Guest sildex Posted January 23, 2007 Share Posted January 23, 2007 M-am apucat sa construiesc un amplificator pentru subwoofer cu un STK4050II. In datasheet spune ca scoate 200W si are recomanded voltage +-65V iar maximum +-99V. O prima intrebare ar fi: el scoate puterea asta la tensiunea de (+-99V) sau la tensiunea recomandata(+-65V)? O alta problema ar fi de cati amperi sa fie transformatorul daca aleg tensiunea de +-65V? Eu am un transformator destul de mare cu primarul bobinat pentru 220V iar acum ramane sa bobinez secundarul. Are cineva idee unde se gaseste sarma pentru bobinat in Bucuresti? Schema folosita este cea din datasheet cu mici exceptii la valorile catorva condensatori... Difuzorul este HP15W cu o incinta bandPass 4 de aprox. 120L. Link to comment
Sandu_alex_999 Posted January 23, 2007 Share Posted January 23, 2007 Din +/-65v scoti linistit 200w ...numai sa scoata STK-ul atata...la tensiunea asta iti trebuie vreo 4A maxim...(ca sa fii sigur ca nu ai caderi de tensiune prea mari cand mere amplificatoru' :weedman: ) Link to comment
zal Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Conform altor date de catalog curentul max la iesire in c.a. e de 15A la o tens. de test de +/- 80V. :rolleyes: De aici rezulta o sursa capabila sa debiteze cam 8A pe fiecare ramura. In practica se poate folosi una de circa 5A la +/- 65-70V, avind in vedere ca nu stai cu ampliful la maxim tot timpul.Un traf cu sectiunea de circa 22 cm patrati (500W) si sirma in secundar de maxim 1,5 mm (2x45-50Vca). O punte de 10A la 200V minim si cond. de 10.000u la 80-100V. Rezistentele de descarcare a condensatorilor sint gresite, ar trebui de 5,1-6,8Kohmi la 3W.De asemenea iti trebuie un radiator de 1.200-1.500 cm patrati, sau unul la jumate din suprafata asta dar racit fortat (ventilator).Problema ta e alta... daca STKul e original sau facatura. Cit ai dat pe el? Link to comment
Guest sildex Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Am luat de la Vitacom STK-ul si am dat pe el 55 de ron. Este varianta mai ieftina cu distorsiuni de 0.08% ca mai era varianta cu 04 care costa 100ron. Multumesc pentru estimarea transformatorului chiar am unul cu sectiunea de 20 cm patrati.(4x5) Cu sarma de 2 mm cred ca nu intra 2 bobine de 65, sper sa intre cu 1,5mm. In legatura cu STK-ul daca in sparg am vreo sansa sa-mi dau seama daca este original sau nu ca din cate am observat are placa de textolid in el si cred ca piesele sunt destul de vizibile... Link to comment
Guest sildex Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Si inca o chestie. Mi-am luat condensatori de 4700uF la 100V, crezi ca e neaparat necesar sa iau de 10.000? Defapt sa vad cum se aude... Cat despre radiator am unu de activ de procesor cu suprafata de 36cm patrati... Link to comment
Alexxx Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 personal cred k este cam mic radiatorul. Link to comment
Guest sildex Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Sa speram ca tine pentru o proba...sunt curios cat de tare poate sa se incalzeasca STK-ul asta. Defapt nu scrie pe nicaieri randamentul lui...Uite si transformatorul care trebuie sa-l rebobinez. Link to comment
Sharky Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 cu ventilator e suficienta racirea.Pacat numai de zgomotul p[rodus.Merge si cu 4700uF la volume normale cum asculti in casa.O se cam inece cand dai tare, dar de mers merge. Link to comment
Guest sildex Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Stie cineva de unde se ia sarma emailata. M-am gandit sa iau de 0.8mm si sa bobinez cu 4 fire odata, in felul asta pot sa o asez mai bine pe bobina... Link to comment
zal Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 1. Vezi ca 0,8mm nu e jumatatea in curent la 1,5mm. 0,8mm are cam 1,2A deci 2 sirme dau 2,5A max tras de par. 2. Radiatorul e prea mic. Nici daca era din Cu nu era suficient. STKul se poate incalzi pina se topeste cositorul si incep finalii sa o ia la vale prin capsula. (finalii stau fiecare pe o talpa din Cu argintat)3. Rez. de 0,22ohmi pune-le bobinate la 3W minim. (merg si de 0,33-0,47 ohmi)4. Cond. nu au nimic daca sint de 4.700u, ideal e sa fie cit mai mari, mai ales la un amplif. de bas.5. Rez. de 100ohmi intre pinii 5-12 si 14-15 sa fie de 1/2W minim.6. Cond. de pe intrare de 470pF e bine sa il montezi chiar pe pinul 1.7. Cond. de 0,1u de pe iesire sa fie tip MKT la 160-250Vcc.8. Toti cond. electrolitici de 10u de pe alimentari si cei de 100u de pe pinii 5 si 15 ca si cel de 1u dintre pinii 7 si 10 la 100Vcc.9. Neaparat difuzor de 8 ohmi, nu de 4.10. Lipeste toate piesele pe placa, fara STK, si probezi intîi alimentarea si protectia. Dupa ce a cuplat releul, cu multa atentie iei o sirma si faci contact f. scurt pe rind intre iesirea de difuzor si alimentare (+ si - pe rind), releul trebuie sa decupleze imediat si sa cupleze din nou dupa citeva secunde. Daca nu decupleaza sau dupa decuplare nu mai cupleaza la loc, ai probleme cu protectia.Vad ca e cablajul de la Adi care avea magazin la APACA si s-a mutat pe 1 Mai.Daca zici ca se vede inauntru ceva ca o folie de textolit vopsita in verde e sigur facatura, pretul spune tot. Ar fi bine sa nu-l alimentezi mai mult de +/-45... 50v si sa-i pui difuzor de 8ohmi. Probabil ca cel de 100ron era cel bun.Bafta! Link to comment
zal Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Si am o curiozitate... ce faci cu buretele antistatic pe picioarele STKului? :smt005 Link to comment
ionut20 Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Si am o curiozitate... ce faci cu buretele antistatic pe picioarele STKului? :smt005Sa nu-i indoaie pinii . . . :smt003 Link to comment
Guest sildex Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 *Mi-a dat de gandit faza cu sarma, am sa mai intreb....credeam ca e in functie de suprafata si avand 2 sarme mai subtiri suprafata e mai mare...*Radiatorul stiu ca e prea mic eu sper ca totusi sa fie suficient cat pentru o proba la jumatate din putere.*Rezistentele de care spui de 0.33 imi amintesc ca am cerut de 3W am sa le schimb.*Condensatorii de 4700 sa vad cum se comporta, ai dreptate ca la un BUM de 100 si ceva de W inseamna un consum brusc, eventual mai iau inca 2. *Merci mult pt observatia cu rezistentele de 100 de Ohmi nu ma uitasem in datasheet cum sunt legate. Am sa le iau chiar la 1W.*Am sa schimb si condensatorul pt iesire ca il aveam ceramic si daca se impusca ala imi surtcircuiteaza iesirea si adio...*Condensatorii electrolitici am unii de 100V altii de 63V, am sa ii cumpar pe toti de 100 ca sa fiu sigur.*Am citit tot pe elforum posturile despre asta si imi amintesc ca era tratat subiectul asta ca pe 4 ohmi se incinge foarte tare si nu poti sa urci in volum prea mult cu el. Oricum difu meu e de 8.*Intr-adevar placa o am de la magazinul care s-a mutat vis a vis de clubul The Jack. Uite si schema, are cateva valori modificate fata de datasheet C11 R7 C2. Acum chiar nu stiu ce sa respect schema lor sau datasheetul... Cat despre protectie nu cred ca exista asa ceva...am impresia ca montajul aditional cu 4 tranzistori nu e altceva decat un softstart si nimic mai mult. Am incercat sa-l alimentez la 12V ca nu am avut sursa de 10 si nu face nimic, mi-am inchipuit ca se comporta asa pt ca nu-i vine nimic in baza lui Q2. Este ceva normal asta? Cum as putea sa simulez asta sa-i aplic o tensiune in baza pur si simplu?*Imi pare rau ca nu mai am bonul de la Vitacom, e cam verde sub pini, uite poza sper sa fie suficient de detaliata.Si inca o intrebare: unde gasesc sarma? Link to comment
Sandu_alex_999 Posted January 24, 2007 Share Posted January 24, 2007 Daca lasi ventilatorul sa mearga permanent e destul de mare radiatorul...nu cred ca se va incalzii in exces... :supz: (nici la maxim) Link to comment
Recommended Posts