Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

bruiaj posturi medii


Craciun
 Share

Recommended Posts

Salut,

Am o intrebare legata de receptia posturilor pe unde medii in Ploiesti cartier Astra-9Mai.

Eu am incercat cu 3 receptoare comerciale , unul cu acord digital philips si 2 cu acord manual.

In toate 3 cazurile nu am putut receptiona nimic fara un bruiaj infernal.

Cel digital se opreste pe post doar la 855Khz dar se aude doar brumul la maxim si semnalul foarte slab in fundal.

Rog un radioamator care detine aparatura mai performanta sa ma lamureasca care ar fi cauza.

 

Multumesc mult

Edited by craciun
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,

Mersi @electronic de link am citit postarea in intregime si raman nelamurit de ce ANCOM nu se autosesizeaza?

Inteleg ca fenomenul e prezent in mai multe orase din tara, deci ANCOM ar trebui sa ia masuri zic eu.:)

Link to comment
Share on other sites

ANCOM lucreaza numai la sesizari explicite , si poate actiona doar in cazul perturbatiilor transmise prin unde radio . Nu are autoritate si nu raspunde despre chestii induse in receptoare prin reteaua casnica de alimentare , sau receptii nesatisfacatoare la domiciliu , din cauza de switch - uri , routere si alte device - uri . Daca " se deranjeaza " , recomanda antene exterioare , filtre , schimbarea radioreceptorului etc . Dar cel mai bine este sa faceti sesizare . Eu as incerca mai intai cu un receptor portabil alimentat la baterii , la un geam , balcon , afara din locuinta etc . Daca blocul este din beton se explica multe ... Foarte relevant poate fi comportamentul unui receptor auto , montat pe autoturism ...

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

Salut,

Probele le-am facut si cu calculatoarele, routerul wi-fi oprite cu acelasi rezultat (e drept nu am iesit cu ele in balcon dar eu vreau sa le utilizez in casa:) ).

Am inteles "mecanismul" de lucru al ANCOM , eu credeam ca exista o autoritate care totusi supravegheaza spectrul comercial fara ca fiecare utilizator sa faca o plangere.

In fine astept poate vreun radioamator din zona pe care am specificat-o sau cel putin din Ploiesti  (poate yo9hrb) sa faca niste teste cu aparatura mai performanta decat am eu si apoi daca e cazul am sa fac si o sesizare la ANCOM.

 

Multumesc de informatii.

Link to comment
Share on other sites

Romania Actualitati ( 855 kHz , UM ) este prezent cu acelasi program in mai multe " locuri " in gama de unde ultrascurte cu modulatie de frecventa . Eu folosesc 102 , 2 MHz ... poate constituie o rezolvare facila in cazul dvs . ! Cu stima !

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

Mersi @gauss si eu ascult RRA pe FM in 102,2 dar as vrea sa am posturile si in AM, pentru "orice" eventualitate, eu stiam ca emisia in AM este cu acoperire nationala tocmai pentru situatii neprevazute.

Daca se intampla ceva si postul national este bruiat in cateva orase din tara eu zic ca nu e tocmai in regula.

In fine mai astept inca opinia unui radioamator din Ploiesti.

Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

Am mai facut niste teste cu un aparat portabil cu baterii dus la geam si in balcon  si intradevar receptia se imbunatateste se aud RRA si alte posturi .

Momentan tind sa cred ca e ceva ce se propaga prin reteaua de energie electrica, o sa incerc sa fac proba cu aparatul digital alimentat din baterii si dus la geam sa vad ce se intampla.

Edited by craciun
Link to comment
Share on other sites

Nu e neaparat sa fie prin reteaua electrica. Problema asta este si la mine, si eu locuiesc la bloc si am identificat foarte clar ca parazitii vin efectiv prin armatura de beton a blocului. Stiu ca pare absurd, stiu ca acea armatura ar trebui sa fie o pamantare excelenta, dar la mine nu e asa, e un caraus de paraziti. Acuma, ca o fi vreun vecin care o foloseste pe post de pamantare, ca o fi altceva, nu stiu. Ma multumesc cu faptul ca o antena buna pusa pe acoperisul blocului nu capteaza semnificativ acesti paraziti si pot face trafic radio linistit, fara perturbatii majore. Pentru mine asta e tot ce ma intereseaza, nu sunt un mare asculator de posturi radio... In plus, noaptea zgomotul diminueaza mult, deci banuies ca sunt surse in comutatie de pe la vecini... (Am una care imi baga "cuie" din 61 in 61 de KHz, o aud in banda de 14 MHz, dar numai cand nu este propagarem cand e propagare buna, semnalele din banda acopera parazitul :)) )

Link to comment
Share on other sites

Salut,

Ma gandeam si eu ca ar putea fi din armatura blocului , dar am facut proba in acelasi loc la geam in aceeasi pozitie, odata cu radioul portabil pe baterii (analogic) si o data cu Philipsul digital alimentat din reteaua electrica.

Cel mic(analogic) receptioneaza corect cateva posturi in UM cu ceva brum intre ele, dar cel alimentat din reteua Enel (cel digital) se opreste la cautare doar la 855Khz si se aud numai paraziti si semnalul practic e inecat.

Asa ca vreau sa fac proba cu cel digital pe baterii(astept sa mi se incarce acumulatorii ca se alimenteaza cu baby C) si apoi voi proba din nou.

 

Mersi de info

Salut,

 

Revin am mai facut niste probe cu radioul portabil pe baterii, in pozitia de langa perete unde e situat si cel digital, receptia e "varza" abia prind RRA cu un brum ca de "tractor" :) deci lucrurile sunt complicate in sensul ca am impresia ca atat Enelul cat si armatura blocului sunt "suspectii de serviciu" si efectiv nu stiu cu se poate rezolva cumva aceasta situatie (ANCOM-ul nu se va complica in cazul asta) .

Stiu as putea sa intind o antena exterioara , partea proasta ca nu am intrare de antena la nici unul din radiouri ( ele sunt de fapt portabile cu alimentare mixta retea/baterii).

Daca vedeti o solutie in cazul meu va rog sa o impartasiti :)

 

Mersi

Link to comment
Share on other sites

Se poate crea o intrare de antenă externă chiar și la cele ce nu au una prevăzută pentru asta. Dacă puteți găsi cartea Radiorecepția (A-Z mica enciclopedie pentru tineret) Editura Albatros 1982, acolo se descrie mai în amănunt adaptarea unei antene telescopice sau exterioare la circuitul acordat al unui radio. Dacă doriți, vă pot scana articolele respective.

post-179973-0-93346900-1427017004_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu trebuie intrare ... desi ar fi buna ... Cateva spire din antena respectiva , infasurate peste carcasa  aparatului ... si s - a rezolvat . Se poate si montarea unei borne , cuplata printr - un condensator de zeci de pF la circuitul de intrare AM ... dar e metoda " invaziva " si ceva de lucru ...

Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

Mersi @validae si @gauss de sugestii, mentionez ca aparatul digital are antena telescopica , alimentat in balcon de la Enel in aceeasi pozitie cu cel pe baterii analogic(si el dotat cu antena telescopica) receptionez doar RRA cu acel brum deranjant.

Vreau sa elimin aparatul din ecuatie alimentandu-l si pe el din baterii si punandu-l in acelasi loc pe balcon ca in cazul celui analogic.

Practic pentru cel digital ma complic cu atatea probe (l-am luat de curand de la Altex - model PHILIPS AE2430/12

si sunt foarte multumit cum receptioneaza in FM si cum am 10 posturi presetabile in FM si 10 in AM ma gandeam sa il utilizez si pe medii).

Oricum si cel mic analogic (alimentat din 2 baterii R6) receptioneaza mai bine doar in cateva locuri din apartament si cel mai bine pe balcon.

 

Mersi inca o data de amabilitate.

Edited by craciun
Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

Am facut probe cu radioul digital alimentat din acumulatori, in interior se prinde binisor doar la geam, in rest brum pe toata banda de UM, in balcon prind ok cateva posturi si brum intre ele la fel ca si cu cel analogic pe baterii.

Deci concluzia este ca armatura blocului+enel = suspecti :)

 

In cazul asta nu vad o solutie eleganta si o sa renunt la utilizarea benzii UM.

As dori totusi sa aflu parerea si a cuiva care nu sta la bloc eventual dintr-o zona rurala mai putin "poluata" radio  sa vedem daca e vreo diferenta, ma intereseaza brumul prezent intre posturi in toate banda.

 

Mersi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines