Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM358 vs LM741


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde de aplicație , în unele scheme merge , în altele nu . 

În altă ordine de idei ”compatibile” nu e termenul potrivit . Echivalente însă , nu sunt.

 

EDIT La cât costă un LM358 nu văd utilitatea înlocuirii ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@UDAR, multam pentry raspuns.

 

Am facut o schema in care era un LM358, din care o parte a OP facea ceva si cealalta parte alt ceva, eu aveam nevoie doar de una din parti, si am folosit un LM741, si nu a mers, am folosit dupa aceea un TL071, si tot nu a mers .

 

Uite despre ce schema este vorba, un regulator de turatie pentru ventilator in functie de temperatura.

post-238516-0-87107500-1426229312_thumb.jpg

Stiu, o sa spui si tu si altii ca sunt scheme multe pe forum mai simple, le-am vazut, dar aceasta schema deja este implementata pe o placa, gresela mea a fost ca nu am testat-o inainte de a face placa, si nu as vrea sa renunt la placa si sa fiu nevoit sa fac alta din cauza acestui circuit.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

În această schemă se manifestă principalul avantaj al lui LM358 față de LM741 . La folosirea unei alimentări simple: + și masă , nu +, - și masă ) LM358 acceptă nivele pe intrări coborâte până la masă (zero) și poate coborâ ieșirea până foarte aproape de masă ( zeci de mV ) . Nici  LM741 și nici TL071  nu pot face acest lucru. Deci în schema asta trebuie LM358 . Sunt , desigur , și alte AO care pot funcționa acolo dar nu merită.

Deasemenea,  schema s-ar putea modifica să mergă cu LM741 dar nu se pune problema în cazul tău.

Link spre comentariu

Mai trebuie umblat și la divizorul R37-R38 , eventual tot o diodă în serie . Asta ca să fim siguri că T9 se blochează - ieșirea lui 741 s-ar putea să nu coboare suficient.

 

Ea am menționat doar ca posibilitate acest lucru pentru că înțelesesem ( greșit se pare ) că există placa gata făcută pentru LM358 și nu se dorește modificarea , pare-se că placa e pentru LM741 și atunci e alta treabă.

Link spre comentariu

@UDAR Corect, placa este facuta pentru LM741, iar schema era pentru LM358.

 

Poti, te rog, sa faci midficarile necesare pe schema?,

 

@Mikrosha, multumesc pentru ajutor, dar se pare dupa cum zice @UDAR, ca ar trebui o modificare si la divizorul rezistiv din baza lui T9.

 

Sa vedem ce propune UDAR.

 

Sunt deschis sa fac cateva modificari, decat sa reiau de la zero refacerea placii.

 

Placa arata asa, Posted Image , si mi-ar pare rau sa o arunc la gunoi, dupa ce m-am chinuit sa o fac, si cu silk. :nerv

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Estimez un 0,8V la ieșire cînd 741 are ieșirea în 0 dar nu am măsurat niciodată. Deci diodă Zener la ieșirea lui 741, nu e neapărat nevoie. Dacă chiar nu merge, se poate înlocui R38 cu ceva mai mic, de genul 330 - 680 ohmi.  

De asemenea la intrare nu zic neapărat 5v1, dar să fie măcar 2V să poată lucra diferențialul de intrare în parametrii normali.

Foarte frumos lucrată sursa, te felicit! Chiar ar fi păcat să renunți la atîta muncă...

Editat de Mikrosha
Link spre comentariu

Se poate si modificind acel divizor de la BD in pricipiu. Dar eu proiectez acoperitor deobicei, de aceia am zis o dioda acolo rezolva clar situatia. Se pare ca iesire minima e mai mare decit 0,8v . Desii din schema interna ar reiesii din ochi cam 0,8-1V conform  foilor de catalog gasite pe net e mai mare. Am vazut ca si schemele interne ale LM741 difera ce ce stiam eu, la cele de pe vremuri . Ori au imbunatatit tehnologia si se poate face cu mai putini tranzistori ori sunt scheme interne simplificate care nu pot sa iti de o imagine reala a comportari operationalului in regim de saturatie.

Link spre comentariu

După schema internă - simplificată , ce-i drept - e un Darlington NPN la limita saturației ( să zicem ) + o joncțiune BE de la un PNP . Poate fi deci oricât între 1,2  și  2V ( cu aproximație ) . Pentru modificări minimale propun Zener-ul lui Mikrosha - orice valoare de la 2,7 la 5,1 ( după mine 5,1 e cam mult dar e OK ) + mărirea lui R37 la 3-5kΩ. Dacă nu e Zener pot fi și minim 3 diode cu siliciu în serie ( în conducție directă, evident ) . Ar trebui să ajungă deși catalogul nu ne garantează asta - se poate încerca , șirul de diode se face oricum ”în aer” și se inserează în circuit ca o singură componentă. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări