Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator subwoofer cu tda 7294punte brum


Guest mihai261

Recommended Posts

Guest mihai261

In primul rand salutare tuturor, fara alte comenturi am sa intru in problema, am capatat o combina mai mult stricata(tda 7294 pocniti, puntea de diode arsa,corectorul de ton ars, modul radio ars)..si am decis sa o dezasamblez si sa folosesc tot ce se poate folosi, bun, zis si facut, tinan'd cont ca aceasta combina folosea tda 7294 ca finali am spus sa fac un subwoofer activ cu tda 7294 punte + filtru de bas, dupa ceva cautari am folosit schema tda 7294 punte, cea din data sheet(fara nici o abatere)iar pentru filtru urmatoarea schema pentru care voi atasa si rar.ul complet.

 

Tensiuni traf: 2 x 23,5 Vac si 2 x 15,9 Vac, puntea filtraj 2 x 23,5Vac este compusa din punte diode 6A, 2 condensatori de 4700uf 50V, rezultan'd + - 31Vdc, iar pentru 2x15,9Vac punte diode 2A si 2 codensatori de 2200uf 50V rezultan'd 20,9 Vdc... Acum problema Tda'urile fara filtru preamplificator in fata, functioneaza perfect(foarte mic brum daca tin urechea pe difuzor probabil din lipsa ecranarii)...cum conectez filtrul se aude un bazait(ca si cum as conecta difuzorul direct la o baterie)care nu este influentat de de volum, de pozitia trafului sau de alte componente din jur, si fara ca la intrarea filtrului sa fie conectat ceva, nici macar mufa pentru rca'uri, initial am avut module separate,1: alimentare 2: kit'ul punte si 3: filtrul, dupa care am refacut cablajele crezan'd ca e o chestie legata de masa(GND), dupa ce am mutat totul pe un singur circuit brumul s-a redus, dar nu foarte mult...am incercat cu alti condesatori de filtraj, 10000uf 50V, nici o diferenta, am alimentat filtrul de la 2 baterii de 9v in serie, filtrul avand in componenta regulatoare de curent, masa a ramas conectata la tot ansamblul, brumul a ramas, absolut nici o diferenta, efectiv nu stiu ce sa mai incerc...tin sa mai precizez ca in configuratia initiala(in combina) cele 2 iesiri 15,9 Vac erau puse in paralel probabil pentru un plus de putere, nu stiu daca are vre'o importanta?Orice sugestie este binevenita si de mare ajutor...imi cer scuze pentru eventualele greseli, sunt un simplu amator :jytuiyu

 

 

 

 

 

 

 

Ne5532_bass_filter.zip

post-197124-0-68520400-1428455577_thumb.jpg

post-197124-0-77121600-1428455595_thumb.jpg

Edited by mihai261
Link to comment
Guest mihai261

Sa inteleg ca problema e in schema kit'ului in punte?...iar despre filtrul afisat mai sus, da m-ar interesa dar inteleg ca asta nu rezolva problema!

Link to comment

Poti sa incerci ca intrarea amplificatorului sa o pui la GND-ul lui, fara acel filtru. daca bazaitul persista atunci e clar ca @ratza a avut dreptate si este bucla de masa. Cablajul pot zice ca nu-mi place deoarece are acele strapuri pentru GND, cauta alt cablaj aici pe forum ca sigur gasesti. Intrarea amplificatorului pune-o in mai multe puncte diferite la GND si vezi unde se aude mai incet bazaitul.

 

Mai poti incerca sa bagi semnal audio direct pe amplificatory si vezi daca este diferenta, dar avand in vedere ca integratele au fost recuperate ar fi bine ca inainte sa bagi mufa in PC sau orice alta sursa de semnal sa masori sa nu cumva sa bagi tensiune in sursa de semnal audio.

 

Conexiunea intre filtru si Amplificator cum ai facut-o? cu cablu ecranat? transformatorul la ce distanta e fata de amplificatory si filtru?

Link to comment
Guest mihai261

Conexiunea este facuta cu cablu ecranat, in momentul de fata pcb'ul nu este in carcasa, distanta intre transformator si montaj este de aproximativ 20cm, iar radiatorul nu e legat la masa...nu stiu daca am specificat mai sus dar filtrul si kit ul in punte sunt pe acelasi cablaj,..integratele nu sunt recuperate, sunt noi, integratele combinei au fost pocnite!

Link to comment
Guest mihai261

Dl. Ionut Remus...am inteles bine, sa fac un scurt pe intrarea amplificatorului cu filtru deconectat?""Poti sa incerci ca intrarea amplificatorului sa o pui la GND-ul lui, fara acel filtru. daca bazaitul persista atunci e clar ""

Link to comment

Da, exact!!! E ca si cum ai avea volumul la minim, deci nimic rau nu se poate intampla. dar sa ai filtrul complet deconectat....ca altfel faci scurt pe iesirea filtrului ceea ce nu e bine. In principiu nici asa nu ar trebui sa se intample nimic cu filtrul deoarece in general amplificatoarele operationale(ne5532) au protectie la scurt, dar e mai precaut si este si mai sigur cauza cu bucla e masa de unde vine. prima oara incerci sa pui la masa intrarea amp-ului la masa unde trebuie sa fie si masa semnalului...unde vine cablul ecranat...dupa care intrarea o pui in scurt si undeva dupa condensatorii de filtraj de langa sursa de tensiune...dar nu intre ei...spre exemplu de unde pleaca GND la amplificator...

 

Daca bazaitul nu mai exista dupa probe atunci incearca sa pui filtrul dar masa sa fie legata la filtru dar la amplificator sa nu mai legi masa...si vino cu pareri

Link to comment
Guest mihai261

Gata am ajuns acasa si bine'nteles ca m-am apucat de "probe", si situatia este urmatoarea: cand conectez intrarea ampului la gnd in punctul in care are kitul intrarea gnd am acelasi brum pe care il am cu filtrul conectat, la acelasi volum, pe masura ce ma departez de intrarea gnd'ului in kit si ma apropi de "stea" (condensatori de filtraj)creste intensitatea brumului, am incecat mai multe puncte pe circuit, chiar si la la intrarea gnd a filtrului, aceasi poveste, brum puternic. Presupun ca fara dubi de vina ar fi designul circuitului?

Link to comment

Da atunci este clar, designul circuitului e problema, nu te mai "stresa" cu filtrul pana nu se rezolva cu functionalitatea amplificatorului correct. Cauta pe aici pe forum un PCB despre care ai si detalii mai multe, si/sau cere de la cineva care a mai facut montajul si asa esti sigur ca functioneaza!!!! Eu personal nu am lucrat cu acest CI decat o singura data acum cativa ani buni, dar am vazut ca se discuta destul de mult despre el, chiar si aici pe forum.

Link to comment
Guest mihai261

Multumesc pentru "solutie"...si ca tot se apropie pastele, pentru linistea mea sufleteasca :d, este primul circuit pe care il fac de la 0...si ma bucur ca nu a fost greseala mea ci una de design, multumesc si domnului 'rata' de altfel care a punctat "buba" fara ezitare.

Link to comment
Guest mihai261

Revin cu ceva noutati, functioneaza perfect, Dl. Remus daca va prind prin Bucuresti va scot la o blonda rece, dupa cum spuneam mai sus initial l-am construit pe circuite individuale, dupa care am refacut un circuit pentru toate(sursa filtraj, kit tda si filtru) plus alte 2 circuite(pornire intarziata a difuzorului si pornire automata la semnal primit) si parca imi parea rau sa arunc "munca" pe geam, asa ca, dupa cum subliniaza Dl. Remus mai sus si citez: " Cablajul pot zice ca nu-mi place deoarece are acele strapuri pentru GND ", am zis ca poate pot face ceva acolo asa ca am mutat -31V cat s-a putut de jos pe cablaj(aproape de codensatorul cu -31V), am separat "firul" de cablaj si am facut punte de masa pe el(panza de cupru umpluta de fludor) astfel anulan'd strapul de gnd....vreau sa spun ca nu se mai aude nici fasait in difuzor, inca o data va multumesc si raman indatorat, si bine'nteles sarbatori fericite!

Edited by mihai261
Link to comment

Ma bucur ca am putut fi de ajutor si ca treaba sa rezolvat. Pe viitor ar fi bine sa stiti ca cel mai bine este ca toate legaturile de masa se fac in stea iar strapurile nu sunt niciodata bune sau daca chiar nu se poate fara atunci trebuiesc bine gandite, deoarece un amarat de fir micut poate da peste cap toata munca peste cap. Ar fi bine sa se arunce o privire si aici http://www.elforum.info/topic/14663-legaturile-electrice-in-amplificator/ deoarece poate fi de mare ajutor in 95% din cazuri. Sarbatori fericite si felicitari pentru reusita!

Edited by Ionut Remus
Link to comment
Guest mihai261

O intrebare mai am si eu...in momentul porniri amplificatorului si implicit al filtrului parca baga tensiune in dif ca sare membrana din el, exista vre-o posibilitate sa pun ceva pe stand-by sa intarzie 1 secunda pornirea kit'ului tda?, adica o rezistenta, condesator? Daca filtrul e deja alimentat nici nu iti dai seama ca a pornit, dar daca le alimentezi in acelasi timp face un zgomot foarte neplacut...am citit pe undeva, nu mai gasesc acum, ceva de o rezistenta + condensator pentru a intarzia iesirea din stand-by a ampului...am citit gresit, sau intra-devar se poate?...circuitul pe care l-am facut(pornire intarziata cu releu) foloseste evident releu, si din cate stiu relee'le au tendinta de a ceda cand ti'e lumea mai draga...daca stiti ceva despre asta va rog impartasiti si cu mine:)Am inteles bine din datasheet ca marirea valori R4(tda7294) scoate cu intarziere mai mare ampul din standby?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines