Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

compresor frig de 50 hz alimentat cu 60 hz


Recommended Posts

Buna seara!

 

Trebuie sa montez un uscator de aer care are un compresor de frig proiectat pt. 50 hz, la o retea de 60 Hz. Tot ce stiu eu despre aceasta situatie este ca va creste turatia motorului. Insa, nu reusesc sa gasesc informatii detaliate despre alte aspecte pozitive sau negative legate de schimbarea frecventei de alimentare a unui motor in general si in special a unui compresor, unde cred ca va avea efect si asupra presiunii freonului din instalatie. 

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

am citit intr-un articol ca daca turatia unui motor va creste, automat va creste si viteza de racire, deoarece ventola se va roti mai repede. insa, in cazul unui compresor... parca stiu ca isi face racirea cu freonul care l recircula in instalatie. Sau gresesc?

Link to comment

Da, o parte din răcire se face și astfel, dar mare parte din căldură este transmisă corpului negru al compresorului prin barbotarea uleiului de lubrifiere care răcește și bobinajul în același timp.Deci o bună ventilare a corpului compresorului ajută mult. Un ventilator care suflă pe compresor nu e o mare investiție.

Link to comment
  • 7 months later...

da creste turatia  dar si puterea deci si curentul,daca actionarea este cu intermitenta  sau perioade scurte  nu veti avea probleme ,pentru a nu purta discutii inutile faceti o proba porniti ventilatorul si urmariti daca temperatura bobinajului pastreaza o stabilitate termica fara a depasi temperatura limita superioara faceti fotografii cu ventilatorul ,eticheta  si dati detalii

Link to comment

Nu va fi nici o problema daca alimentezi motorul la 60Hz. Prin cresterea frecventei intr-adevar creste turatia DAR puterea SCADE (curentul scade cu cresterea frecventei pe sarcini inductive si evident si cuplul scade drastic) Puteti verifica asta si practic, prin masuratori, sau consultind specificatiile invertoarelor pentru controlul turatiei motoarelor. (frecventa vs. tensiune, pentru ca invertoarele controleaza si frecventa SI tensiunea pentru ca la frecvente MICI sa nu fie depasit curentul maxim admis de motor)

Problema poate fi grava cind procedezi invers, adica alimentezi un motor proiectat la 60Hz cu 50Hz si aceeasi tensiune. La fel si cu transformatoarele.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines