Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cerinte schema electronica

Jacobs

Recommended Posts

http://eprofu.ro/docs/olimpiada/practica-electronica-11.pdf

In linkul de mai sus se afla un pdf cu o proba practica de electronica. Sunt nelamurit in legatura cu cerintele 3 si 5 unde se cere determinarea unor curenti. Daca trebuia sa ii masor nu era o problema , dar prin determinare inteleg sa ii calculez , insa  aici apare o alta problema , fiindca nu dispun de valorile marimilor necesare pentru calcul. Ma poate ajuta cineva cu idei , sugestii?

Multumesc.

Eu cred că nu se referă la determinarea doar prin calcule matematice a curentului prin rezistența R1 și prin ledul L1 ci la faptul că se va determina indirect valoarea curenților respectivi, măsurând numai tensiunea la bornele rezistențelor. Cu alte cuvinte, folosind doar un voltmetru, se măsoară și tensiunile în circuit, dar se pot determina indirect valorile curenților.Eu așa înțeleg cerința, fiindcă devreme ce trebuie să măsori fizic tensiunea cu voltmetrul, ce rost are să calculezi (aproape imposibil în condițiile date) curentul când poți să-l determini din valoarea unor tensiuni ? Deci prin măsurarea tensiunii la bornele unui rezistor, se poate determina prin calcul (indirect) și valoarea curentului parcurs, știind valoarea rezistenței electrice. Conform legii lui Ohm.

Ai o tensiune alternativa de 20V, redresata cu diode 1N4007 si filtrata cu un condesator de 100microfarazi.Din asta afli cat este tensiunea continua redresata(Ucc).Tinand cont ca ai un zenner , cred ca de 8,5V, caderea de tensiune pe R1 este Ucc-Uz(8,5V).Cunoscand caderea de tensiune si rezistenta R1 calculezi curentul cu legea lui Ohm.

Asta pe scurt.De fapt e vorba de calculul unui stabilizator serie.

Edited by valangjed

Cam suspecta formularea "determinati" in loc de explicitul "masurati". Ar fi 3 posibilitati:

= masurarea curentului cu multimetrul din dotare (pentru verificarea abilitatii de a masura curentul - prin inseriere cu consumatorul)

= masurarea tensiunii pe rezistentele inseriate, cum a zis @validae

= calculul, cum sugereaza @valangjed (ceea ce inseamna totusi sa stii tensiunea Zenerului si ledurilor cu culoare nespecificata).

Eu as puncta oricare din aceste rezolvari, desi nu-i banuiesc pe autori de prea multa originalitate.

Daca erau mai atenti, puteau sa dea si pinii tranzistorului, sa puna cratima la "scrieti-le" si sa numeroteze corect Nr.crt. din barem.

Edited by Ticu

Am gresit!Imi cer scuze!O alta greseala ar fi ca m-am bagat "ca vitelul", fara a cunoaste sistemul de apreciere la Olimpiada de electronica .M-am gandit ca daca sunt date toate componentele explicit se dau si foile de catalog(datasheet).Oricum, greseala mea!Scuze!

Sa inteleg ca asta este nivelul la care s-a ajuns in invatamantul asazis "superior" de pe la noi? Daca da atunci nu regret ca n-am putut urma studii "superioare"...

Exceptand o parte din punctul 6 si integral punctul 7 ( datorita unor probleme personale cu electronica digitala ), celelalte sunt chestii elementare care ar trebui bine cunoscute din clasa a 8a zic eu... adica nici n-am nevoie sa masor ceva daca stiu ce si cum face fiecare componenta in parte.

-Avem o punte redresoare din diode normale pe siliciu care redreseaza o tensiune de 20Vca, luam in calcul cca 1,4V cadere pe ea, raman deci 18,6V;

-Condensatorul electrolitic de 100uF ridica aceasta valoare la varful aferent si avem 18,6/0,707=26,3Vcc;

-Se cere IR1, stiind ca avem o dioda zenner de 10V ( nu luam in calcul rezistenta dinamica a acesteia, ca nu se cere asta ), si daca ignoram si eroarea introduca de Ib avand in vedere lipsa specificarii Hfe pentru T1, lucrurile sunt cat se poate de simple, IR1=(26,3-10)/820=16,3/820=19,8mA, sau 0,0198A;

-Se cere tensiunea de la iesirea stabilizatorului, aici se specifica clar sa se masoare, dar poate fi foarte simplu calculata, ea este pur si simplu Vz-Vbe, adica tensiunea diodei zenner minus potentialul baza-emitor, si daca luam in calcul sa zicem 0,7V pentru T1 atunci raman 9,3V la iesire, ca si tensiune stabilizata;

-Se cere curentul prin LED1, ceea ce este la fel de simplu, atunci cand este alimentat avem cei 9,3V pe combinatia serie 820R+LED, nu stim ce fel de led este ca nu se specifica si culoarea sa, deci sa zicem un Vled de 2V, atunci (9,3-2)/820=Iled, deci avem 8,9mA, sau 0,0089A;

-UA si UB nu pot fi decat fie 0 fie cei 9,3V, pentru ca acele comutatoare fie pun acele puncte la masa fie la iesirea stabilizatorului, UY la fel, presupun ca fie Vdd ( 9,3V ) fie 0V;

-Nu comentez punctul 7, am explicat de ce.

LE: Posibile motive de eroare ar fi lipsa specificarii amplificarii in curent a T1 si a culorii ledurilor, din acest motiv nu putem determina cu exactitate curentii prin circuit, si nici eroarea riplului pe condensatorul de 100uF tocmai din lipsa posibilitatii de a calcula acel riplu, dar presupun ca precizia maxima nu era tinta acestui test ci intelegerea si explicarea unor principii de baza, daca ma insel sunteti liberi sa ma contraziceti, nimeni nu-i perfect.

Cei ce au conceput testul trebuiau să fie mai atenți la anumite amănunte, cerințele mai clar formulate. Chiar dacă teoretic poți calcula curenții bazându-te pe valorile tensiunilor și rezistențelor, prezența unor componente semiconductoare neliniare (diode și leduri) a căror cădere de tensiune depinde și de temperatură și de curent....face calculul destul de aproximativ.Fără măsurarea cel puțin a căderii de tensiune la bornele rezistențelor, nu vei putea cunoaște cu suficientă precizie valoarea curentului.Puteau să scrie măcar ,,determinați prin calcul estimativ, în funcție de tensiunea de stabilizare a diodei Zenner și valoarea tensiunii redresate, curentul prin R1,,.

Ambiguitatea modului ,,determinării,, mă face să cred totuși că era vorba de o măsurătoare indirectă a curentului, prin valoarea tensiunii la bornele rezistenței.Părere personală....

,,determinați prin calcul estimativ, în funcție de tensiunea de stabilizare a diodei Zenner și valoarea tensiunii redresate, curentul prin R1,,.

Atunci sa ne reamintim ghicitoarea:

Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i...

Adica ar fi mult prea simplu pentru o olimpiada de clasa a 11-a totusi. Criza de meseriasi se simte peste tot si in toate domeniile, aici depinde ce anume a gandit cel care a scris acea problema, ce anume a intentionat sa "scoata" de la elevi, dar avand in vedere datele specificate, raspunsurile nu pot fi altele. Poate asa cum am zis anterior nu precizia a fost cerinta celui care a scris problema, ci ghidarea elevilor spre intelegerea metodologiilor elementare de calcul, sau poate ca cel care a scris problema nu are o experienta tocmai vasta ca si dascal si nu stie deci cum sa formuleze un exercitiu.

Nu vreau sa ma dau eu important dar in acelasi timp nu mi se pare normal ( mie cel putin ) ca la clasa a 11-a sa ne lovim si blocam de chestii elementare. Daca invatam bine ce este o rezistenta, un led, o dioda, un tranzistor, stim si ce avem de facut.

Nu știu ce electronică se mai predă prin liceele de profil, eu am început primele două clase la electrotehnică și am terminat liceul cu profil  ,,lăcătuș mecanic,, din proprie alegere. Sunt un fel de ,,electromecanic,,  :rade: Dar dacă la sfârșitul liceului, măcar două treimi din ei au înțeles bine  Legea lui Ohm și recunosc într-un circuit dat orice componentă electronică, sau știu să deseneze din memorie o punte Graetz..... tot e bine ! Înseamnă că au fost cât de cât atenți la orele de specialitate, printre două mesaje pe ,,smsartphone-ul,, din dotare..

Dar în afară de o minoritate de elevi excepționali, care ne reprezintă cu mândrie și în afara țării, văd cu mâhnire că unii nu știu la terminarea liceului nici care e capitala României ! Am văzut chiar adulți care declarau cu convingere că avem capitala la Târgoviște ....

Cazuri concrete ,,descoperite,,  la o chestionare pe stradă de către un reporter.....nu mai știu postul tv din păcate. Ce să le ceri acelora ?  Nu poți da vina doar pe profesori totuși...

- Determinati insemna calculati. Masurati exista separat

- Valoarea diodei zener daca nu o stii, ai dreptul sa intrebi la examen.

Edited by Mondan

cred ca "determinati" se refera la masurat si calculat pe baza valorii masurate si valorile din circuit.

atat timp cat punctajul pentru masurat tensiune in circut e de 5 puncte, si determinarea curentului prin R/led e 10 puncte, nu are cum sa implice calcule prea complexe.

ce nu am inteles eu e ce inseamna "conectarea coreacta a sursei de alimentare" de 5 puncte? Sa stii care pin e emiterul tranzistorului?

@core - Ar putea fi si conectarea corecta a alimentarii la circuitul integrat, unde se sugereaza prin notatia Vdd la iesirea + a stabilizatorului ca trebuie legat la pin 14 (Vdd), in timp ce pinul Vss trebuie legat la masa din initiativa concurentului.

Interesant ca proba este practica, cum zice titlul, deci n-ar trebui prea multe calcule