Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari bobina sursa


Recommended Posts

Salutare, doresc sa fac urmatoarea schema pentru un amplificator in clasa A de mica putere si am anumite nelamuriri cu privire la bobina de 10 mH.

Posted Image

 1. Scrie ca trebuie sa reziste la 5 A. Deci trebuie sa o fac din sarma de diam 1,3?

 2.As dori sa o realizez pe urmatoarea carcasa:

http://s1243.photobucket.com/user/Coolbibs/media/vanzare/Bobinamiez2_zpsa0ca8935.jpg.html

http://s1243.photobucket.com/user/Coolbibs/media/vanzare/Bobinamiez1_zps9ce0f1dc.jpg.html

Este buna?Din ce am inteles este recomandat sa aiba un intrefier ca sa nu se satureze in curent continuu, si miezul acela are .

 3. Este mai bine sa o fac pe un miez de ferita galben dintr-o sursa de pc?

 4. Fiind in curent continuu, mai trebuie ecranata cu ceva platbanda de cupru ca un traf de curent alternativ ?

 5. In schema data, cat de critica este valoarea data? daca sa zic sarma imi ajunge pentru 6,5 mH e grav?

 Va multumesc !

 

 

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Coolbib:Inductanţa de 10 mH împreună cu cele două capacităţide 10000 μF formează un filtru clasic trece-jos de tip "Π".Era folosit pe scară largă prin anii '60-'70; în ziua deazi se mai apelează foarte rar la această soluţie.Valoarea sa nu este strictă, însă nu puteţi folosi eficientferita drept miez. Puteţi utiliza în acest scop un miez detransformator de 4-5 cmp (pe a cărui carcasă bobinaţi pânăla umplere cu conductorul precizat).Sfatul meu este să-l înlocuiţi cu un filtru pe tranzistor,cu rezultate superioare. Amplificatorul dvs. fiind în clasăA, nu este absolut necesară stabilizarea tensiunii de ieşire,ci doar filtrarea sa cât mai bună.

Link to comment

Asa cum spunea colegul @cristian draghiescu bobinarea unui traf cu sectiunea de 4cmp este suficienta,rolul bobinei este doar de a netezi curentul redresat.La filtrele PI intre cele doua condensatoare poate fi inseriata in locul bobiei,o rezistenta de putere(citiva Watti) cu valoare de citeva zeci de ohmi pina intr-o 100 de ohmi,care face acelasi lucru.Solutia cu un tranzistor pe post de filtru, este cea mai  buna.Mai pe la inceputuri la redresoare foloseam bobine de netezire.

Link to comment

Iar eu spun ca un amplificator decent chiar n-are nevoie de acea bobina, vorbim totusi de tensiunea de la retea si nu o sursa in comutatie, uitati-va la atatea proiecte performante, nu se folosesc de filtru LC la sursa de retea pentru ca nu este necesar. Dar daca vrem neaparat atunci da, se poate folosi un traf mic de retea asa cum Dl Cristian a specificat. Deasemeni 20000uF cumulat pentru un amplificator alimentat doar la 18Vca asimetric, iarasi mi se pare exagerat.

Link to comment

poate fi inseriata in locul bobiei,o rezistenta de putere(citiva Watti) cu valoare de citeva zeci de ohmi pina intr-o 100 de ohmi

 

... pentru o sarcina cu consum variabil de pana la 5A?

 

 

Se poate face pe un transformator de sursa in comutatie? Rebobinat bineinteles

 

 

Reciteste postarile #3 si #8 din acest topic.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines