Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Johnny Bravo

Membru
 • Posts

  27
 • Joined

 • Last visited

Profile Fields

 • Location
  Aron City

Recent Profile Visitors

212 profile views

Johnny Bravo's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • One Year In
 • Collaborator
 • One Month Later
 • Week One Done
 • Dedicated

Recent Badges

 1. Imi pare ca e o intrebare care ofera prea putine detalii pentru a putea oferi o solutie potrivita fara a avea mai multe detalii, mai degraba ridica alte intrebari: E doar pentru cabina de dus (asa inteleg eu din intrebare) ori pentru toata baia? daca doar pentru cabina, de ce n-ar fi suficient un senzor PIR? Banuiesc ca nimeni nu sta nemiscat mai mult de 10min la dus (plus ca la multi senzori timpul si pragul de detectie se pot regla dupa preferinta) trebuie neaparat un senzor ori se poate si cu un comutator care poate fi montat in dus? Uite aici un set cu comutator IP67, care isi genereaza energia fara sa fie alimentat de la retea ori cu baterie, si care transmite semnalul wireless - potrivit pentru a fi montat in cabina. lumina / lampa trebuie sa fie si ea alimentata la tensiune joasa sau e suficient de sus / departe ca sa nu fie un pericol daca e alimentata la 230V? daca e aproape, atunci iti trebuie probabil ceva cu alimentare separata, maxim 25V pentru spatii "ude", cu izolare dubla (SELV) daca se poate alimenta la 230V, atunci ai putea ceva de genul indicat in link-ul de mai sus S.a.m.d - solutiile potrivite necesita descrierea (mai) precisa a problemei de rezolvat.
 2. ce spune colegul mai sus, ori poate ai un intrerupator cu lumina de control / bec martor integrat, care inchide circuitul? Impedanta lampii de control e mare, dar becurile cu led pot lumina slab si la curenti foarte mici.
 3. Pentru o mai buna vizualizare a rezultatului asteptat, am facut o simulare rapida (exemplul e pur didactic): PS: intrucat discutia a luat o alta directie, poate ar fi mai bine ca un moderator sa o mute intr-un topic separat.
 4. Semnalul dreptunghiular arata mai curat decat m-as fi asteptat, stii cumva ce fel de retea de distributie (TN-S, TN-C-S, TT, etc) ai la locatia unde a fost facuta masuratoarea?
 5. Daca era pentru toata lumea, in principiu raspunsul este da, insa cu cateva rezerve: masuratoarea initiala postata de mine se poate face, dupa cum s-a mentionat deja, si cu un osciloscop impamantat, cu o sonda obisnuita si clestele lasat in aer. (In caz ca citeste cineva care nu cunoaste detalii despre aparatele de masura, clestele este legat la impamantare) masuratoarea a doua din intrebare (undeva pe partea primara a unei surse) se poate face de asemeni cu una sau doua sonde obisnuite. cu o singura sonda, rezultatul va fi semnalul de masurat (dreptunghiular in exemplul din intrebare) supraimpus pe referinta semnalului de masurat fata de impamantare. De multe ori referinta este minusul de dupa puntea redresoare, adica nulul pe semialternanta pozitiva si faza pe semialternanta negativa (minus pierderile pe punte). (referinta poate fi si alta decat cea presupusa mai sus, depinzand de topologia sursei, etajul PFC, etc). cu 2 sonde, una pe semnal si cealalta pe referinta de dupa puntea redresoare, se poate reconstrui semnalul ca fiind diferenta semnalelor masurate de cele 2 sonde, cum deja s-a mentionat anterior. In ambele situatii se presupune ca instalatia electrica este OK, cu potentialul pe nul este aproape de 0 fata de impamantare. Chiar si in aceasta situatie, frecventele inalte vor fi puternic filtrate de inductivitatea si capacitatea parazite ale lungimii insumate a firelor de nul si a impamantarii pana la punctul de conexiune, plus sigurante, etc. De asemeni eventuale distorsiuni din retea vor aparea in masuratoare. In functie de ce parametri sunt de interes, rezultatul poate fi mai mult sau mai putin folositor. Masuratoarea 1) nu are elemente de frecventa inalta si urmarea vizualizarea comonentei AC a iesirii fata de impamantare => se poate obtine un rezultat (aproape) identic. Masuratoarea 2) are semnale de frecventa inalta (flancurile semnalului dreptunghiular + eventual frecventa lui) => rezultatul va fi distorsionat. Daca se cauta doar prezenta semnalului, atunci poate fi suficient. De asemeni, cu o singura sonda vizualizarea va fi ingreunata de supraimpunerea a 2 frecvente in semnalul repetitiv - a retelei (50Hz) si a sursei => oscilograma va fi mai mult sau mai putin usor de interpretat, in functie de posibilitatile de trigger ale osciloscopului (nu cunosc modelul mentionat).
 6. @dumitrumy e bine ca esti atent la detalii, insa presupunerea ta e cel putin lipsita de respect. Da, am ales sa "culeg" o masuratoare facuta de mine in 2012, care sa ilustreze tema pe care am ridicat-o, pentru ca atunci am intalnit si documentat (pentru scopuri interne la lucru) fenomenul respectiv pentru prima data. N-am spus nicaieri ca ar fi fost facuta special pentru ori cu putin timp inainte de postarea respectiva.
 7. Revin cu cateva detalii despre contoare (sper ca ultimele, ca deja suntem off-topic): Am gasit aici un preview detaliat al standardului relevant pentru contoare. Pe al meu scrie: 0,25-5(60)A, clasa A, ceea ce inseamna (termenii sunt explicati in standard): transitional current Itr = 0.25A min. current Imin ≤ 0.1A (0.4*Itr) nominal current In = 5A (20*Itr) max. current Imax = 60A starting current Ist ≤ 15mA (0.06*Itr) Pe scurt, trebuie sa inceapa sa inregistreze de la cel putin Ist = 15mA la PF=1, ceea ce inseamna 3.45W la 230V. Asta e valoarea minima ceruta de standard, probabil inregistreaza si mai jos de atat, insa 5-6mW cred ca trec neobservati. Toleranta e bine explicata in standard, n-are rost sa o reiau aici. Interesant e ca tolerantele pentru curenti mai mici decat Itr sunt specificate doar la factor de putere unitar, deci pot exista deviatii pentru curenti cu defazaj ori distorsiuni semnificative. Pe de alta parte probabil sunt si alti consumatori in retea, deci acuratetea la curenti asa de mici are putina relevanta practica.
 8. Cele mai noi masoara separat partea activa si partea reactiva, precum si in ce directie circula energia (de ex. pentru panourile fotovoltaice). Cam asa arata in cazul meu: Acum sunt curios cam ce putere minima poate masura, dar din pacate n-am gasit nimic in documentatia tehnica la o cautare rapida. Are niste standarde trecute pe el (EN 50470-3 si IEC 62053-23) - daca am noroc si sunt disponibile la lucru, poate gasesc ceva despre nivelele minime si tolerante.
 9. Curentul parazitar e la vreo 100-120µA per modul cu leduri in exemplul postat de mine initial, ceea ce inseamna cam 5-6mW (20 de leduri in serie, restul e in AC si nu se pune pentru consumatorii casnici, fiind reactiv) - cel mai probabil nu va fi inregistrat, insa si daca ar fi, nu e semnificativ (>20 ani pentru 1kWh). Intensitatea curentului depinde in principal de de grosimea dielectricului alu-IMS (100µm in exemplu) si aria totala a traseelor si suprafetelor de racire. Si pentru ca exemplul sa fie complet: corpul de iluminat masurat are un driver cu interfata de control DALI, care in stand-by are cateva sute de mW (maxim 0.5W sunt permisi conform standardului) - mult mai mult decat pierderea parazitara, si care e posibil sa fie inregistrat. Insa iarasi, e nesemnificativ daca ai putine lampi: cu 0.5W consumi 1kWh in aproape 3 luni.
 10. @Gheorghe Dracu Se pare ca sunt inca niste confuzii. Plantele absorb eficient doar anumite parti ale spectrului, exact rosu (far red, de la 640-650nm pana pe la 700nm) si albastru (400 - 500nm): Spectrul unui led clasic are suficient albastru, insa in jur de 455nm, care nu se suprapune cu varfurile de absorbtie pentru clorofila A si B. De asemeni si foarte putin rosu peste 650nm, chiar si cu CRI de peste 90. Aici un exemplu pentru un led de 4000K (cu parti aproximativ egale intre rosu si albastru) cu CRI de 90. De aceea lampile cu leduri clasice (cip albastru + fosfor) sunt ineficiente pentru cresterea plantelor, marea majoritate a ledurilor pentru iluminat general nu acopera decat foarte putin zonele din spectru pe care plantele le absorb in mod eficient. Becurile incandescente au putin albastru, mult rosu, insa prin natura lor sunt foarte ineficiente.
 11. E un osciloscop LeCroy WaveSurfer cu o sonda diferentiala LeCroy (arata cam asa). Sonda diferentiala (si cele de curent) se configureaza automat cand sunt conectate la osciloscop. N-am folosit traf de izolare pentru masuratoarea respectiva. Da, echipamentele sunt scumpe (in jur de 20k€ cu accesorii) si nu, nu sunt proprietate personala, sunt din laboratorul de la lucru.
 12. Plantele folosesc altfel spectrul luminos decat ochiul uman, de aceea lampile standard cu lumina alba pentru iluminat general sunt in general ineficiente pentru plante. Exista lampi LED specializate pentru cresterea plantelor, cu spectre optimizate pentru diferite culturi. Ca in cele mai multe cazuri, produsele de la producatori de renume sunt mai de incredere decat no-name din Asia. Parametrii de interes sunt cantitatea de lumina in spectrul utilizabil de catre plante, masurat in µmol/s si eficienta masurata in µmol/J. Pentru uz casnic probabil ceva de genul asta ar fi potrivit, din pacate la o cautare rapida nu gasesc nici un distribuitor accesibil pentru Philips. No-name cu recenzii bune s-ar mai gasi, de ex. pe Amazon aici sau aici.
 13. Uite aici pe AliExpres. N-am cumparat vreodata de acolo, dar nu pare sa fie disponibil pe altundeva.
 14. Depinde de clasa de protectie pentru care a fost construita aplica. Aparatele din clasa I trebuie conectate la impamantare. Aparatele de clasa II si III nu trebuie conectate la impamantare. Vezi eticheta aplicii, ar trebui sa aiba simbolul corespunzator. Alternativ, daca conectorul din aplica are contact pentru impamantare, atunci ar trebui sa folosesti impamantarea. Aceasta poate fi trasa de la o priza, trebuie doar sa ai grija sa fie un fir gros si bine legat (standardul de siguranta specifica ceva de genul maxim 0.5 ohm rezistenta testat la minim 10A - citat din memorie, sper sa fi retinut cifrele corecte). https://en.wikipedia.org/wiki/Appliance_classes
 15. Da, EMC nu e de regula o tema pentru proiecte personale. Ar fi interesant de avut o sectiune separata pentru proiectarea in regim profesional a echipamentelor electronice care sa includa CE/UKCA/UL/etc, documentatia pentru productie, project management, etc.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines