diamant Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 (edited) Am o cunostiinta care ma roaga sa-i dau un sfat si nu stiu exact ce sa-i spun.D-aia apelez la voi. Are casa la hotar spate in spate cu vecinul care vrea sa o inalte modificand-o pe exterior(turnat stalpi,centura,placa). In realitate va fi o casa noua dar pe acelasi amplasament , o chichita legislativa.Casa se va inalta cu cam 4 m fata de cum este acum. Pentru a obtine autorizatia de construire are nevoie de acordul vecinului iar cunostiinta mea nu stie exact ce sa faca...A auzit multi care au suferit dupa ce au dat acest acord , ba ca nu au terminat treaba intre case cum trebuie si ploua, ba ca i-a distrus tabla , ba ca zgomot, ba ca praf, ba ca ala si-a pus pe spatele casei polistiren si a intrat pe proprietatea lui...etc. Acum a mai aflat si de o chestie care se numeste studiu de insorire, care nu stie daca se face...daca este obligatoriu...si ca toate problemele astea pot fi trecute in caz de acord legalizat la notar , dar in caz ca nu le respecta chiar si cu acord notarial cu mentiuni ce poate face? Poate pretinde o suma in avans cu titlu de despagubire in caz ca nu se tine de cuvant sau calitatea nu este cea mentionata? Mai sunt si alte probleme pe care ar trebui sa le stie inainte? Edited March 14, 2015 by diamant Link to comment
leo 17 Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 orce cladire civila se face de la 60 cm de delimitarea de proprietate ..dar aici intervine si altele ..cum ar fi scurgerea apaei de ploie ..cum ai mentionat blocarea luminii naturale ..si daca pana la urma ii da acordul .mai intai sa vb cu vecinul si sa vada pe viitor ce vrea sa faca cu cladirea ,adica scopul ei Link to comment
Guest andrei stefan Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 Cel mai bine este sa consulte un constructor adus la fata locului. Pe forum nu poate nimeni sa stie exact cum sta treaba intre case. Celalalt sa vina si cu planurile.... Daca treaba se face cum trebuie,nu ar trebui sa apara probleme. Ne intrebi pe noi ce sa faca ala...ca altii au spus ca-i naspa Se pot face si intelegeri civile,etc. Link to comment
diamant Posted March 14, 2015 Author Share Posted March 14, 2015 Nu e cazul de intelegere civila deoarece vecinul deja a inceput constructia fara sa aiba autorizatie.Concluzia:tupeul lui depaseste omenia. Se poate conditiona obtinerea acordului de obtinerea acordului celui care isi construieste deja casa de a condtrui pe viitor si cunostiinta mea la hotar ceva?bineinteles tot asa ...la notar , legalizat. Link to comment
MLGore Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 Vecinul nu are voie sa construiasca fara autorizatie de constructie, iar prietenul tau ii poate face reclamatie la primarie. Regimul de inaltime nu are legatura cu acordul prietenului tau ci cu certificatul de urbanism emis de primarie in care se specifica clar CUT-ul, POT-ul si regimul de inaltime al zonei. (certificatul de urbanism trebuie obtinut de catre vecin, in functie de acesta un arhitect si un structurist ii vor face proiectele necesare autorizatiei de constructie). Daca vecinul are perete calcan cu prietenul tau, va veni si un expert de la inspectoratul de stat in constructii pt. a face poze in casa prietenului tau la peretele comun cu vecinul pt. eventualele reclamatii ulterioare. Eu nu as fi deacord ca vecinul sa-si inalte casa lipita de a mea fara autorizatie de constructie, riscul de avarii la un eventual cutremur fiind mare. Link to comment
amudsen Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 Pierzi timpul la primarie, te duci direct la politie si ISC. Link to comment
Guest andrei stefan Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 Pierzi timpul la primarie, te duci direct la politie si ISC. Sa-i sesizeze pe toti....E clar ca nu are ce sa se inteleaga cu ala. Link to comment
GEO 53 BN Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 (edited) Vecinul nu are voie sa construiasca fara autorizatie de constructie, iar prietenul tau ii poate face reclamatie la primarie. Regimul de inaltime nu are legatura cu acordul prietenului tau ci cu certificatul de urbanism emis de primarie in care se specifica clar CUT-ul, POT-ul si regimul de inaltime al zonei. (certificatul de urbanism trebuie obtinut de catre vecin, in functie de acesta un arhitect si un structurist ii vor face proiectele necesare autorizatiei de constructie). Daca vecinul are perete calcan cu prietenul tau, va veni si un expert de la inspectoratul de stat in constructii pt. a face poze in casa prietenului tau la peretele comun cu vecinul pt. eventualele reclamatii ulterioare. Eu nu as fi deacord ca vecinul sa-si inalte casa lipita de a mea fara autorizatie de constructie, riscul de avarii la un eventual cutremur fiind mare. E obligatoriu ca vecinul sa aiba certificat de urbanism si autorizatie de constructie.Orice modificare la o constructie se poate face doar pe baza unui proiect aprobat de primarie,in caz contar se lasa cu amenzi sau este obligat sa demoleze ce a construit.Asa cum spunea @leo17 nici o constructie nu poate construita la o distanta mai mica decit cea reglementata, fata de limita de proprietate.In cazul unui cutremur sau incendiu,vecinul poate suferi pagube importante datorita nerespectarii legii.In cazul in care un vecin incalca legile,Inspectoratul de stat in constructii, poate emite un ordin de demolare a constructiei care nu respecta prevederile legale.Primariile in general nu prea tin seama de legi si de acolo o gramada de incalcari ale legii. Edited March 15, 2015 by GEO 53 BN Link to comment
one Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Nu numai in cazul unui cutremur ar avea de suferit. Sa presupunem ca noua casa, intrucat va fi mai grea pe aceeasi fundatie, va conduce la tasarea solului si deci casa de langa, care va ramane, va avea fundatia slabita in acea zona, aceasta ar putea sa sufere si ar putea sa apara crapaturi. Vecinul va plati reparatia ? Sau mai rau... Faptul ca vecinul a inceput constructia fara autorizatie este foarte probabil dar nu poate fi o certitudine. Autorizatiile de constructie se dau si dupa inceperea lucrarilor cu spagi s.a.m.d. Asa ca, poate intre timp vecinul si-a procurat autorizatia. Acum, ca zarurile au fost aruncate, eu as da acordul vecinului, la un notar, cu conditia ca daca, in timp (10-15ani sa zicem) se manifesta daune la casa ramasa, sa isi asume costurile de reparatie. Acest drept teoretic ar exista si in cazul in care amicul tau isi da acordul neconditionat. Cat priveste insorirea nu stiu ce inseamna, probabil ca si asta e un disconfort, mai ales daca sunt ferestre spe partea aceea. Oare cum poti sa faci fundatia unei case daca o construiesti exact langa alta? http://4.bp.blogspot.com/_23pIY_C25NU/R5xrt1kmARI/AAAAAAAAABw/4JHDFGexXp8/s320/foundations1.gif http://www.nomenclaturo.com/wp-content/uploads/Diagram-and-Parts-Name-of-a-House1.jpg http://www.abalonwpg.ca/img/diagram1.gif Link to comment
one Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Inca un link interesant : http://www.sefindia.org/forum/viewtopic.php?p=68779 Link to comment
bcristian Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Aia de la chinezi a fost o combinatie de ceasul rau, pisica neagra (ploi excesive exact in cel mai prost moment) si Dorel (care a facut groapa intr-o parte si movila pe cealalta). Cel mai remarcabil mi se pare insa cat de solida a fost constructia - are avarii minime chiar si dupa cazatura. Link to comment
one Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Nu poti sa construiesti pe principiul ceasul bun / ceasul rau... Link to comment
bcristian Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Evident ca vina e omului, nu a ploii. Daca imi amintesc corect, sefii firmei oricum si-au luat puscarie teapana si averea confiscata. Ma refeream ca daca nu se nimerea sa ploua zdravan taman atunci, greseala nu ar fi avut consecintele respective. Link to comment
Recommended Posts