Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema monitorului HC90/91 produs de Electronica


 Share

Recommended Posts

In anii '90 am cumparat un HC90/91 - FELIX peodus de uzinele electronica. Deoarece in epoca era inca prezent sistemul comertului socialist, nu am putut opta initial si pentru un monitor specializat. Ulterior, prin 1993... 1994 am facut personal o vizita la magazinul specializat al intreprinderii din Bucuresti si am gasit un monitor la mana a 2-a. A fost singurul pe care l-am gasit. L-am cumparat mai ieftin, datorita unei defectiuni de fabricatie. Cinescopul monitorului este identic cu cele utilizate la televizoarele a/n SPORT, romanesti. Daca cineva stie despre ce este vorba si detine schema acestui monitor a/n, il rog sa ma puna intr-un fel sau altul in posesia ei. Ma intereseaza sa fac din acel monitor, care nu mai este utilizat ca atare de foarte mult timp, un osciloscop pentru frecvente mici (sute de kHz) maximum afisabile pe un asemenea tip de dispozitiv. Apreciez de asemenea si sugestii in legatura cu o schema uzuala de osciloscop adaptata sistemului de deflexie magnetica al unui cinescop, pe cat posibil utilizand modulele specializate existente in componenta monitorului.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Exsita un grup pe yahoo despre computerele romanesti cu Z80 . Se cheama cam asa ' Romanian Home Computer Group '.

Intrati acolo si poate baieti au detalii. Trebuie sa va inregistrati.

Cit despre osciloscopul pe tub cu deflaxie magnetica, am facut cam asa ceva la facultate in cadrul unui proiect. Am rotit bobinele cu 90gr si am folosit bobina de linii pentru afisare. Avind inductanta mai mica are banda mai mare. Am incercat cam pina la 20Khz. Mai mult nu stiu daca merge, orcum trebuie compensari si liniarizari cu frecventa si amplitudinea. Atunci nu ne-am pus problema de asa ceva.

E destul de complicat pentru ceva mai de calitate .trebuie sa gasiti o schema de la un osciloscop industrial bazat pe principiul asta.

Link to comment
Share on other sites

Esential este primul "hop" - gasirea schemei monitorului. Nu am timp pentru alte forumuri. De aceea astept de la utilizatorii ElForum rezultatele enuntate. In caz contrar, voi incerca o eventuala relevare a schemei direct din monitorul in cauza. In ceea ce priveste schemele practice de osciloscop pe un monitor Tv, exista si varianta unui adaptor video pentru un asemenea scop, astfel incat sa nu se modifice practic nimic in interiorul monitorului, nici macar rotirea sistemului de deflexie. De altfel din cate stiu, exista o astfel de schema, pe care am analizat-o cu mai bine de 25 de ani in urma. Voi incerca sa imi amintesc unde am intalnit-o.

Link to comment
Share on other sites

Problema schemei monitorului s-a rezolvat, datorita colegului SOLDAN CONSTANTIN care mi-a furnizat-o prin PM. Ii multumesc si pe aceasta cale si pun legatura si aici pentru un alt eventual interesat: http://www.postaonline.ro/h6wt98oq7hve/Picture.jpg.html. Este vorba de fapt despre un monitor monocrom. Al meu este pe un fundal galben. In legatura cu osciloscopul "video", despre care vorbeam, el este descris in revista Tehnium nr. 5/1984 la paginile 12... 13. Pentru a scurta timpul de cautare, atasez alaturat un montaj al articolului.

 

Daca exista si alte variante de realizare interesante, astept descrierile lor in acest topic.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines