Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tobi

Amplificator de casca... o intrebare...

Recommended Posts

Oare e corecta schema amplificatorului de casti anexata? ...si cam ce putere ar trebui sa aiba rezistenta de 750 ohmi din catod?

m-a intreb daca nu trebuie un condensator intre anodul lampii finale de sus si grila celei de jos.

post-178277-0-16672200-1428224557_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pai ce lămpi sunt acolo?In principiu ai la intrare in repetor catodic, urmat de un etaj amplificator in tensiune care este (corect) cuplat galvanic cu in alt repetor catodic cu sarcina un generator de curent constant. Deci nu ai nevoie de condensator.

Link to comment
Share on other sites

Nici vorba de condensator. Schema e corecta . Rezistenta trebuie sa aiba min. 1w , recomandabil 3w ca sa mearga calda , nu fierbinte. Curentul prin 6080 este de cca. 33mA(-Ug=25V)

  Daca schema este gandita pentru o sarcina de 32 ohmi ...64 ohmi,sau chiar pana la 1000 ohmi rezistenta castilor,atunci cred ca este vorba de o schema netestata in practica,sau o gluma,sau daca ne multumim cu numai 25mW/32ohmi cu THD>12% si Bf=100Hz...100Khz,atunci este perfect :rade: .

  Sarcina optima pentru acest tip de etaj final este de minim 2000ohmi pentru THD<5%,nu inteleg ce a gandit "proiectantul" ?

 

@tobi: teoretic dar si practic un condensator intre +Ua (anodul tubului final) si grila CCS cu valoarea cuprinsa intre 47uF in cazul alimentari dintr-un redresor bialternanta si 100uF in cazul alimentari pe bara de+Ua dintr-un redresor monoalternanta,este necesar si chiar foarte util intrucat elimina eficient riplul "scapat" pe bara de +Ua.

post-175212-0-14395500-1428253473_thumb.png

Edited by LMOlimpiu
Link to comment
Share on other sites

Am si eu o alta intrebare, legata de aceasta intrebare: chiar daca ar merge cumva pana la urma, oare nu sunt cam energofage tuburile astea pentru un amplificator de casti? Personal am renuntat la combinatia tuburi/otl/casti, am inlocuit-o cu tranzistoare in clasa A...dar de gustibus...ma gandesc nu neaparat la energia electrica, ci termica...

Totusi, daca se prefera o asemenea solutie, n-ar fi mai interesant ceva gen PL500-504 in SRPP? Sau un single end, poate chiar ca triode? Sunt lampi care lucreaza destul de bine la tensiune asa de joasa si desi nu am o schema completa, as fi tare curios sa vad una simulata...poate nu sunt asa de frumoase ca 6AS7 sau rusoaicele...dar presupun ca totusi vrem intai sa le ascultam si abia apoi sa le admiram....sau nu?

Link to comment
Share on other sites

Dupa parerea mea amplifurile pe lampi energofage merg bine la castile greu de condus, cum ar fi de ex. AKG( k701,k702,k601),primele doua avand 62 ohm iar ultima 120 ohm. Personal am intalnit fenomene ciudate la casti....casti de 150 ohm f. usor de condus cum ar fi Sennheiser hd545 reference si casti AKG K601de 120 ohm f. greu de condus sau casti NAD viso hp50 de 32 ohm f. usor se condus. Am ajuns la concluzia ca acelora greu de condus le trebuie curent mare (vezi  amp. woo audio22, zana deux ,apex teton) iar celor usor de condus le trebuie tonuri (ex. ampul singlepower mpx3), sau cele cu traf de iesire

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines