exact ce anume vreau, deoarece sunt in faza de documentatie. Stiu sigur ca am ceva de löucru dece acelsi tip de sistem il voi implementa si la senzorul de gaz pt centrala, transmisia wireless al temperaturii ambientale, cat si acelei din calorifer, motorizare draperii, soneria usei, interfonul....fiecare bec care acum sunt cu incandescenta dar pe viitor vor fi cu led. Poate am omis ceva si/sau imi mai va veni altceva pe creier dar toate vreau sa le fac o transmisie wireless si fiecare sa poate fi comanda fie IR(e simplu de implementat pe MCU) dar si de o tableta cu Android si/sau smartphone tot pe android....eventual si windows. Totusi ma gandesc ca si pe PC/laptop sa incerc sa fac o aplicatie. STIU....e FOARTE mult de lucru, mai ales pe partea de programare care pentru aplicatiile android inca nu stiu nimic. Problema mea este doar in intrerupator, ca in rest sunt sigur ca ma voi descurca cu sursa de tensiune. Binenteles ca am mai multe "probleme" de rezolvat....dar toate la randul lor...deci pana voi pune eu ceva concret in functiune poatetrece destul de mult timp.....

 

Domnule @validae, va multuimesc de sugestii dar am ceva cum am pus in primul post un link, si desigur sunt si pemai multe canale. eventual am sa iau o bucata candva sa ma apuc deceva teste si sa vad cum potadapta, daca nu va functiona atunci solutiile dumneavoastra chiar vor fi bine venite....totusi am sa citesc si despre ele sa "ma duc la sigur".

 

@sesebe multumesc,  am sa ma interesez.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines