Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Salutare! problema masina cu radiocontrol


Guest Laurentiu Andrei

Recommended Posts

Guest Laurentiu Andrei

Salutare,

Inante de toate trebuie sa va spun ca sunt amator.

Am primit o masina de teren cu radiotelecomanda stricata.

Are acumulator propriu ce se incarca la un transformator ce scoate 9V (tensiune testata cu multimetrul)

Dupa o incarcare indelungata am testat si acumulatorul cu multimetrul si acesta emite doar 3.68V. Se poate sa fie acumulatorul defect?

M-am uitat putin si pe placa cu circuite si are o multime de tranzistori, rezistente si condensatori, imi prind urechile. Din ce am citit pe internet am vazut ca unii tranistori se declanseaza la o tensiune de cel putin 5 V, iar daca acumulatorul emite doar 3,68 cred ca el ar fi problema. 

Astept pareri de la voi.

Multumesc mult!

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aproape totdeauna incarcatorul are tensiunea mai mare decat a acumulatorului.

Tranzistorii pot functiona cam pana la 1V; exista si exceptii.

3,7V ar putea fi tensiunea normala pentru un element cu Litiu.

Poti pune o poza cu acumulatorul si ce scrie pe el?

 

Daca nu te supara observatiile, cuvantul "emite" se foloseste doar pentru campuri electromagnetice, particule s.a. Sursele "produc", "dau" sau "furnizeaza" tensiune si curent electric.

Edited by Ticu
Link to comment
Guest Laurentiu Andrei

Salut, 

Nu ma deranjeaza deloc observatiile, am spus doar ca sunt amator si imi prind urechile.

Poze voi pune maine. 

Pe acumulator scrie doar o serie 07104A.

Link to comment

Să dai mai multe detalii despre defectul în sine, ce anume nu face mașina, nu merge deloc sau doar unele comenzi nu funcționează.Poate fi de vină doar telecomanda, ea e mai susceptibilă de defectare, contactele sunt destul de firave în general. La fel de bine poate fi și la receptorul de pe mașină, un fir dezlipit de la alimentare sau poate chiar întrerupătorul de pornit/oprit al mașinuței. Trebuie măsurată tensiunea la bornele acumulatorului atunci când mașina primește o comandă, dacă scade sub 3,5V poate fi semn că acumulatorul e uzat.Poze de aproape cu interiorul telecomenzii și receptorului din mașină ar fi foarte utile, se pot depista vizual unele anomalii care scapă cuiva neexperimentat.

Link to comment
Guest Laurentiu Andrei

Nu reusesc sa postez imaginile.

Masina nu reactioneaza in niciun fel cand actionez butonul on/off insa am verificat cu multimetrul iar butonul functioneaza normal.

Telecomanda nu are buton on/off insa cand se actioneaza una din comenzi, se aprinde un led rosu de la aceasta, bauiesc ca functioneaza, insa masina nu reactioneaza in nicun fel.

Link to comment

Imaginile se pot posta cel mai bine (pentru a nu încărca hostingul Forumului) prin crearea unui cont gratuit pe un site de găzduire (Photobucket, TinyPic,etc) încărcarea pozelor indiferent de mărimea lor acolo și apoi copierea adresei IMG a pozelor direct în topic.Astfel pozele pot apărea direct în topic fără ca spațiul de găzduire al forumului să fie supraîncărcat. Testarea telecomenzii radio se poate face cel mai ușor cu o altă mașinuță radiocomandată sigur funcțională, care merge tot pe 27Mhz, cele chinezești ieftine folosesc cam toate aceeași codare a telecomenzilor. Verificați cu o lupă toate lipiturile de pe plăcile receptorului și a telecomenzii, de obicei sunt cam firav lipite și o cădere poate de cele mai multe ori să le afecteze. Aprinderea ledului pe telecomandă înseamnă validarea comenzii respective, dar partea de emițător poate fi nefuncțională din cauza unei întreruperi de cablaj sau lipituri.

Link to comment

Ați verificat lipiturile de pe plăci cum v-am spus mai înainte?  Asta se face în primul rând. Verificarea tensiunilor în diverse puncte e greu de explicat doar având imaginea modulelor. Mașina sau telecomanda prezintă urme de lovire, trântire ?  Cu multimetrul setat pe ohmmetru, verificați continuitatea bobinelor miniatură (seamănă cu niște rezistențe) dar sunt marcate L1, L2, L3 . Căutați datasheet-ul (foaia tehnică)circuitelor integrate codor/decodor de pe telecomandă și mașină și vedeți pinii la care se alimentează.Apoi măsurați direct pe pinii de alimentare ai integratelor dacă aveți tensiunea corespunzătoare. Pe placa receptorului, sub rezistența marcată R3 se află o diodă Zenner. Verificați-o cu multimetrul pe domeniul de diode, ar putea fi străpunsă.Dacă dă o valoare gen 650-700 mV e în regulă. Dacă indică zero sau o valoare aproape de zero, e străpunsă.

Link to comment
Guest Laurentiu Andrei

Lipiturile par inregula, nu sunt urme de lovire sau trantire.

Am verificat dioda si mi-a indicat 622.

L1, L2 si L3 = 000

Nu am gasit datasheet-ul

Link to comment
Guest Laurentiu Andrei

Cred ca e vorba de SX 001R si SX 001T

Am uitat sa mentionez ca aceasta masina nu a functionat niciodata, a fost casata de un magazin de jucarii si de acolo o am.

Link to comment

Probabil a fost defectă fie din fabricație, fie din transport. Chinezii cred că nici nu prea testează toate produsele ieftine, preferă să facă multe și să le schimbe pe cele cu probleme.

Poate fi suspectată și defectarea (prin lovire) cristalelor de cuarț, din păcate e mai greu de verificat asta fără un tester de cristale de cuarț.

Nu am găsit date despre integratele codor/decodor SX001T  și SX001R dar vă puteți inspira din articole bazate pe niște  integrate mai cunoscute, similare ca funcție :http://www.talkingelectronics.com/projects/27MHz%20Transmitters/27MHzLinks-2.html

Pentru a verifica prezența purtătoarei de 27MHz puteți construi ușor un S-metru simplu cu ajutorul oricărui tip de vu-metru analogic sau orice alt instrument magnetoelectric disponibil.Schema e simplă și e prezentată la sfârșitul articolului. Am și la serviciu și acasă câte un astfel de aparat cu care verific rapid emisia diverselor telecomenzi radio.

Link to comment

Acum am reușit să văd și eu mai bine seria de pe decodorul receptorului (RX-2b) fiindcă aseară chiar nu distingeam nimic, dar probabil și din cauza oboselii, mă uitam atunci și într-un TV defect . Rămâne valabil link-ul dat mai înainte către TalkingElectronics. Acolo sunt date scheme de utilizare și datasheet-urile celor două integrate Tx-2b și Rx-2b.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines