Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se face un Cd Butabil ?!


Recommended Posts

Buna ziua, va rog lamuriti-ma si pe mine cum se face un CD butabil ? Mie nu imi e este clara chestiunea asta pe care am tot aminat-o sa o rezolv. Dar acum chiar nu mai am loc de intors.

Ce diferenta este intre unul butabil si unul nebutabil ? Mie clar ca se scrie undeva ceva ca biosul sa stie si sa citeaseaca de pe el .Dar ce se scrie si unde. Secventa asta cred ca e intr-un fel universala .

 

Si de ce toti fac dintr-un ISO ?. Nu merge sa scrii direct toate fisierele ?

Pentruca dupa ce m-am uitat la ce a scris pe disc erau toate fisierele acolo, arhiva iso fusese desfacuta, si pareau scrise in mod obisnuit .Am vazut ca in iso ala e o mica bucatica cu un ini . Chestia asta da informatie ca sa buteze de pe el ?

Am scris destule putine Cd-ri, ca nu am avut nevioe si de fiecare data am facut in asa fel incit sa scriu tot intr-o singura sesiune. M-am ferit d mutisesiune ca mi-au mai disparut pistele scrise anterior . Nu m-m prins pe unde gresam. Am folosit mereu Nero.

Acum am avut nevoie sa fac un disc butabil HirenBoot . Am luat iso de pe net si am facut un CD. Pe care daca l-am bagat in unitate abutat de pe el fara probleme Xp mini.

Acum apare problema, am mai vrut sa pun pe CD inca niste utilitare, separat intr-un alt folder. Mi-a cerut sa fac o alta pista, am facut-o si prima inregistrare a disparut !!!.

Bun am zis am gresit ceva, nu mie clar unde si daca as mai putea sa fac sa apara pista care a disparut.

Zic sa fac totul dintr-o data, am dezarhivat iso am mai pus un folder separat cu ce am vrut eu, fara sa umblu la nimic din continutul original, si am rearhivat la loc intr-un nou iso .

Prajesc CD-ul si surpriza acest CD nu buteaza desii totul  e scris pe el .

M-am oprit sa mai incerc ca nu stiu unde gresesc. Multumesc

 

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ți-au dispărut fișierele inițiale fiindcă nu ai selectat metoda de scriere corectă.Din păcate nu mai am acum Nero instalat pe niciun computer, deci nu pot să te îndrum decât din ce-mi amintesc.Trebuie selectată scrierea Multisesiune în primul rând.Apoi alegi metoda ,,Track at once,, și lași cd-ul deschis pentru o nouă scriere. Poți să te inspiri din articole de pe net, am găsit acum ceva ce te va ajuta:

http://common.ziffdavisinternet.com/encyclopedia_images/_EZCDR.GIF

Edited by validae
Link to comment

Ca sa scrieti un .iso pe DVD (CD nu mai are sens sa utilizati...), deschideti programul Nero Burning ROM apoi, din bara de sus alegeti Recorder-Burn Image, ca sa refaceti imaginea .iso dintr-un CD/DVD bootabil pe care il aveti deja, Recorder-Save Image.

Ati "pierdut" la multisession ce ati scris inainte, deoarece nu ati ales ultima sesiune, si aţi scris ca primă sesiune noua compilatie. Prima sesiune nu a disparut, doar ati "ocultat-o", acum trebuie redeschis CD-ul, asta se face cu programul K3B din Linux Slax, de exemplu, si reactivata prima sesiune, dar pierdeti 22MB existenti ca liberi pe CD.Tot din K3B se poate face un CD/DVD multibootabil, adica sa aveti pe acelasi DVD 2-3-4-5 imagini bootabile scrise, si sa alegeti la plecare cu care se booteaza efectiv. Asa e scris si HirenBootCD.

Link to comment

Cel mai simplu,instalezi programul PowerISO.Dupa ce ai obtinut fisierul iso,HirenBoot spre exemplu ,dai click dreapta

pe fisierul ISO si alegi deschidere cu ''PowerISO",apare o fereastra =>continue unregistered si burn!

In partea de jos programul arata daca se obtine cd butabil sau nu.

Link to comment

Multumesc, studiez informatiile care mi le-ati dat . Dar pina la urma ce se scrie in plus sau ma rog stiu eu ce informatie ca CD-ul sa devina butabil sau nu , adica care e diferenta dintre unul butabil si unul nebutabil.

Ca o problema . Imaginea ISO la care am adaugat eu ceva suplimentar nu  a mai fost butabila . Si am ramas in ceata totala.

Eu mai scriu si CD-uri mai am un laptop cu Cd-rom care il folosesc . La ce fac eu nu are sens sa investesc bani in plus.

 

Vad ca programul K3B din Linux Slax e pe linux. Eu nu am linux pe calculator . Asta se poate instala pe un CD sau pe stick si sa ruleze deacolo totul .E interesanta ideea cu mutiboot-ul . si mai ales daca pot redeschide din nou sesiune aceea disparuta .Stiti vreun alt program pe win care poate redeschide sesiuni ? in caz ca nu ma decurc cu asta pe linux. Multumesc

Edited by cristian1961
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines