Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scriere ATMEGA 16 16PU 1237

Mihai85

Recommended Posts

Buna seara.

Doresc sa realizez generatorul de functii de aici http://www.scienceprog.com/avr-dds-signal-generator-v20/ si m-am lovit de niste probleme la scrierea lui Atmega16.

Am folosit pe post de programator isp o placa arduino mega 2560 programata in acest scop, neavand la indemana un programator dedicat, sa zic asa. Am mai programat cateva circuite Atmega in felul asta si a functionat.

Am incercat programarea in circuit, deci cu cuartul pus si rezistenta la reset, tot montajul, ca in schema din link.

Am folosit programul Burn-o-Mat. Am facut setarile pt Avrdude, portul com, la programator: STK500, am selectat Atmega 16, hex-ul.

Primesc asta orice as incerca sa fac, sa scriu, sa verific, sa citesc, scriu fuses bits.

C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavrbinavrdude.exe -C C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavretcavrdude.conf -p m16 -P com2 -c stk500v2  -U flash:v:C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwarearduinofirmwaresmain.hex:a 

''avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.08s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9801
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA16 is 1E 94 03
             Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done.  Thank you.''
Edited by mihaitza1985
  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Mihai85

19

• keenox

6

• Depanatoru

4

• cometa

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Multumesc. Asa cred ca am procedat. Am incarcat schita arduino ISP din exemple. Am utilizat iesirile 50.51.52.53, 5v.GND de la arduino mega 2560 la mufa de programare a montajului cu atmega 16 (40 de pini) ,pinii 6,7,8,9 vcc si gnd. O sa incerc sa scriu comenzile manual in dos. Poate da programul vreo chiftea pt ca nu am setat eu ceva bine. 

Edited by mihaitza1985

Se pare ca nu vrea sa comunice de nici un fel. Cu cond de 100nf imi returneaza:

''C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavrbinavrdude.exe -C C:UsersAERODownloadsarduino-0022arduino-0022hardwaretoolsavretcavrdude.conf -p m16 -P com2 -c stk500v2  -U flash:v:C:UsersAERODesktopFirmwaremain.hex:a 

avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude.exe: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout"

Ce am scris ca imi returna in postul precedent intr-adevar era semnatura lui 2560. 

ardmega2560     atmega16
  50 MISO                  7 MISO
  51 MOSI                  6 MOSI
  52 SCK                    8 SCK
  53 SS                       9 RESET

O sa il scot din montaj si il pun pe un breadbord sa mai incerc odata.

Sunt ghinionist pana la capat. Am cumparat un usbasp v2.0 . Am dat vreo doua comenzi, mi-a vazut atmega 16, cand la un momentdat ma pune sa fac update. 

"avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check."

Salut,

pt usbasp eu folosesc eXtreme Burner, merge ceas, nu am probleme, 

pt eraorea primita

: initialization failed, rc=-1

this check."

incearca cu jumperu de langa usb conectat, "Slow SCK"

Bafta

Am incercat si asta, acelasi mesaj primesc:

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1 
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             this check.

avrdude.exe done.  Thank you.

Am avrdude versiunea 5.10. 

ai incercat "eXtreme Burner"?

cablurile de la programator pana la mcu sa nu fie prea lungi, si firu de masa sa fie prezent, asta  in ideea in care iti alimentezi placa cu atmega de la USB, sa nu te bazezi pe gndu-ul de la calculator, usb-uri etc

eu cand foloseam usbasp alimentam placa cu mcu direct din programator, nu mai foloseam alta alimentare, 

Edited by cometa

Am incecat cam toate programele. Am incercat sa sa conectez usb asp la arduino sa fac update la firmware. Am facut jumperul jp2 cf instructiunilor. Acum o jumatate de an am rescris niste usbasp ca si virtual-usb ca intefata pt statii rc(radio comanda) cu aceeasi placa arduino si a functionat fara pb. Am scris si cateva arduino pro mini. Poate fac eu vreo gresala banala.

mda, inteleg, 

probleme de genu intampinam si eu cu programatoarele low cost, pana intr-o zi cand am hotarat sa-mi iau un programator iar de atuncea aceste probleme au disparut.........

oricum un aspect foarte interesant, se intampla sa nu am chef sa scot din dulap programatorul mare si sa folosesc usbasp ca e la indemana pe undeva pe masa, si merge din prima,,,,,,dar pana nu am avut high voltage programmer aveam o gramada de probleme cu usb asp :))

Am reusit sa rescriu firmware in usbasp(atmega8) cu placa arduino si acum nu mai cere update. Am folosit avrdude din arduino v1.0.5  . Am scris comenzile in fereastra cmd.  Acum se pare ca nu mai raspunde atmega 16, nici pe usb asp ,nici pe arduino. Semnatura: 00000. Probabil de la tentativele esuate de dinainte. Am testat atat pe breadboard cat si in montajul complet. In montaj am cuart de 16 Mhz, pe breadboard am incercat si cu cuart de 16 Mhz cat si cu un rezonator de 4 Mhz( cu cond inclusi), rezistenta intre vcc si reset.

dupa ce ai facut update la USBasp ai incercat sa programezi un alt chip inafara de atmega 16 care l-ai stresat deja ?

fuse bits sunt setati ok?

pt Atmega 16, folosind quartz de 16Mhz eu setez astfel:

Lock bytes:FF

high fuse: 99

low fuse: EF

cand faci programarea seteaza "force programing" sau ceva de genu... stiu ca este optiune dar nu mai stiu ce litera corespunde

Bafta

Buna seara. Intre timp am cumparat alt atmega16 lasandu-l pe cel ametit pe bara.

L-am pus pe breadbord cu cuartul de 4 Mhz am deschis burner extreme si l-a citit din prima.

Am scris HF: 59 si Lf: CF (asa recomanda autorul). Posibil sa fie mai bine cum spuneti cu 99 si EF. Parca asa era by default.

Apoi am incarcat hex-ul si am probat montajul care si functioneaza, cel putin partea de afisare si comenzile. Maine pun osciloscopul sa vad ce scoate.

Am pus imediat celalalt microcontroler in loc si nu il detecteaza. 

Edited by mihaitza1985