Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiunea 0-12V/0-20A


Guest CosminMarius14

Recommended Posts

Guest CosminMarius14

Salut :d Am nevoie de o schema  pentru sursa de tensiunea 0-12V la care pot sa ii variez si intensitatea curentului in intervalul 0-20A,de preferinta cu tranzistori :),daca nu si cu integrate :d Multumesc anticipat :d

Link to comment
  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hahaha, ce amuzant sunt, hahahaaa vreau si eu o sursa, hahahaaa sa fie de 20A, hahahahaaaa, ce tare hahahaaa...

 

Lasand gluma la o parte, habar n-am nici eu ce este asa amuzant, si cu atitudinea asta greu vine si helpu' de rigoare...

 

Cosmin, subscriu si eu la intrebarea lui Adi de mai sus, ai transformator deja? si plusez intreband ce preferi, liniar sau comutatie?

Link to comment
Guest CosminMarius14

In primul rand pentru cei care au ceva impotriva rasului si amuzamentului meu ii rog sa raporteze intrebarea,daca asta e marea problema.

In al doilea rand vreau sa construiesc o sursa liniar (nu mare lucru,doar sa imi fac treaba cu ea) iar pana acum am un transformator liniar 12V/20A si totodata mai multi tranzistori(recuperati),deci nu vad rostul integratelor,decat daca nu se poate fara.

Edited by CosminMarius14
Link to comment

Cosmin, nu e chiar asa, si-mi pare rau daca te-ai simtit ofensat de postarea mea anterioara dar trebuie sa intelegi ca arati astfel lipsa de seriozitate, si nici nu vei fi tratat serios de ceilalti, forumul asta nu este o retea sociala unde putem chatui si rade de unul sau de altul dupa bunul chef, aici trebuie sa aratam un minim de seriozitate si radem doar acolo unde este cazul, postam acele "smiley" nude sunt absolut necesare ( ma refer la cele care semnifica rasul ), in prima ta postare chiar nu se cereau acele rasete, si arata faptul ca nici tu nu poti scrie serios, deci... vorba aia, "get my drift?"...

 

Revenind la problema ta, traful este de 12Vca masurati? iar cei 20A sunt inscriptionati cumva pe el sau sunt estimati de tine?

Link to comment
Guest CosminMarius14

Nu m-am simtit ofensat sau ceva de genu...Faza cu emoticoanele e o obisnuinta de a mea(deci big sorry).Traful are 12V c.a masurati,iar cei 20A sunt inscriptionati pe el.

Link to comment

Ok, pai atunci o sa fie extrem de dificil sa obtii de la el o sursa reglabila de pana la 12V la iesire la un curent de sarcina de 20A, indiferent de configuratie ( daca nu imposibil ), poate ceva liniar LDO sau comutatie cu randament foarte bun, dar foarte greu de realizat, daca ai neaparata nevoie de cei 12Vcc la iesire atunci folosesti alt traf, daca nu atunci te limitezi la un maxim de probabil 10-11V.

Link to comment
Guest CosminMarius14

Pai doresc sa imi construiesc o sursa de laborator(pentru mine 0-12V sunt suficienti,dar nu vreau neaparat exact 12V ma multumesc si cu 10-11V),iar asta e singurul traf care il am(pe moment).Pentru mine 20A sunt mult pentru circuitele care le fac la nivel de incepator in electronica(iar asta ar fi prima sursa).Pana la urma o sa caut un traf 12V la 1-2A maxim.

Edited by CosminMarius14
Link to comment

Traful este foarte bun pt dezvoltari viitoare. Faci o sursa liniara pt tensiuni mici si curent mare. Cand mai prinzi curaj faci si una ridicatoare in comutatie pt ca o sa ai nevoie si de 20-30v la diverse aplicatii.

Eventual mai adaugi un traf de putere mica de 6v pt comanda bazelor tranz. finali ca sa scoti maximul din sursa liniara la curenti mari. Daca ai noroc sa gasesti traful de putere mica cu 2 infasurari separate poti obtine si o tensiune negativa pt a avea reglaj de la 0V si nu de la 1,2V cu lm317.

Un montaj bine facut de la inceput aduce satisfactii mai ales ca este unul de folosire indelungata-nu se uzeaza moral.

Link to comment

Poti cauta un traf de 15V- 18V ca sa scoti 12V ,ba chiar vreo 13-14V stabilizat.

Dupa cum spune colegul mai sus e bun, totusi ca sa faci o aplicatie care se alimenteaza la 5V si ai un necesar de 8A pai ai nevoie si de radioator ceva mai serios pe langa vreo 4 tranzistori...dar daca ai sa vrei 20A si mai mult va fi nevoie...deci eu zic sa cauti asa cum ai zis doar sa aiba 15-18V sau de ce nu, chiar si mai mult (24) si atunci treaba e mai buna, iar ce ai acum il pui la pastrare pentru viitor.

 

Ce vad eu mai viabil acum pentru a face sursa reglabila este cum a propus si @marian, ceva in comutatie  pentru ce ai tu acum.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines