Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
turcu_dan

circuit timer NE555 , calcul

Recommended Posts

  Salutare, am nevoie de un circuit care sa porneasca 5 motorase timp de cca 6 sec, dupa care sa le opreasca cca 5 min, iar bucla sa se repete la nesfarsit. Din cate stiu un astfel de circuit se poate realiza cu vestitul NE555, am cautat pe internet cateva scheme, am gasit chiar si un calculator  ( http://www.ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator ) si valorile : C=100uF, R1=82kohm, R2= 5Kohm pentru timpii necesari mie.  Acum lucrurile stau in felul urmator:

Asa cum am zis, alimentarea motosaselor se face la 3V, din cate am vazut in pdf 555-ul poate fi alimentat pana la 18V, iar pentru ca detin o sursa in comutatie de 12V/3A as vrea s-o folosesc pe aceasta. Deci alimentarea va fi la 12V, la iesirea din 555 mai am nevoie de un tranzistor NPN - care poate fi BD 139 sau de un MOSFET canal N, sa zicem IRFZ44N, piese pe care le detin. In paralel cu iesirea o dioda conectata in sens invers , care sa protejeze mos-ul. Intrebare..... ce fac cu alimentarea motoraselor care este la doar 3V, sau hai sa zicem un 5V, sigur vor exista si caderi de U, acestea fiind la distanta de cca 30 m de sursa. Cablul de alimentare m-am gandit sa fie 2x0.5. Dupa tranzistorul de comanda an nevoie de un stabilizator la 5V.... cam asa vad eu lucrurile.

Astept si parerea voastra, cum ati realiza acest circuit?

  Multumesc anticipat.

post-211087-0-00654300-1428404888_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mai întâi , ai greșit la calculul componentelor care determină timpii. Apoi , pentru idei , ar trebui să ne spui ce consum au motorașele, dacă funcționează simultan - comandate de același circuit sau independent , alte amănunte relevante ( eventual ).

Link to comment
Share on other sites

Parerea mea este ca sa faci o stabilizare pentru fiecare motoras dar langa motoras ca pe lungimea respective vei avea ceva pierderi, cat de semnificative nu stiu dar daca pui un stabilizator, indifferent ca ajunge 6 V sau 12V, atunci are de unde pana la 3V sa scada. Eventual poti folosi LM317 ca stabilizator si il reglezi pentru 3 V sau cat ai nevoie. Totusi nu duce decat 1,5A un LM317...daca ai consum alegi ceva mai "fortos".

 

Dar poate vine cineva mai experimentat cu o idee mai buna.....

Edited by Ionut Remus
Link to comment
Share on other sites

Dacă motorașele sunt toate identice ca tensiune și curent și trebuie comandate simultan, poți să înseriezi patru din ele, cel de-al cincilea fiind alimentat dintr-un regulator cu LM317 (dacă duce consumul motorașului). Sau le înseriezi câte trei și câte două și pui câte un LM317 reglat corespunzător tensiunii pe fiecare serie. Trebuie să dai  amănunte despre curentul motorașelor oricum.

Link to comment
Share on other sites

Eu zic sa comanzi motorasele loco, dintr-o sursa separata de 3V, calculata pt. curentul necesar celor 5 buc. Electronica cu alimentarea ei sunt intr-un loc, cablul de 30m alimenteaza bobina unui releu care comanda motorasele (releul este langa motorase).Relee sunt la 15A (contacte) si rezistenta bobina R>400 ohmi (deci cadere de tensiune neglijabila, pe cei 30m cablu 0,5mmp).

Link to comment
Share on other sites

Time High este timpul cât ieșirea este High - Motoarele pot fi On sau Off . Dar nu asta este problema . Verifică-te cu calculatorul respectiv . Vezi că ai confundat (cred ) milisecunde cu secunde .

Și , dacă ai fi citit cu atenție , ai fi observat că scrie că DC nu poate fi ( pentru acea schemă ) mai mic decât 50%. Or tu ai nevoie de circa 2%. Soluția este sau altă schemă ( tot cu 555 ) sau un DC de 98% urmat de inversarea comenzii .

Edited by UDAR
Link to comment
Share on other sites

Incearca varianta cu cai separate pentru incarcare si descarcare.

http://www.doctronics.co.uk/555.htm#more_astables

 

Cu 220 microF, rezistentele ar fi cam 2M pentru incarcare si 39K pentru descarcare:HI = 0,69 C Rinc   = 0,69 x 220x10^-6  x 2x10^6   = 0,9 x 100  = 304 secundeLO = 0,69 C Rdesc = 0,69 x 220x10^-6  x 39x10^3 = 5920 x 10^-3 = 6 sec (aici merge motorul)

 

LE Acum am vazut ca preferi tranzistoare npn pentru etajul final; atunci va trebui sa inversezi valorile rezistentelor intre ele.

post-184838-0-22157800-1428438201_thumb.png

Edited by Ticu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines