Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scadere presiune in centrala termica


Vizitator Marian craiu

Postări Recomandate

Vizitator Marian craiu

salut!

am o problema sau ma rog nefiind pre bine pus la punct cu astfel de problema nu stiu daca e chiar o problema, in timpul functionari presiunea pe ceas de la centrala termica creste undeva la 2  din momentul in care se opreste pompa ...incet incet presiunea se duce la 1 sau  chiar sub 1

e ceva normal sau e o problema?....printre multe alte opinii am inteles ca ar fi o problema cu vasul de expansiune...dar am vrut sa intreb aici ca poate primesc un raspuns de la un specialist ...ca "omu" care se ocupa de centrala mea...nu e..:(..nu raspunde la tel.

 va multumesc si astept un raspuns !

Editat de Marian craiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pai e normal ca in timpul functionarii, presiunea apei in instalatie sa creasca,datorita dilatarii.Daca dupa oprirea incalzirii, presiunea scade la o valoare mai mica decit inainte de a porni caldura,atunci ai sigur pierdere de presiune(apa)pe la vreo imbinare sau cel mai sigur pe la robinetii de la calorifere.Verifica, daca dupa oprirea incalzirii, nu apar picaturi de apa pe la robinetii de pe calorifere.O alta cauza ar putea fi, pierderea pernei de aer din vasul de expansiune.Robinetii, la care apar picaturi de apa dupa oprirea incalzirii,vor fi schimbati cu altii de calitate.In cazul in care nu apar pierderi de apa pe la robinetii de la calorifere,imbinari,atunci sigur vasul de expansine pierde perna de aer pe la ventilul prin care se reface perna de aer.Daca ai contract de Service cu vreo firma sau persoana autorizata,cheama-i sa rezolve problema.Daca perna de aer din vasul de expansiune dispare,atunci in cazul in care vei incerca sa refaci presiunea in instalatie,poti avea surpriza ca presiunea sa creasca brusc,declansind supapa de suprapresiune.In cazul asta vei avea o mica baltoaca de apa.Oricum, este mai indicat sa chemi omul sau firma cu care ai contract de service,pentru remedierea  problemei.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Refacerea pernei de aer la circa 0,8-1atm se reface cu apa din cazan evacuata,lucru simplu,se inchid robinetii de tur,retur si se evacueaza apa pri sup de siguranta,dupa refacerea presiunii se completeaza cu apa tratata pina la presiunea de 1,5atm ,eu asa stiu procedura.

Link spre comentariu

Nu este o problema daca creste in timpul functionarii pompei respectiv flacarii.Dupa aia apa se raceste si e normal sa scada .Procesul se repeta la nesfarsit.

 

Acest comportament nu inseamna ca ai probleme cu vasul de expansiune  sau cu pierderi daca nu esti nevoit sa completezi de la robinetul centralei.

Link spre comentariu

Refacerea pernei de aer la circa 0,8-1atm se reface cu apa din cazan evacuata,lucru simplu,se inchid robinetii de tur,retur si se evacueaza apa pri sup de siguranta,dupa refacerea presiunii se completeaza cu apa tratata pina la presiunea de 1,5atm ,eu asa stiu procedura.

Din cite stiu eu,vasul de expansiune are o membrana, care desparte vasul in doua.In partea cu ventil se introduce aer iar in cealalta parte va intra apa din instalatie.Rolul vasului de expansiune cred ca-l stiti cu totii.Acel ventil prin care se introduce aer in vas ,cu timpul se defecteaza,trebuind introdus aer cind presiunea de aer scade.De cele mai multe ori,mesterul care constata defectarea ventilului,recomanda inlocuirea vasului de expansiune cu unul care se monteaza inafara centralei,motivind ca ventilul de pe vas nu se poate demonta si in cosecinta nici inlocui.In mod normal presiunea in instalatie nu ar trebui sa varieze chiar asa de mult.

Link spre comentariu

Da vasul are o membrana, sint cazuri cind aceasta membrana se crapa si atunci trebuie inlocuit ,binenteles cu unul pentru centrale termice,daca e sa o luam ca la carte ,presiunea ar trebui facuta cu azot,dar nu e o problema daca se face cu aer,cu ajutorul unei pompe auto dau bicicleta si se verifica cu manometru auto.

Link spre comentariu
Vizitator Marian craiu

salut !

revin si va spun ca am remediat problema datorita voua si sfaturilor voastre

va multumesc ptr timpul acordat si voi apela cu incredere la voi daca se vor mai ivi probleme....va multumesc inca odata...

o seara buna sa aveti

Editat de Marian craiu
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Va salut!. Am o centrala Protherm Lynks. Dupa mai multe incarcari a instalatiei cu apa, la cresterea temperaturii centrala a dat apa afara. Ieri  am chemat un tehnician de la o firma si mi-a bagat aer in vasul de expansiune. A facut o proba si centrala functionat corect. Dupa racirea instalatiei presiunea a scazut sub limita minima. Am incarcat centrala de 3 ori si presiunea  a scazut din nou. Probabil ca vasul de expansiune pierde aer ( instalatia nu pierde apa). Am sunat tehnicianul si mi-a zis ca probabil vasul de expansiune scapa aer,  membrana vasului este defecta sau schimbatorul de caldura este fisurat si trece apa din calorifer in apa menajera.

Am inteles rolul acestor coponente mai putin a membranei din vasul de expansiune (in afara de faptul ca separa partea cu aer de partea cu apa) si de ce fisurarea membranei face vasul inutil?

Dupa mine membrana are rolul de nu fi necesara presurizarea instalatiei la punerea in functiune.

Daca aveti alte idei le astept cu interes.

Link spre comentariu

vasul de expansiune are rolul de a diminua cresterea presiunii in momentul incalzirii apei.in lipsa lui , dilatarea apei incalzite poate provoca spargerea instalatiei ,sau refularea prin supapa de siguranta impiedicand functionarea corecta a cazanului.vasul de expansiune are rol de "amortizor" de presiune .

Link spre comentariu

În timpul încalzirii apei, aceasta îsi mareste volumul, iar excesul astfel rezultat intra în vas si comprima perna de aer prin intermediul membranei de cauciuc.

 

Evident ca astfel creste presiunea în instalatie, dar volumul vasului de expansiune si presiunea de preîncarcare a pernei de aer sunt astfel calculate încât variatiile de presiune ale apei din instalatie sa se încadreeze în anumite limite ( de ex. între 1,5 si 2 bar).Apa de la 0°C la 100°C isi mareste volumul cu aproximativ 4%. Apa este practic incompresibila.Functionarea corecta are legatura cu inaltimea hidrostatica a instalatiei, presiunea preincarcata a camerei de aer a vasului de expansiune, volumul vasului de expansiune si presiunea initiala a instalatiei (la rece).

Editat de diamant
Link spre comentariu

volumul de aer sub presiune ,din spatele membranei, este un sistem elastic etans.cand membrana se fisureaza intra apa care dezlocuieste aerul si astfel dispare efectul de amortizor de presiune.

 

Si aerul unde se duce? Pe unde se duce? Coboara prin apa si ajunge unde? Este in circuit inchis (circuitul de calorifere).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări