Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD Player Technics SL-PG390


Recommended Posts

Am un cd player Technics, pe care mai scrie si MASH, mama lor de japonezi. Problema lui e ca citeste cd-urile doar in primele 5 minute de la pornire. Dupa aia, nimic. Si nu stiu de unde sa incep. Laserunit-ul presupun ca e bun, altfel nu ar mai citi nici la pornire. Are cineva vre-o idee, sa iau un ciocan mai mare sau alt cd player?

Link to comment
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Poti sa descarci service manualul de aici http://www.support.panasonic.co.uk/sys/ ... apg390.pdf

 

S-ar putea sa ai o problema termica pe partea de alimentare.

Cu un aparat de masura verifica tensiunea de 5V dupa IC 11 LM2940 si stabilizatorul cu Q402. Vezi daca nu se supraincalzeste integratul/tranzistorul si daca tensiunea ramane stabila dupa cele 5 min.

 

Daca reusesti sa-l repari, elimina LPF-ul de pe iesire:

C803,C804,C805,C806,C809,C810 si tranzistoarele de muting Q801, Q802

O sa fi uimit de rezultat !!! :wink:

Link to comment

eu nu am inteles bine : citeste orice cd in orice moment doar primele 5 minute din el sau citeste orice cd doar 5 minute dupa ce pornesc aparatul ?daca de ex derulez la ultima melodie din cd o citeste in decursul celor 5 minute de cand am pornit aparatul ?desi eu nu repar decat tv color, solutiile logice care imi vin in minte ar fi urmatoarele :daca e vorba de o incalzire a unei piese care blocheaza aparatul dupa 5 minute se rezolva cu rabdare si un spray de racire ( eventual un feon pentru a nu pierde timpul )daca insa in orice moment nu se poate citit decat 5 minute din orice cd, trebuie verificata si reglata focalizarea laserului de pe semireglabilul aflat pe panglica argintata care merge la unitate ,si cu rabdare vazuta daca se modifica timpul de citire in sens pozitiv sau negativ bafta

Link to comment

Nu citeste decat cateva minute, doar anumite cd-uri, si oricum, dureaza destul de mult pana o face. Am verificat daca se incalzeste ceva, dar nu e din cauza asta. Tensiunile in punctele de control sunt in regula (variatii de cateva sute de milivolti, pentru tensiuni de la 5V in sus), ceea ce imi pare a fi OK. Altceva nu pot masura (semnale, etc) pentru ca nu am osciloscop. Am studiat mai bine blocul de citire si se pare ca s-a umblat la suruburile de pozitionare a acestuia si la semireglabilul de focalizare. Decat sa ma apuc sa il repozitionez, mai bine cumpar unul nou. La o prima cautare pe Google, se pare ca e un CDM 12.1 produs de Philips. Stiti un furnizor care are asa ceva la un pret decent? La Vitacom preturile sunt exagerat de mari, cam la valoarea intregului cd player la mana a doua. Va multumesc mult.

Link to comment
  • 5 weeks later...

... elimina LPF-ul de pe iesire:C803,C804,C805,C806,C809,C810 si tranzistoarele de muting Q801, Q802O sa fi uimit de rezultat !!! :wink:

*Dar de inlocuirea Q12, Q13 cu doua stabilizatoare de tensiune demne de acest nume + doua condensatoare de filtraj ce ai zice ?La fel, de inlocuirea parlitului lor de integrat cu unul performant (si care?) :roll:Cine are schema la SL-PG4 / SL-PG5 :?:
Link to comment

Dar de inlocuirea Q12, Q13 cu doua stabilizatoare de tensiune demne de acest nume + doua condensatoare de filtraj ce ai zice ?La fel, de inlocuirea parlitului lor de integrat cu unul performant (si care?) :roll:

Q12, Q13 si Q14 stau f bine acolo unde sunt. Inlocuirea lor cu surse stabilizate gen 7812 si 7912 nu este posibila din cauza tensiunii furnizate de transformator 13,2V ac.Eu am simplificat problema si mai mult. Si anume am facut o iesire suplimentara din punctele TP21 si TP23vezi pagina 15 in schema.Am schimbat operationalul BA4560FE cu un OPA2132 de tip SMD si pot sa spun ca mai bine-l lasam cu operationalul original BA4560FE. :evil: In cele din urma l-am schimbat cu AD826AR si sunt multumit de rezultat.Urmatoarea modificare pe vreau sa o fac este sa schimb oscilatorul X701, C721 si C722 (16,9344 MHz) cu un oscilator de tip Colpitts.
Link to comment

Pai +- 10 V nu ar fi suficienti ?Si eu tot la OPA 2132 ma gandeam (in functie de ce gasesc "usor" pe aici) dar daca zici ca AD826 suna mai bine...Pentru oscilator se gasesc Kituri, e adevarat ca nu sunt ieftine, eu cam la asta ma gandeam...

Link to comment

Asaaaaaaaa.... Sa revenim. Am inlocuit blocul optic. Functioneaza OK :d Urmeaza eliminarea filtrului de la iesire :wink: . Cat despre operational, si, mai ales oscilator, ma mai gandesc. Mai repede as reface alimentarea si as separa partea de comanda de cea de semnal. Revin cu stiri :DAm scos filtrul de pe operational si tranzistorii de muting. Si chiar e mai bine. Din cate imi pot da seama din casti, se intelege mai bine ce e cu cinelele. Sper sa nu am parte de sss si tss. Dar asta vad cand ajung acasa cu el, la munca nu prea am la ce sa ascult.Semnalul cu care e modulata tensiunea ledului de la iesirea optica e SPDIF?

Link to comment
Guest sorin6

Mersi, alea au scheme APROAPE identice, dar nu 100 %.Cu lampile... loc ar fi destul in cutie, dar sincer sa fiu nu cred ca saltul sa fie suficient ca sa merite chinul... :roll: Tu poti intotdeauna sa ne dovedesti contrariul, evident... :lol:

Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines