Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor auto


Recommended Posts

Buna ziua! Sunt incepator in ale electronicii si as dori sa confectionez un redresor auto in jurul transformatorului pe care il detin . Am un transformator de 24Vca  160VA romanesc . am inteles ca ar fi destul de cunoscut acest transformator pe aici . 

Imi puteti spune, va rog , in primul rand daca este realizabil acest proiect , iar daca este , mi-ar fi de mare ajutor un sfat-doua.

Mentionez ca transformatorul este realizat industrial in anul 1977 , dar nu a fost folosit si a fost pastrat in conditii exceptionale ( pare a fi construit anul acesta) .

Daca ii trebuie cuiva acest transformator si poate sa-mi ofere unul mai potrivit pentru ceea ce imi doresc eu sa fac imi poate spune.

Va multumesc!

Edited by Mihainic93
Link to comment

1. Desfaci secundarul transformatorului, cu mare grija sa nu incurci conductorul de bobinaj, apoi il indrepti cu atentie utilizand o pereche de manusi de lacatus sau o carpa mai groasa.

2. Indoi conductorul de la jumatatea lungimii astfel incat sa ai doua conductoare paralele de aceeasi lungime.

3. Rebobinezi secundarul incepind de la bucla indoita cu cele doua fire in paralel, lasand pentru inceput un capat liber de 10...15cm. Ai grija sa nu rasucesti intre ele cele doua conductoare. Intre straturile de bobinaj vei pune cate un strat de carton electrotehnic subtire. Nu conteaza (in acest caz) in ce sens vei face bobinajul secundar.

4. Cand mai ai aproximativ 50cm de conductor te opresti din bobinat si tai conductorul astfel incat sa iti rezulte un capat liber de 10...15cm care il treci printr-o fanta din capacul carcasei.

5. Introduci tolele cu atentie, incepand cu E-urile, alternat, asa cum ai vazut ca erau dispuse cind ai desfacut miezul.

6. Redresarea o faci utilizand o punte monolitica de 35...50A.

Edited by remus68
Link to comment

rebobinezi transformatorul cum ti sa explicat pt o tensiune de 13v alternativ ..apoi o punte de redresare ..o carcasa ..cordoane ..clesti ..un ampermetru ..

In  nici un caz 13volti!!!! 13*1,41=18,3V!! Maxim 11V e acceptabil, tinind cont de caderea de tensiune pe diode, dar nu mai mult de 11 V.

Link to comment

Mai comod lasa transformatorul asa cum este si foloseste pentru limitarea curentului un bec de 24V, cele folosite in auto pentru faza lunga/scurta sunt cele mai bune. Intr-un asemenea bec ai doua filamente inseriate din care poti folosi cate un filament, filamentele in serie sau filamentele in paralel, dupa necesitati. Mai ai nevoie de o punte redresoare de 20-35A si gata incarcatorul.

Link to comment
  • 1 month later...

Ce prize mai omule, orice traf de 6 V espectiv 12 V isi poate face treaba de redresor, ce naiba esti pe trei topicuri cu acelasi subiect...Nu stiu ce e asa greu sa intelegi, ca sa incarci o baterie de 6 V, iti trebuie 6 V, ca sa incarci una de 12 V iti trebuie 12 V, nu conteaza de cati amperi este, orice traf ti le va incarca,ca sa limitezi curentul de sarcina ti-au explicat cativa colegi cum sa procedezi,  pe bune chiar asa complicat ti se pare? Ti-am trimis programul ala, FOLOSESTE-L, te scuteste de multe alte intrebari fara rost aici pe forum.Fa-ti un traf de 2-300 w, bobineaza-i secundarul pentru 12 V, cu priza mediana (pentru 6 V), pune-i o punte redresoare de 35-50 A (monolitica), si poti sa incarci orice baterie vrei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines