Mihai85 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 (edited) Buna seara. Doresc sa realizez generatorul de functii de aici http://www.scienceprog.com/avr-dds-signal-generator-v20/ si m-am lovit de niste probleme la scrierea lui Atmega16. Am folosit pe post de programator isp o placa arduino mega 2560 programata in acest scop, neavand la indemana un programator dedicat, sa zic asa. Am mai programat cateva circuite Atmega in felul asta si a functionat. Am incercat programarea in circuit, deci cu cuartul pus si rezistenta la reset, tot montajul, ca in schema din link. Am folosit programul Burn-o-Mat. Am facut setarile pt Avrdude, portul com, la programator: STK500, am selectat Atmega 16, hex-ul. Primesc asta orice as incerca sa fac, sa scriu, sa verific, sa citesc, scriu fuses bits. C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavrbinavrdude.exe -C C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavretcavrdude.conf -p m16 -P com2 -c stk500v2 -U flash:v:C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwarearduinofirmwaresmain.hex:a ''avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.08s avrdude.exe: Device signature = 0x1e9801 avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA16 is 1E 94 03 Double check chip, or use -F to override this check. avrdude.exe done. Thank you.'' Edited February 26, 2015 by mihaitza1985 Link to comment
nico_2010 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Semnatura citita este a ATMega2560. Aici: http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP ai explicatii cu privire la modul de conectare a Arduino ca programator si firmware-ul utilizat pentru asa ceva. Si aici pentru placa ta: http://www.digitalstateone.net/2012/07/program-atmega328-standalone-with.html Link to comment
Mihai85 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 (edited) Multumesc. Asa cred ca am procedat. Am incarcat schita arduino ISP din exemple. Am utilizat iesirile 50.51.52.53, 5v.GND de la arduino mega 2560 la mufa de programare a montajului cu atmega 16 (40 de pini) ,pinii 6,7,8,9 vcc si gnd. O sa incerc sa scriu comenzile manual in dos. Poate da programul vreo chiftea pt ca nu am setat eu ceva bine. Edited February 27, 2015 by mihaitza1985 Link to comment
nico_2010 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Citeste si asta: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=174857.0. S-ar putea sa-ti foloseasca. Atentie: monteaza un condensator de 100nF intre pinul RESET si masa, se pare ca altfel nu functioneaza ca programator Link to comment
Mihai85 Posted February 27, 2015 Author Share Posted February 27, 2015 Se pare ca nu vrea sa comunice de nici un fel. Cu cond de 100nf imi returneaza: ''C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavrbinavrdude.exe -C C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavretcavrdude.conf -p m16 -P com2 -c stk500v2 -U flash:v:C:UsersAERODesktopFirmwaremain.hex:a avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout" Ce am scris ca imi returna in postul precedent intr-adevar era semnatura lui 2560. ardmega2560 atmega16 50 MISO 7 MISO 51 MOSI 6 MOSI 52 SCK 8 SCK 53 SS 9 RESET O sa il scot din montaj si il pun pe un breadbord sa mai incerc odata. Link to comment
Mihai85 Posted March 1, 2015 Author Share Posted March 1, 2015 Sunt ghinionist pana la capat. Am cumparat un usbasp v2.0 . Am dat vreo doua comenzi, mi-a vazut atmega 16, cand la un momentdat ma pune sa fac update. "avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update. avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude.exe: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check." Link to comment
cometa Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Salut, pt usbasp eu folosesc eXtreme Burner, merge ceas, nu am probleme, pt eraorea primita : initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check." incearca cu jumperu de langa usb conectat, "Slow SCK" Bafta Link to comment
Mihai85 Posted March 1, 2015 Author Share Posted March 1, 2015 Am incercat si asta, acelasi mesaj primesc: avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update. avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude.exe: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude.exe done. Thank you. Am avrdude versiunea 5.10. Link to comment
cometa Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 (edited) ai incercat "eXtreme Burner"? cablurile de la programator pana la mcu sa nu fie prea lungi, si firu de masa sa fie prezent, asta in ideea in care iti alimentezi placa cu atmega de la USB, sa nu te bazezi pe gndu-ul de la calculator, usb-uri etc eu cand foloseam usbasp alimentam placa cu mcu direct din programator, nu mai foloseam alta alimentare, Edited March 1, 2015 by cometa Link to comment
Mihai85 Posted March 1, 2015 Author Share Posted March 1, 2015 Am incecat cam toate programele. Am incercat sa sa conectez usb asp la arduino sa fac update la firmware. Am facut jumperul jp2 cf instructiunilor. Acum o jumatate de an am rescris niste usbasp ca si virtual-usb ca intefata pt statii rc(radio comanda) cu aceeasi placa arduino si a functionat fara pb. Am scris si cateva arduino pro mini. Poate fac eu vreo gresala banala. Link to comment
cometa Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 mda, inteleg, probleme de genu intampinam si eu cu programatoarele low cost, pana intr-o zi cand am hotarat sa-mi iau un programator iar de atuncea aceste probleme au disparut......... oricum un aspect foarte interesant, se intampla sa nu am chef sa scot din dulap programatorul mare si sa folosesc usbasp ca e la indemana pe undeva pe masa, si merge din prima,,,,,,dar pana nu am avut high voltage programmer aveam o gramada de probleme cu usb asp ) Link to comment
Mihai85 Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Am reusit sa rescriu firmware in usbasp(atmega8) cu placa arduino si acum nu mai cere update. Am folosit avrdude din arduino v1.0.5 . Am scris comenzile in fereastra cmd. Acum se pare ca nu mai raspunde atmega 16, nici pe usb asp ,nici pe arduino. Semnatura: 00000. Probabil de la tentativele esuate de dinainte. Am testat atat pe breadboard cat si in montajul complet. In montaj am cuart de 16 Mhz, pe breadboard am incercat si cu cuart de 16 Mhz cat si cu un rezonator de 4 Mhz( cu cond inclusi), rezistenta intre vcc si reset. Link to comment
cometa Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 dupa ce ai facut update la USBasp ai incercat sa programezi un alt chip inafara de atmega 16 care l-ai stresat deja ? fuse bits sunt setati ok? pt Atmega 16, folosind quartz de 16Mhz eu setez astfel: Lock bytes:FF high fuse: 99 low fuse: EF cand faci programarea seteaza "force programing" sau ceva de genu... stiu ca este optiune dar nu mai stiu ce litera corespunde Bafta Link to comment
Mihai85 Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 (edited) Buna seara. Intre timp am cumparat alt atmega16 lasandu-l pe cel ametit pe bara. L-am pus pe breadbord cu cuartul de 4 Mhz am deschis burner extreme si l-a citit din prima. Am scris HF: 59 si Lf: CF (asa recomanda autorul). Posibil sa fie mai bine cum spuneti cu 99 si EF. Parca asa era by default. Apoi am incarcat hex-ul si am probat montajul care si functioneaza, cel putin partea de afisare si comenzile. Maine pun osciloscopul sa vad ce scoate. Am pus imediat celalalt microcontroler in loc si nu il detecteaza. Edited March 4, 2015 by mihaitza1985 Link to comment
Depanatoru Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Ori ai setat ceva aiurea la fusebits de s-a blocat pentru programatorul obisnuit serial , ori s-a bulit de tot ... Link to comment
Recommended Posts