Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator negativ cu L7908 - nu merge !


Recommended Posts

Am facut si eu schema asta super simplia si nu merge. N-am mai pomenit asa ceva, e exact ca in datasheet si in loc de -8V cat trebuie sa scoata im scoate -14V, cu tensiune de intrare de 23V. Daca variez tensiunea de intrare se variaza si cea de iesire, iar daca ii dau la intrare mai putin de 14-15V atunci scoate in jur de -8V.

 

Posted Image

Link to comment

In schema sunt figurati pinii integratului ca la LM317  ...ordinea corecta este IN  , GND , OUT... in toate datasheet-urile consultate este ordinea utilizata de dvs...la seria 78xxx ordinea este cea mentionata de mine...sa nu fie CI-ul defect...

Edited by flomar60
Link to comment

Sa nu fie de vina calitatea pieselor chinezesti.Eu am schimbat un 7812 si un 7806 intr-un tuner si dupa montare mergeau fierbinti desi tensiunile de intrare erau conf. schemei iar dupa ele nu am gasit nici o piesa defecta.A trebuit sa le pun radiatoare de tabla de Cu , de trei ori mai mari ca originalele.La fel, intr-o sursa de cc LM317 merge fierbinte la 250mA si 5V diferenta de tensiune.

Link to comment

Dudikoff, scrie in foaia de catalog! E dat un curent MINIM de functionare!

 

Tinel, ORICE LM317 fara radiator se infierbinta la 0.25A si 5V diferenta de potential intre intrare si iesire. Toate vor disipa o putere egala cu P=UXI adica P=5X0.25=1.25W. La 1.25W, capsula TO220 fara radiator se incalzeste tare, indiferent cine produce componenta.

Gresala (fenta) a fost ca nu au fost puse de la inceput pe radiatoare...

Link to comment

Nu e explicitat foarte clar. Țin minte ( sau cred că țin minte ) că în data sheet-uri mai vechi scria în mod explicit asta. Totuși, toate performanțele sunt specificate de la 5mA în sus.

Nu , acel curent teoretic se închide prin GND. Totuși , mai ales la diferente de tensiune intrare-iesire mai mari de circa 7V se deschide o diodă Zener din circuitul de control al disipației și curentul ei trebuie să iasă prin Out . De aceea se comporta diferit în funcție de tensiune. 

 

Dacă ai sarcină - cum este normal - nu mai este nevoie de rezistență. 5mA e suficient deci 8mA face funcția.

Link to comment

Cele de putere mică ( cu L la mijloc ) merg fără probleme - au altfel schema internă și IQ mai mare . Cele standard au o sarcină minimă prin divizorul intern din care se ia feedback-ul , care de obicei ajunge . La tensiuni mai mari intervine , cum am zis , dioda Zener de 6,2V care dă un curent adițional care nu poate fi preluat întotdeauna de rezistențele din divizor . Practic , nu prea lucrezi cu ele în gol , deci nu prea se observă.

Link to comment

Cum Durda lu' Kennedy nu e explicat clar? La pagina 2 si 3 de aici http://www.hep.upenn.edu/SNO/daq/parts/lm7915.pdf in tabel se dau detalii despre functionare intre 5mA si 1A sau 1.5A!!! curent de sarcina! Ce Mama Dracului cerem in afara acestui interval, oricum foarte larg? Nu e clar ca sub 5 mA nu sunt garantate specificatiile?

Trebuie citita TOATA documentatia, nu numai textele.

 

Intr-adevar, unele stabilizatoare POZITIVE functioneaza si fara sarcina, dar nu e garantat si nu e specificat in foaia de catalog. Eu nu am intilnit vreunul negativ care sa functioneze corect in gol.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines