Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

motor curent alternativ rotor scurt circuit control turatie


Guest Remus92

Recommended Posts

Guest Remus92

Buna. Am un motor de curent alternativ cu rotorul in scurt-circuit la care as dori sa ii controlez turatia. M-ar putea ajuta cineva cu ceva schema electrica. Stiu ca pentru a-i controla turatia am nevoie de un variator de frecventa. Problema este ca nu stiu care schema este cea mai potrivita. Daca cineva stie o schema de variator de frecventa cu care as putea sa variez turatia la motor va rog sa ma ajutati. Motorul este monofazat, cu o putere de 300 de W. Mai am un motor tot la fel dar cu o putere de 60 de W.

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Schemele prezentate de tine, se folosesc la modificarea turatiilor la motoarelor de curent alternativ, cu rotorul bobinat, nicidecum la motoarele cu rotorul in scurtcircuit.

 

Buna. Am un motor de curent alternativ cu rotorul in scurt-circuit la care as dori sa ii controlez turatia. M-ar putea ajuta cineva cu ceva schema electrica. Stiu ca pentru a-i controla turatia am nevoie de un variator de frecventa. 

Deci e vorba de motoare de curent alternativ cu rotorul in scurtcircuit.Asa cum spunea colegul @ validae numai un convertizor de frecventa  poate modifica turatia motoarelor  de curent alternativ cu rotorul in scurtcircuit.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment
Guest Remus92

Multumesc pentru toate raspunsurile! Cred ca voi incerca sa fac un variator de frecventa. Voi face un redresor si pe urma il voi conecta cu un invertor. Am vazut pe net o astfel de schema. Sau daca voi gasi un variator ieftin atunci il voi cumpara.

Link to comment

Eu ti-as recomanda sa cumperi un convertizor.Cu un convertizor gata facut, n-o sa ai probleme,in schimb daca te-ai apuca sa faci unul de la A la Z,s-ar putea sa ai surprize de toate felurile.Un convertizor cu puterea de 0,4-0,5Kw poti gasi la un  pret de pina la 500-600 roni sau poate chiar mai putin. Parerea mea.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment

Aveți dreptate, acest lucru mi-a scăpat. Căutând după diverse scheme de convertizoare, am uitat că inițiatorul a menționat clar că sunt monofazate.Eu am lucrat în principal doar cu trifazate, de aceea mă raportez de multe ori la acest tip. Oricum trebuie să revină cu amănunte despre ele...

Link to comment
Guest Remus92

Motorul pe care as dori sa il folosesc este de 60 W. As dori sa fac o macheta mica la o foarfeca ghilotina si as fi dorit ca acest motor sa actioneze foarfecele de sus. Motorul are nevoie si de condensator, lucru pe care astazi l-am aflat. Eu sunt student in anul 4 la inginerie electrica si am ales ca si lucrare de licenta sa fac o macheta mica a unei foarfece ghilotina actionata de un motor electric. Am deschis acest topic deoarece am vrut sa aflu cum as putea sa controlez viteza cat mai usor la motorul de 60 W acesta avand 2800 rpm. Mi-ar placea daca as putea sa il aduc la 20 rpm. Dupa ce m-am mai documentat as dori sa conectez un reductor de turatie. Am gasit un asemenea reductor pe alibaba . com . Sper sa pot achizitiona acest reductor deoarece ar scadea turatia pana la 22 rpm sau chiar mai putin, o turatie ideala pentru ce trebuie eu sa fac. Multumesc tuturor pentru raspunsuri si scuzati-ma ca nu am fost suficient de explicit in legatura cu ceea ce doream sa aflu.

Edited by Remus92
Link to comment

Motorul pe care as dori sa il folosesc este de 60 W. ... Eu sunt student in anul 4 la inginerie electrica si am ales ca si lucrare de licenta sa fac o macheta mica a unei foarfece ghilotina actionata de un motor electric. ...

60W e o putere mica, un convertor nu e dificil de abordat.

N-ai ambitie daca nu alegi o astfel de solutie. Documentarea pentru realizarea practica ti-ar imbogati consistent cunostintele. O sa-ti fie util in viitor.

Incepe prin a-ti completa cunostintele cu  functionarea in detaliu a motoarelor puse in discutie, caci din ce ai scris aci dai impresia ca mai ai ceva goluri.

Variatorul nu exclude folosirea si a unui reductor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines