Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparatul de masura


Recommended Posts

Ma-m pus sa leg doua trafuri in serie sa obtin +/- le si masor sa vad ce tensiune am. masor fiecare traf in parte si am aprox 50V pe fiecare, si dupa puntea redresoare am +/- 20V :toimonster: sa fie aparatul de vina? am masurat si remasurat de m-am saturat :smt100 deja ma ia cu fiori cand ma gandesc :smt064 si am masurat si tensiunea continua la sursa pc si acolo indica 12V. Am masurat si puntea redresoare si nu pare sa fie arsa.

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Poti sa faci rapid o mazgaleala in paint si sa ne arati cum ai facut legarea intre trafuri si legarea la punte ca sa obtii +/- valoarea dorita?Later edit: Asta e principiul dupa care se fac legaturile pentru a obtine + si -.In cazul tau, priza mediana e inlocuita de locul unde se intalnesc capetele inseriate de la cele 2 transfomatoare. Daca ai legat asa si tot aceeasi valoare o obtii, inverseaza bornele unuia din transformatoare (cele de alternativ)PS: De rezistentele de 0,1ohmi nu ai nevoie. Nu se pun.

Link to comment

sau le poţi înlocui cu siguranţe...ideea e că cele 2 secundare separate trebuie conectate gen: sfârşit-început+început-sfârşit, sau început-sfârşit+sfârşit-început, nu sfârşit-început+sfârşit-început...nu ai cum să determini prin măsurare treaba asta (care capăt e sfârşitul şi care începutul), ci doar prin trial&error... asta dacă bobinele trafului sunt bine izolate, şi nu prea poţi vedea cu ochiul liber cam pe unde sunt firele de conectare...da, un transformator cu secţiune mai mare are în principiu şi puterea mai mare. însă mai depinde şi de diametrul conductorului din primar şi secundar

Link to comment

Deci: am legat trafurile ca in figura de mai sus (fara sigurante, rezistente sau condensatori) am inversat ieririle, si in final am ajuns la o tensiune continua de +/-30V. Am incercat aparatul de asura la priza si imi indica 280V :chior: :smt093 am masurat din nou sa vad ce scoate fiecare traf alternativ si unu are 55V si celalalt 0.1V(la al doilea dak pun numa o borna de la aparat indica 30V)Later Edit: mai stau cva si ma pun iara sa masor, si constat ca afisajul de la aparat apare si dispare, si inlocuiesc bateria....surpriza, tensiunile sunt cele care le stiam si am reusit sa masor si tensiunile redresate corespnzatoare. Inaint am avut baterie buna si era aproape gata, am inlocuit-o cu unu "777" :smt005 si se vede unde ajungi. am pus bateria care cik era gata si cu aia mere bine aparatul.Deci :smt075 in concluzie mai bine dai un ban in plus decat sa :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines