Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

releu prezenta curent (220V AC)


Guest electronini

Recommended Posts

Guest electronini

stie cineva, exista relee (eventual standardizate in formatul sigurantelor automate pe sina) care sa rezolve urmatoarea problema?

 

pentru un circuit clasic de 220V pe care sunt conectati mai multi consumatori (becuri, de ex.)  se doreste ca in momentul in care unul dintre consumatori este activ, releul (sau un circuit echivalent) sa sesizeze prezenta curentului pe linie (cu o influenta cat mai mica asupra circuitului) si sa comande un intrerupator (un circuit separat).

multumesc.

 

 

 

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

da releu de curent   (seamana cu o siguranta automata)sunt construite pentru 5   10   16     amperi,  reglabil   de la 10 la100/00 din gama, pentru curent  mai "maret" transformator de curent 50/5 releu  acesta inchide -deschide un contact in circuitul bobinei unui contactor  dati amanunte despre aplicatia dumneavoastra

succes

Link to comment
Guest electronini

Concret:

intr-o cladire cu foarte multe incaperi (o scoala) se doreste  ca in cazul in care ramane un consumator pornit - de ex. un bec - sa-i fie semnalat acest aspect paznicului, prin aprinderea unei lampi de semnalizare (actionata de un releu), care asa cum am spus semnaleaza prezenta unui curent pe firul principal (la nivelul tabloului de sigurante). releele de curent din comert au o sensibilitate destul de redusa, pentru ca un bec economic de 5W consuma un curent de 22 mA, acesta nu va fi detectat de releu de curent obisnuit - cel mai sensibil l-am gasit la min. 0.6 A.

Link to comment

O asemenea sensibilitate se poate obține doar construind pe comandă un astfel de releu și vă complicați. S-ar putea însă folosi pentru determinarea prezenței unui consumator (bec aprins) un contor (Wattmetru)auxiliar cu rezoluție de citire mai ridicată, pe care paznicul să-l consulte după terminarea programului instituției. Un astfel de contor se poate lua de la prize contorizate, au o sensibilitate ridicată, indică consumul de la  circa 1W până la circa 3kW. În plus poate calcula consumul pe o perioadă, factorul de putere, etc. La terminarea programului, cu toate becurile stinse, se va citi consumul rezidual (cauzat de eventuale leduri din întrerupătoare, sau alarme conectate ) și acel consum se ia drept referință. Dacă după încetarea programului, paznicul citește un consum cu cel puțin 5W mai mare decât cel de referință, atunci înseamnă că undeva e un bec sau alt consumator rămas uitat. Cel din imagine e doar un exemplu, se găsesc și mai ieftine începând de la 40 Lei chiar.

post-179973-0-70605500-1425822383_thumb.jpg

Link to comment

Nu cred ca ei vor achizitiona cateva zeci de wattmetre ("foarte multe incaperi") sau ca paznicul va citi in fiecare seara display-urile wattmetrelor. El ar vrea un panou pe care sa se aprinda lumini semnalizatoare pentru fiecare incapere unde mai este lumina aprinsa. Pentru asta ar fi mai multe posibilitati de realizare, dar fiecare ar presupune o investitie destul de mare si modificari la instalatia electrica, ce presupun ca nu se vrea.

Link to comment
Guest electronini

Off  topic >> cea mai simpla metoda  >> paznicul  verifica  fiecare incapere  la terminarea cursurilor  !! :scarpin

:aplauze ! sper ca el n-o sa citeasca asta :nerv

 

VALIDAE, interesanta ideea, dar asta ar insemna sa se alimenteze intreaga cladire de la priza aia, ceea ce cred c-ar solicita-o prea mult.

ar mai fi o varianta: un senzor care sa sesizeze modificarea campului elecromg. din apropierea conductorului, poate e cineva care a realizat practic un asemenea circuit. :84

Link to comment

Eu am dat o idee posibil de implementat într-o şcoală mică, genul cu clasele I-VIII de exemplu, iar contorul auxiliar montat doar pe circuitul de iluminat. Fiindcă exemplul a fost despre becuri. Nu s-a specificat concret câte camere şi ce consum maxim va trebui luat în calcul. 

Pentru un control generalizat al consumului, va fi nevoie de un dispozitiv extrem de sensibil ca să detecteze un consum minim de ordinul zecilor de Waţi. Este perfect posibil de construit, dar nu şi simplu sau ieftin. Depinde cât doriţi să investiţi în proiect. Eu nu văd practică supravegherea separată a fiecărei camere (clase) şi supravegherea doar a curentului la nivelul tabloului de distribuţie general. Acolo s-ar monta acel releu de curent care în final ar trimite o informaţie simplificată (există consum suplimentar / nu există consum suplimentar) în sistem wireless către cabina paznicului.

Link to comment
Guest electronini

"Eu nu văd practică supravegherea separată a fiecărei camere (clase)" Nici eu. "supravegherea doar a curentului la nivelul tabloului de distribuţie general" Corect ceva de genul s-ar putea realiza practic?

 

post-232427-0-63040200-1425842056_thumb.png

 

P.S. este doar o idee, nu stiu daca acea  bobina este amplasata corect, poate ar trebui invers: firul prin care circula curentul sa fie bobinat pe celalalt !? Pe specialistii ii rog sa nu se ofenseze. :84

Edited by electronini
Link to comment

Bun, dar atunci daca paznicul vede ca undeva este consum de curent (un bec aprins), atunci se plimba prin toate salile sa vada unde a ramas becul aprins?

 

In mod normal portarul in fiecare seara cand inchide poarta, ar trebui sa verifice oricum toate salile ca sa vada daca geamurile sunt inchise si daca nu mai este nimeni acolo, etc.

Link to comment

Asta ar fi cea mai mică problemă până la urmă, supravegherea independentă a fiecărei clase sau camere presupunând complicații și costuri prea mari. Se dorește doar o alertare privind un eventual consum nedorit, pentru ca paznicul să nu fie nevoit să facă verificarea inutilă a tuturor claselor de fiecare dată.

Link to comment
Guest electronini

"O idee a sugerat V67 mai sus. Eu o completez cu un simplu transformator de curent: https://www.google.r...iw=1264&bih=785."

 

hai, ca incepen sa ne apropiem de licuriciul de la capatul tunelului.am gasit ceva asemanator schitei prezentate mai suspost-232427-0-39840100-1425844904_thumb.gifma poate ajuta cinevca cu o schema de circuit concreta, eventual verificata cu un simulator?

Edited by electronini
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines