Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem fotovoltaic - impamantare si sigurante


Postări Recomandate

Eu nu as folosi sigurante automate intre panou si invertor/incarcator.

Pentru lucrul asta exista sisteme dedicate (suport+siguranta)

Le gasesti si la TME

http://www.tme.eu/ro/katalog/?art=0090.0002

http://www.tme.eu/ro/details/0091.0002/sigurante-soclu-cu-sine-din/00910002#

Pune sigurante cu 20% mai mari fata de curentul maxim pe care il da panoul.

 

Iti recomand sa pui si pe plus si pe minus.

 

Iti atasez si 2 imagini cu o cutie de conexiuni dintr-un parc fotovoltaic ca sa vezi cum arata.

Posted Image

Posted Image

Editat de djlove
Link spre comentariu

Motivul este dat de caracteristicile fiecarui tip.

Sigurantele automate de curent continuu, uzuale, se pot folosi pana la maxim 400V DC, Fuzibilele GPv se pot folosi pana la 1000V, uzual in parcuri fotovoltaice se foloseste tensiunea de 600V pe string.

Caracteristicile de declansare sunt diferite intre cele 2 tipuri, GPv fiind mai rapide, protejand mai bine panourile la suprasarcina.

Cauta pe net caracteristicile unei sigurante GPv si o sa vezi acolo. Poti gasi o fisa tehnica chiar si pe site la TME (http://www.tme.eu/ro/Document/cd6eb7b6d2b8a6d2fdb83b3f5533a925/photovoltaic.pdf)

Link spre comentariu

Multumesc!

 

La mine nu e cazul sa ajung la tensiuni enorme. Voi avea un sistem de 24V.

 

Aceste GPv-uri si sigurantele auto sunt cam acelasi lucru? Sau aceste GPV-uri sunt mai bune decat cele auto (ma gandesc la caracteristicile de intrerupere)? Intreb pt ca am gasit pe eBay niste panouri de sigurante auto potrivite:

http://www.ebay.com/itm/291348735762?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

Sau daca voi avea un sistem de 24V (panourile produc 45V in circuit deschis), atunci nu are rost sa ma complic, pot pune si sigurante auto, si sigurante de curent continuu automate, si GPv?

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

 

 

Sau daca voi avea un sistem de 24V (panourile produc 45V in circuit deschis), atunci nu are rost sa ma complic, pot pune si sigurante auto, si sigurante de curent continuu automate, si GPv?

 

Da, poti pune ce vrei tu in cazul de fata.

Personal varianta utila mi se pare cea in care poti asigura separarea vizibila, ceea ce cu sigurantele automate nu o poti face.

Decizia e a ta, in functie de buget.

Link spre comentariu

As mai avea o intrebare legata de siguranta sistemului, sau poate mai mult de durabilitatea sistemului. Dupa cum am povestit, voi avea panourile solare in gradina, la distanta de 50m de regulator si transport energia produsa intre panouri si regulator prin doua fire de cupru solid (FY) de 6 mm2. Din pacate intr-un anumit loc trebuie sa prelungesc putin firele (tot cu FY de 6 mm2). Intrebarea mea este: care este solutia cea mai durabila in timp si sigura de a prinde doua fire de cupru solid FY 6 mm2 impreuna? Altfel spus, cum sa le imbin? Variantele la care m-am gandit eu:

 

1. Cu cleme de prindere cu surub (http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/cleme-sir-12-poli-as6-683-006.html).

2. Sa le leg impreuna strans cu clestele iar apoi sa le lipesc cu cositor (sau flux, sau cum se numeste?)

 

Personal as alege metoda 1, dar mi-e frica de faptul ca dupa multi ani surubul de la clema de prindere va slabi sau se va coroda. La fel si firul de cupru poate se oxideaza in timp. Cositorul teoretic le-ar proteja de oxidare. Planul e sa bag firul in teava PVC in pamant, deci nu am de gand sa-l mai scot vreodata si trebuie sa ma tina 30 de ani :)

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

 

 

Legate impreuna, cositorite si tras un varnish termocontractil deasupra.

Și eu cred că asta e soluția cea mai durabilă.

Între timp am progresat și eu cu  cu sistemul meu of-grid.Pentru moment rămân siguranțe de ca. dar probabil că le voi schimba cu timpul.Arată deocamdată cam așa

Invertorul e dincolo de perete.

Dacă tot e vorba de protecții oare e nevoie să leg la priza de pământ ramele panourilor? Sau se presupune că sunt suficint protejat de faptul că în fața casei, la cca.15 m se află un stâlp de medie tensiune mai înalt cu vreo 3m.decât casa mea iar panourile sunt sub culmea acoperișului

post-222728-0-49635300-1426360695_thumb.jpg

Link spre comentariu

@clausb:

1. Arata foarte fain instalatia ta :)

2. Eu zic ca cel mai bine legi un fir cat mai gros de ramele panourilor tale si le impamantezi direct acolo adanc in pamant.

3. Regulatorul acela al tau din poza este exact acelasi tip pe care l-am cumparat si eu (din pacate). Stii ca nu este MPPT si ca pedeasupra nu e nici PWM normal, ba chiar iroseste cam 5-10% din energia produsa de panouri pentru a face user-ul sa creada ca e MPPT? Este a tragere pe sfoara chinezeasca pe cinste. Vezi aici:

https://www.youtube.com/watch?v=la-gvy0DfJs

Link spre comentariu

Am bănuit înainte de a-l cumpăra că nu poate fi ceva serios la prețul ăla. Apoi m-am convins. Dar am considerat că este foarte bun pentru experimente. Pe măsură ce instalația mea va evolua dintr-una rudimentară cum este acum, va fi schimbat cu siguranță.

Am să prevăd un fir serios din cupru de pe ramele panourilor la o priză de pământ (priza e făcută deja).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări