Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
x_dadu

Alt ceas cu temperatura si umiditate

Recommended Posts

Completez colecția de ceasuri de pe forum cu altă variantă.

 

Întrucât nu mai îmi place comutarea afișajului între ceas și temperatură, am vrut să fac un ceas cu atîți digiți cîți îmi sunt necesari, respectiv 10 digiți: 4 pentru ceas, 3 pentru temperatură și 3 pentru umiditate.

 

Am ales un Atmega cu 40 de pini (8535) pentru a avea 2 magistrale separate de segmente, pentru a nu multiplexa 10 digiți pe aceeași magistrală. Astfel digiții ceasului, cei 4, sunt separați total de ceilalți 6 digiți.

 

Per total pare cam complex dar se merită, zic eu :d 

 

Pentru ceas am folosit niște digiți de 25mm individuali, iar pentru senzori 2 module de 3 digiți de 14mm, toate anod comun superbright red.

 

Este prezentă și o fotodiodă primită ca sample de la vishay care, prin pwm, comandă strălucirea digiților. Am acum 3 trepte de strălucire.

 

Ceasul este PCF8563, senzorul de umiditate SY-HS-230, iar pentru temperatură LM35, fiind pentru interior, e ceasul meu dein dormitor, nu am nevoie să măsoare temperaturi negative.

 

Softul e primul funcțional, probabil va mai suferi modificări.

 

Setarea se face deocamdată dintr-o singură tastă ce va avea poziția finală după încasetare, momentan e o tastă smd pe pcb. Prin 4 timpi de apăsare diferiți se asigură cele 4 funcții minute+/- ore+/-.

Am atașat ceva poze în stadiul actual și proiectul eagle alături de cel codevisionavr.

Montajul conține 2 pcb, unul cu atmega, senzori, ceas și un pcb cu digiții și ULN2003+tranzistorii și rezistorii necesari, toate smd.

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

ceas termo hidro.rar

Link to comment
Share on other sites

Mulțumesc pentru pontul cu TD62783, nu știam de el. Am mai folosit o singură dată UDN2981, ceva similar dar considerabil mai scump, de aceea folosesc tranzistori, nu știam că există o variantă mai ieftină.

Am cam fost nevoit să folosesc comanda secundelor din rtc întrucît existența a 2 magistrale de segmente a redus considerabil pinnii de date disponibili. Și în fond de ce nu 2 magistrale, am zis să iasă mai altfel. Ledurile comandate de rtc arată și dacă rtc-ul merge sau stă. Comanda strălucirii funcție de senzoru de lumină face toți ”banii”.

Senzorul ăsta de umiditate nu știu cît de bine măsoară. Arată o diferență aproape constantă de 15-20 procente față de o jucărie HAMA luată de la supermarket. Mă obișnuisem cu indicațiile acelei ”stații meteo”.

Nu e o mare problemă, în fond mă interesează să observ variațiile de umiditate și pot face o compensare soft, dacă aflu că stația meteo indică mai corect.

După o noapte cu ușa închisă în dormitor, în care dorm 2 persoane, HAMA arată 65-70 iar diy arată 45-50, după aerisire HAMA nu scade sub 50 mai niciodată, diy însă îmi arată și 35.

Edited by XAN77
Link to comment
Share on other sites

Da, e ceva mai bunicel. Al meu are toleranță +/- 5% deci ar trebui să mă iau după el teoretic nu după fosta jucărie de supermarket. Umidimetre avem mai puține, nu prea avem cu ce compara, nu e ca la termometre.

Acest senzor nu l-am cumpărat, l-am recuperat.

Am făcut acest ceas tocmai pentru a indica parametrii care mă interesează, fără basculare de parametrii pe aceiași digiți și pentru a scăpa de acea stație meteo care a început să aibă probleme cu afișajul LCD. A fost cumpărată în 2010 cînd construiam casa și vroiam să văd evoluția umidității față de o casă veche fără surse de umiditate deosebite. Am avut și indicație de 98%. Acum vreo 2 ani cînd am văruit, am avut 80% vreo 2 săptămîni.

Nu-i exclus la o viitoare comandă de piese să iau alt senzor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines