Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
RockDok

6P3C-E & EF80 PP AB2

Recommended Posts

Negativare cu baterii super long life, se poate monitoriza curentul consumat in repaos, ori un un voltmetru, care la actionarea unui buton sa indice tensiunea fiecarei baterii.

Sunt doua baterii sau acumulatori?

Tensiunea de 3,6V ma duce cu gandul la accu 3x1,2V iar cea de 18 la accu 2x9V.

Interesanta ideea cu surse de tensiune constanta la negativare. Nu este noua am mai vazut astfel de montaje pe net.

Sa inteleg ca l-ai si realizat.

Edited by Cristian74
Link to comment
Share on other sites

Din ce vad prefinalele lucreaza ca triode ar fi de dorit o dubla trioda cu filament comun...

Semnalul de intrare separat galvanic trebuie sa fie mai mare...Nu stiu daca este suficient de puternic un DVD Player cuplat pe iesirea RCA  a amplifului.Pe Jack-ul de casti. cred ca e ok, ii dai semnal cat poate duce.

Edited by Cristian74
Link to comment
Share on other sites

Deocamdata este doar o idee, baterii super long life. Un exemplu aici: http://www.tme.eu/en/details/bat-er14250-pcb/batteries/varta/7126201381/#

Intrarea, poate simetrica, cred ca va fi legata la un mixer aflat la distanta fata de amplif, inca nu m-am hotarit. In momentul asta nu am idee daca EF86 stie sa dea curent destul in G1 al 6P3C-E. Nu am date despre curentii de grila intre 0V si 10V. Swingul de care spune "dvb" ar trebui sa fie portiunea B-C a curbei de sarcina a EF86. De abia dupa ce aflu despre cei curenti vad si modul de lucru al EF86, poate trec la pentoda sau chiar UL. Suparator va fi ca trebuie sa pun rezistente de sarcina in secundarul interstage.

 

Daca ma iau dupa 6L6-GC la +10V pe G1 curentul este de 15mA. Am sa continui pornind de la informatia asta. Este evident ca ceea ce am atasat ca si curba de sarcina pentru EF86 nu poate duce la 15mA/10V in secundar la un raport de transformare de 1:1

Edited by RockDok
Link to comment
Share on other sites

Sigur, sint baterii de 9V dar nu pentru plantare. Totodata la schema asta un cablaj ar fi idiotenie curata asa ca 2 baterii de 9V sint numai bune.

Am atasat o varianta in care EF86 lucreaza ca si pentoda cu Ug2=180V si Ug1=-3V. Pe un trafo cu n=5:1 adica 60k:2.4k. Rezistenta echivalenta G1 6P3C la 10V/15mA este de 0.67k iar paralel cu 2.4k de pe infasurarea secundara trafo, se relecta ca si Ra=13k in anodul EF85. Am sa incerc si cu un raport mai mic, de exemplu 4:1. Ideea este sa apropii cit mai mult( in limita bunului simt) Ra-ul EF86 pentru tensiuni negative pe G1 a 6P3C de Ra-ul corespunzator tensiunilor pozitive pe G1 a 6P3C.

Link to comment
Share on other sites

Partea proasta este ca nici eu nu sint convins ca asta-i cel mai potrivit loc pentru EF86, mult la marginea zonei de de confort tehnic.

Am sa ma uit spre 6N6P (ca de-astea am). Motivul pentru care optez pentru trafo interstage si intrare este ca vreau cel mai mare raport semnal-zgomot posibil. Odata atins am sa vad si distorsiunile. Am sa-i dau de lucru si admin-ului sa scoata EF86 din titlul topicului.

Edited by RockDok
Link to comment
Share on other sites

Nu stiu daca EF86 este cea mai buna alegere, eu as merge pe 6N8S, 6N6S sau chiar 6S19S, cu ajustarea corespunzatoare a trafului de intrare... Cu cit sarcina anodica in prefinale creste cu atit creste necesarul de inductanta si implicit numar de spire. Debalansarea de curent in interstage este mica dar exista totusi... 

si 6s19s merita incercat.

Dar sa vedem ce iese si cu 6N6P

Edited by Cristian74
Link to comment
Share on other sites

Cred ca intrarea ar trebui sa fie simetrica sau cu posibilitatea de comutare in asimetric-defazor. Daca pornesc de la 0.7Vrms la intrarea in traf atunci cred ca ar trebui un raport de transformare de 1:6 sa imi iasa 12Vvv intre grila si masa la o trioda sau 24Vvv intre grile, destul de incomod si departe de ce cred eu ca ar fi frumos si anume 1:1.

Link to comment
Share on other sites

Pina ajungem acolo sa vedem daca ultima sansa pe care as da-o EF-ului este si acceptabila. In acest caz n pentru interstage ar fi de 1.8:1 ( sau un mai mult sau mai putin frumos 2:1). 4k7 in secundar se reflecta ca si 15k Ra in primar, secundar in faza cu primarul. In cazul asta ar fi nevoie de doar 3Vvv in G1 al EF86 ( PSF-ul este la -1.5V). Un 1:2 pentru intrare estimez ca si suficient.

Cred ca si distorsiunile induse de curbarea dreptei de sarcina spre un Ra de 2k sint acceptabile.

Edited by RockDok
Link to comment
Share on other sites

 @RockDok :mergeti pana la final cu acest proiect,este OK atacul cu EF86,aveti pe schema tensiunile efective pe bobinele trafurilor in asa fel incat sa puteti stabili clar ce rapoarte de transformare va trebuiesc.

Condensatoarele din schema ce declupeaza primarele trafurilor defazor si de iesire sunt necesare pentru a preveni intrarea in oscilatie a intregului amplificator.In practica aceste valori trebuiesc ajustate,cred ca se poate merge pentru condensatoarele de pe traful defazor si cu valori chiar de 220pF,iar cele de pe traful de iesire s-ar putea chiar sa lipseasca.

Nu stiu de ce doriti sa intrati in regim de grila pozitiva cu tuburile finale?...obtineti foarte usor 20W si un THD rezonabil si fara sa aveti grila de comanda  pozitiva pentru tuburile finale (?).

Pana la urma "secretul" sau reusita acestui amplificator consta in cele trei trafuri : intrare defazor si de iesire,daca nu va derajeaza va pot da o sugestie pentru realizarea practica a acestor trafuri...,mi-e foarte usor sa le calculez.

post-175212-0-01869300-1428695828_thumb.png

post-175212-0-39941800-1428695840_thumb.png

post-175212-0-82155500-1428695861_thumb.png

post-175212-0-67311000-1428695873_thumb.png

post-175212-0-29719400-1428695885_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Am atasat dreapta de sarcina pentru un EF86 din schema de mai sus, desigur este OK daca vreau sa ramin la AB din pacate niste piticuti de-ai mei ma imping spre B2, sint curiosi si nu-i pot stapini. Multumesc mult pentru oferta dar acum am o pereche de trafuri de iesire de care ma tot impiedic si vreau sa le dau de lucru. Voi incerca sa fac interstage-ul si intrarea. Cum vor iesi voi afla exact dupa ce le dau curent. Ca si victima colaterala la caracterograf ma gindesc la un generator de semnal cu DAC08 comandat pe LPT din PC. Simplu si ieftin. Oferta de la Trioda pentru un integrat dedicat a fost de 600 de lei.

Edited by RockDok
Link to comment
Share on other sites

.................

Pana la urma "secretul" sau reusita acestui amplificator consta in cele trei trafuri : intrare defazor si de iesire,daca nu va derajeaza va pot da o sugestie pentru realizarea practica a acestor trafuri...,mi-e foarte usor sa le calculez.

Puteti continua sugestia  pentru realizarea practica a acestori trafuri este utila si pentru mine.

Edited by Cristian74
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines