Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune reglabila intre 2-50V ( maxim 3A )


Recommended Posts

Salutare am nevoie ca pentru micile mele proiecte la care lucrez mai ales fiind si incepator in electronica de o sursa reglabila intre 2v-50v si maxim 3AAm cautat sa cumpar dar n-am gasit pana la 50V, asa ca va intreb pe voi daca aveti scheme de asemenea sursa sa fie ceva mai simpliste. Transformator am unul care debiteaza 6A la 52V l-am recuperat de la un amplificator ce folosea un STK.Daca este nevoie il rebobinez cu un conductor mai subtire pentru 3A.

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ceea ce vrei să faci nu e simplu . Majoritatea integratelor uzuale nu rezistă la tensiuni atât de mari deci ar trebui o abordare numai cu tranzistoare sau eventual combinată.

În altă ordine de idei , transformatorul e OK așa cum e .

Link to comment

@romicap Schema aia e .... doar o schemă. În lumea reală nu ai 55V la intrare ci o plajă de variație destul de largă. Dacă dimensionezi la minim 53V ( la sarcină maximă și rețea minimă ) o să obții în gol, la rețea maximă peste cei 63V pe care îi suportă LM2576HV . Niciodată nu se proiectează la limită cu tensiuni nestabilizate .

 

EDIT Poate se mulțumește cu tensiune mai mică și mai scoate spire de pe transformator.

Edited by UDAR
Link to comment

In lumea reala , daca la intrarea integratului ai o tensiune redresata si filtrata de 52 V vei obtine tensiunile dorite cu siguranta !...Cu conditia sa realizezi 

montajul corect .

P.S. Schema a fost proiectata de constructorul integratului !!!

Link to comment

Fă te rog calculele pentru o variație a rețelei cu ±10% și o variație cu sarcina de 5-10% sau , altfel spus, explică cum obții 52V după redresare și filtrare indiferent de variațiile rețelei și ale sarcinii .

 

Și , eu nu am zis că schema nu e bună , nici măcar că nu e aplicabilă . Am atras atenția asupra unor factori care nu țin de schema propriu zisă.

Link to comment

Este logic acest lucru. Vreau sa integrez totul intr-o carcasa de sursa PC unde incerc sa pun si un voltmetru si ampermetru pentru putea vedea exact la cat reglez voltajul  si consumul care il trage consumatorul ce il voi pune. Asta daca imi va merge dupa aceasta schema. Sper sa fie corecta.

Link to comment

Va salut.

O schema cu acest integrat  cu posibilitatea reglarii si curentului, nu exista, ar fi foarte interesanta?

Varianta de integrat cu terminatia ADJ poate fi folosita pentru sursa de CC.

Edited by Kreator
Link to comment

LM2576HV este excelent pana la 64V. (cel putin seria care am testat-o).

Dioda si inductanta sa fie generoase ca si marime daca se doreste peste 2A (a se citi: saturatie a miezului)

In rest, excelent si functioneaza vreo 30 astfel de surse de peste 2 ani fara probleme cu o variatie la intrare de 42-60V.

Personal nu am testat varianta "ADJ" doar cea de 12V out.

Link to comment

LM 2576 T-ADJ. Am facut o sursa reglabila cu acest integrat. Functioneaza foarte bine. Cablaj nu am, deorece l-am facut cu marker direct pe placuta. 

Totusi, cu exceptia amplificatoarelor audio, ce alimentezi / testezi la 50 - 60 Vcc ?  Parerea mea: i-i scoteai o priza mediana si faceai o sursa dubla de 30 Vcc.

Edited by albasete
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines