Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit de intarzaiere


Recommended Posts

Vreau sa fac urmatoarea chestie. Am un vu-metru cu LM3915 si vreau ca dupa ce se aprinde ultimul led sa se stinga cu inatarzaiere. Integratul are sursa de curent de 10mA pe pinul la care se pune ledul, ca in schema de mai jos (ce e colorat cu rosu e intern in integrat). Eu am facut o schema asa la nimereala cum m-am priceput, dar as vrea sa stiu daca se mai poate simplifica, ca mi se par cam multe piese pt o nimica toata.

 

Posted Image

 

Posted Image

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

N-am folosit niciodata LM3915, dar din ce citesc in datasheet, ai putea comanda un tranzistor de pe pin-ul ultimului LED, care va incarca un condensator pe care il legi la intrare. Astfel, cand se va aprinde ultimul LED, condensatorul se va incarca si va tine tensiunea ridicata mai mult timp.

Ceva cam asa (atentie, s-ar putea sa fie o prostie :) ):

Posted Image

 

Sper sa fi inteles bine datasheet-ul. Daca nu, prin Vref ma refer la tensiunea semnalului de intrare la care se aprinde ultimul LED.

Edited by keenox
Link to comment

N-are sens. Eu cred ca tu n-ai inteles cum merge integratu. Dar nici nu trebuie. Tot ce trebuie sa stii e inclus in prima mea schema. Nu vad ce legatura are Vref cu ce vreau eu sa fac. Comanda circuitului de intarziere se face pornind de la pinul 10 al integratului, pe care e 8V pentru starea de OFF si 0V pt starea de ON.

Link to comment

Ba am inteles se pare. O sa fac schema din nou cand ajung acasa. Ce ai tu acolo nu e o sursa de curent si doar o limitare. Sursa e cea de 8V. Insa nu are relevanta.

Ce am facut eu in schema e un MOSFET canal P (poti sa folosesti si un PNP) legat cu poarta (baza) la pinul 10 al integratului (comutatorul legat la masa din schema mea).

 

Ideea e cam asa:

Vrei sa ai un feedback la intrare cand se atinge varful semnalului (se aprinde ultimul LED). Cand se aprinde, catodul va fi tras la masa si tranzistorul se va deschide, incarcand condensatorul la Vref.

Condensatorul va fi conectat si la input, adica va tine tensiunea sus.

 

Scriind acest post mi-am dat seama ca mai trebuie 2 chestii:

1. Condensatorul trebuie incarcat la Vref + 0.6V (sau ce cadere ai pe dioda)

2. In caz ca vrei ca dupa intarziere LED-urile sa se stinga brusc si nu treptat, va trebui sa folosesti un comparator intre condensator si intrare.

 

Vref nu e tensiunea de intrare la care se aprinde ultimul LED?

Edited by keenox
Link to comment

Uita de Vref ! Nu are legatura cu ce facem noi aici !

Tensiunea care se aplica condensatorului se ia de la alimentarea +8V, nu de la Vref.

Nu inteleg ce e INPUT la tine in schema.

Deci montajul nu se leaga la nimic altceva in afara de +8V, masa si pinu 10.

Link to comment

Patru componente in plus: un condensator doua rezistente si un tranzistor. Un tranzistor pnp cu emitorul la + are la baza legata rezistenta care este conectata apoi la minusul condensatorului care are plusul la +. Minusul condensatorului se leaga la pinul 10 al integratului realizand un temporizator cu un singur tranzistor. Se mai adauga o rezistenta de limitare a curentului prin led conectata la colectorul tranzistorului, led care se leaga acum la minus.

Daca acest led este pentru depasire semnal mai bine il adaugati ca al 11-lea led si astfel puteti vedea daca aveti depasiri scurte si cat de multe cu led-ul initial si acesta din urma va atrage atentia ca ele exista.

PS: nu este mai bun un monostabil realizat cu 555? scapati de o multime de piese asa.

Edited by The Stressmaker
Link to comment

Doamneeee, cum sa bagi semnalul pe pinul de alimentare ?!!? Semnalul se baga pe pinul 5 !

Am facut prostie sa spun ca vreau sa fac asta pentru un vu-metru cu LM3915, trebuia sa dau doar schema si sa spun ca vreau sa o simplific.

Ce cer eu nu are nici o legatura cu functionarea vu-metrului, Vref sau semnalul de intrare...

Edited by Dudikoff
Link to comment

Ceva care prelungeste semnalul si stinge treptat ledul conectat la plusul alimentarii.

Condensatorul se incarca rapid prin dioda si se descarca treptat prin baza ultimului tranzistor. Timpul poate fi variat din rezistenta de descarcare sau schimband valoarea condensatorului.

post-184838-0-34673900-1425500258_thumb.png

Edited by Ticu
Link to comment

Mersi. O sa-l incerc.

Merge sigur, nu dau scheme fara sa le testez.

Am presupus ca vrei sa mentii ledul conectat la + (eventual dintr-un bargraf gata construit cu 10 leduri).

Daca nu te deranjeaza sa-l legi la masa, se poate folosi un singur tranzistor pnp, cu alimentarea bazei prin circuitul cu condensator .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines