Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit timer NE555 , calcul


Postări Recomandate

  Salutare, am nevoie de un circuit care sa porneasca 5 motorase timp de cca 6 sec, dupa care sa le opreasca cca 5 min, iar bucla sa se repete la nesfarsit. Din cate stiu un astfel de circuit se poate realiza cu vestitul NE555, am cautat pe internet cateva scheme, am gasit chiar si un calculator  ( http://www.ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator ) si valorile : C=100uF, R1=82kohm, R2= 5Kohm pentru timpii necesari mie.  Acum lucrurile stau in felul urmator:

Asa cum am zis, alimentarea motosaselor se face la 3V, din cate am vazut in pdf 555-ul poate fi alimentat pana la 18V, iar pentru ca detin o sursa in comutatie de 12V/3A as vrea s-o folosesc pe aceasta. Deci alimentarea va fi la 12V, la iesirea din 555 mai am nevoie de un tranzistor NPN - care poate fi BD 139 sau de un MOSFET canal N, sa zicem IRFZ44N, piese pe care le detin. In paralel cu iesirea o dioda conectata in sens invers , care sa protejeze mos-ul. Intrebare..... ce fac cu alimentarea motoraselor care este la doar 3V, sau hai sa zicem un 5V, sigur vor exista si caderi de U, acestea fiind la distanta de cca 30 m de sursa. Cablul de alimentare m-am gandit sa fie 2x0.5. Dupa tranzistorul de comanda an nevoie de un stabilizator la 5V.... cam asa vad eu lucrurile.

Astept si parerea voastra, cum ati realiza acest circuit?

  Multumesc anticipat.

post-211087-0-00654300-1428404888_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai întâi , ai greșit la calculul componentelor care determină timpii. Apoi , pentru idei , ar trebui să ne spui ce consum au motorașele, dacă funcționează simultan - comandate de același circuit sau independent , alte amănunte relevante ( eventual ).

Link spre comentariu

Parerea mea este ca sa faci o stabilizare pentru fiecare motoras dar langa motoras ca pe lungimea respective vei avea ceva pierderi, cat de semnificative nu stiu dar daca pui un stabilizator, indifferent ca ajunge 6 V sau 12V, atunci are de unde pana la 3V sa scada. Eventual poti folosi LM317 ca stabilizator si il reglezi pentru 3 V sau cat ai nevoie. Totusi nu duce decat 1,5A un LM317...daca ai consum alegi ceva mai "fortos".

 

Dar poate vine cineva mai experimentat cu o idee mai buna.....

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Dacă motorașele sunt toate identice ca tensiune și curent și trebuie comandate simultan, poți să înseriezi patru din ele, cel de-al cincilea fiind alimentat dintr-un regulator cu LM317 (dacă duce consumul motorașului). Sau le înseriezi câte trei și câte două și pui câte un LM317 reglat corespunzător tensiunii pe fiecare serie. Trebuie să dai  amănunte despre curentul motorașelor oricum.

Link spre comentariu

Eu zic sa comanzi motorasele loco, dintr-o sursa separata de 3V, calculata pt. curentul necesar celor 5 buc. Electronica cu alimentarea ei sunt intr-un loc, cablul de 30m alimenteaza bobina unui releu care comanda motorasele (releul este langa motorase).Relee sunt la 15A (contacte) si rezistenta bobina R>400 ohmi (deci cadere de tensiune neglijabila, pe cei 30m cablu 0,5mmp).

Link spre comentariu

Time High este timpul cât ieșirea este High - Motoarele pot fi On sau Off . Dar nu asta este problema . Verifică-te cu calculatorul respectiv . Vezi că ai confundat (cred ) milisecunde cu secunde .

Și , dacă ai fi citit cu atenție , ai fi observat că scrie că DC nu poate fi ( pentru acea schemă ) mai mic decât 50%. Or tu ai nevoie de circa 2%. Soluția este sau altă schemă ( tot cu 555 ) sau un DC de 98% urmat de inversarea comenzii .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Incearca varianta cu cai separate pentru incarcare si descarcare.

http://www.doctronics.co.uk/555.htm#more_astables

 

Cu 220 microF, rezistentele ar fi cam 2M pentru incarcare si 39K pentru descarcare:HI = 0,69 C Rinc   = 0,69 x 220x10^-6  x 2x10^6   = 0,9 x 100  = 304 secundeLO = 0,69 C Rdesc = 0,69 x 220x10^-6  x 39x10^3 = 5920 x 10^-3 = 6 sec (aici merge motorul)

 

LE Acum am vazut ca preferi tranzistoare npn pentru etajul final; atunci va trebui sa inversezi valorile rezistentelor intre ele.

post-184838-0-22157800-1428438201_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări