Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Biogaz

schnapy
 Share

Recommended Posts

• Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

E rentabil daca ai o ferma de porci. Nu neaparat sa-l pui la masina (apar probleme de inmagazinare), dar iti poti incalzi casa, poti pune in functiune un generator electric, etc. Te-ar scuti de o gramada de cheltuieli, dar investitia e mare. Si iti trebuie materia prima in mod constant. Erau niste materiale destul de interesante prin Tehnium-anii 80 parca- dar atunci nu faceam asa ceva, ca aveai impresia ca te obliga partidul si maretul lui conducator.:smt003

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Probabil cu benzina... :smt005 Mi-e cam greu sa cred ca din intestinele unei vaci se poate face suficient biogaz sa parcurgi 30 km, doar daca mergi cu un skateboard actionat de biogaz. Banuiesc ca nu era vorba de 30km parcursi cu locomotiva...

• 1 year later...

E foarte posibil, singurele mici probleme sunt:1 E necesara o investitie initiala nu tocmai neglijabila;2 E necesara o sursa de biomasa (dejectii, resturi vegetale etc.) continua si destul de substantiala (volum sau masa, nu merge o luna cu o galeata de balegar!)3 Ca si la alte "energii alternative", apare problema stocarii! Si ar mai fi si altele. Se preteaza in mediul rural, conex cu activitati agricole/zootehnice, dar de oarecare anvergura! PS Imi place ca e masiv implicata electronica!!!Toate cele bune!

• 8 months later...
  • 5 weeks later...

langa satu mare se va construi o astfel de centarala, va fi construita de nemti cu finantare europeana prin ceva progarame, va "procesa" rezidurile de la o fabrica de alcool, puterea pt inceput in jur de 1MW, biogazul va alimenta motoare termice care vor actiona generatoarele, beneficiarul e un romanas care a venit din america cu foarte multi bani si cu o gramada de idei si impresi, in principiu statia de biogaz va trebui sa satisfaca consumul intern al fabrici de alcool, dar nu inainte de a trece printr-un contor de energie al societati Electrica, o vinde ca energie verde si o cumpara ca energie normala.

beneficiarul e un romanas care a venit din america cu foarte multi bani si cu o gramada de idei si impresi,

Ca a venit cu bani si ceva impresii din america , nu va contrazic , asa e .Acum despre idei ( strict la capitolul biogaz ) nimic nou sub soare . Asa cum spunea unul dintre colegii de forum , inainte de momentul 1989 , si la noi in tara am avut cercetare si aplicatii practice in domeniul biogazului .Au fost elaborate proiecte pentru statii de producere a biogazului atat de dimensiuni mari dar si proiecte ce se adresau populatiei ( gospodariilor proprii ) . Toate proiectele erau insotite de documentatie de executie , punere in functiune si exploatare foarte amanuntita . Un alt aspect de retinut ar fi faptul ca aceasta documentatie era foarte usor de obtinut , aproape degeaba .Faptul ca astazi instalatiile in cauza nu mai sunt functionale nu au nimic comun cu proiecte prost gandite si realizate ci doar cu disparitia marilor si micilor ferme zootehnice . Dar asta e alta poveste . Faptul ca aceste instalatii au ca materie prima balegarul bag de seama ca ii face sa zambeasca pe unii dintre colegi . Legat de acest aspect e bine de stiut ca , pe langa biogazul obtinut , instalatiile in cauza aveau si rolul de a aduce balegarul intr-un stadiu de descompunere ce facea posibila folosirea sa ca ingrasamant natural . De retinut e faptul ca balegarul scos direct din grajd nu se preteaza a fi folosit ca ingrasamant , pe cand rezidul scos din statia de biogaz poate fi imprastiat pe camp .Acum din punct de vedere al constructorului amator , negresit ca o astfel de instalatie isi are locul la sat si nici decum la oras .Motivele cred ca sunt evidente .Legat de faptul ca am inceput sa luom drept noutati lucruri ce in aceasta tara treceau drept banal , imi permit o paranteza : Cu multi ani in urma ( anii 2000 cred ) la o emisiune pe teme de agricultura , un roman mers in germania pentru a vedea noutati , se arata dezamagit de faptul ca nemtii ii prezentau drept noutate o instalatie de producere a curentului electric folosind biopgazul . Amaraciunea romanului era legata de faptul ca in tara aceasta noutate era functionala inainte de 1989 , dar comunitatea isi batuse joc de ea ( a se intelege fusese distrusa ca fiind amintire a vremurilor de abia trecute ).Daca printre colegii de forum vor fi si unii din mediul satesc , decisi a construi astfel de instalatii, voi fi bucuros sa le pun la dispozitie bruma de documentatie pe care o am ( in acei ani nu eram pasionat de astfel de lucruri - nu ca acum as fi , ce am e rzultat al intamplarii )Iau seama ca printre colegii de forum sunt unii mai catolici decat Papa ,aici ma refer la acei colegi ce vad acest forum ca fiind strict legat de electronica . Daca acest forum include si o astfel de sectiune (Energie alternativa ) , daca proprietarul acestui forum a gasit de cuvinta sa creeze o posibilitate de informare si discutii si pentru cei ce sunt pasionati si de astfel de lucruri ,de ce domniile voastre va dedati a scrie tot felul de rautati ? , (asta sa nu le etichetez altfel ).Acum strict la ce spunea colegul schnapy : o locomotiva ..., 30 km..., si intestinele unei vaci ( biogaz ) eu nu le vad a fi compatibile .

• 3 weeks later...
Guest Lorand27

Cred ca nu te duce mai mult mintea daca te gandesti ca dormi in grajd daca folosesti biogaz, sau daca produci biogaz.E o mentalitate cam limitata, si o vedere a lucrurilor noi cam redusa. Am vazut si eu un documentar pe TVR unde un om din judetul Harghita producea atat de mult biogaz printr-o metoda destul de primitiva dar eficienta incat nu o putea arde cantitatea de gaz produs zilnic (cam vreo 14 mc). Nu dormi in grajd frate ci economisesti si nu putin.Totul proneste din modul de a privi lucrurile.

• 4 weeks later...
Guest fszfox

este o buna metoda de a scapa de CH4 eliminat in atmosfera prin descompunerea balegarului. CH4 format astfel la nivel global e mult mai periculos decat emisile trasnportului aerian. cu cat facem mai mult biogaz cu atat mai mult pastram atmosfera mai "curata" deoarece CH4 + O2 = CO2 + H20, care egalat ar fi => CH4 + 2O2---> CO2 + 2H2O iar despre intestinele vacii, cred ca e vorba despre continutul lor, si nici decum 30 km

Cred ca nu te duce mai mult mintea daca te gandesti ca dormi in grajd daca folosesti biogaz, sau daca produci biogaz...Am vazut si eu un documentar pe TVR unde un om din judetul Harghita producea atat de mult biogaz printr-o metoda destul de primitiva dar eficienta incat nu o putea arde cantitatea de gaz produs zilnic (cam vreo 14 mc). Nu dormi in grajd frate ...

Eu zic sa nu mai credeti tot ce vedeti la televizor.Biogazul este o sursa de energie, nu zic nu, dar necesita munca pentru producerea lui (un om care sa munceasca zilnic sa care balegar).Oare cat costa o zi de munca a unui om si cat costa 14mc de gaz?Nu dormi in grajd, dar trebuie sa ai grajd. Balegar de unde? Sau alte resturi, care trebuie sa fermenteze.Apoi, termenul de "biogaz", de fapt numeste un amestec de gaze, care difera de la un producator la altul.