Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

moshulik

Membru activ
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

moshulik's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

 1. Cel albastru este modulul de la care pleaca fisele (ca de bujie) la electrozi - HV la scanteie si S la detectia de ionizare. contactorul comunica prin 6 cabluri cu unitatea centrala (piesa neagra, care contine si 2 baterii r20 in paralel - totul merge la 1.5v si care controleaza electrovalva de gaz - si motorul si shut-off). Modulul albastru mai leaga si doi senzori (bimetale in conductie in mod normal) atasati la cosul de fum, respectiv la serpentina de cupru. Modulul albastru e relativ independent - cand ii pun 0v pe pinul 9 - incepe sa dea scantei. Inca nu am reusit sa gasesc cum confirma el catre unitatea centrala faptul ca are detectie pozitiva. Dar in functionare corecta - detectia opreste imediat scanteia - cum apare flacara (desi pinul de comanda ramane activ pe zero volti). In functionare gresita, el continua sa dea scantei, desi flacara mergea de 3-4 secunde. Am gasit un text in engleza care vorbea de o bobina cu priza mediana in acest modul - e clar insa ca cele doua borne sunt pe tensiune inalta, ideea la astea e sa mearga independent de curentul de retea - fluxostatul detecteaza si apa la 0.1 atm, din bidon umplut din fantana, fara pompa.
 2. Nu am schema detectorului de ionizare, pe net gasesc doar scheme de la detectoare de particule, de fizica teoretica, nu de arzatoare de gpl . La ariston placa principala e separata de acest modul de aprindere, asta e o idee buna. Modulul insa este turnat in rasina, deci nu stiu ce contine. Totusi, daca cineva a pus acolo condensatori pe linia de 30kV, cred ca este o greseala de proiectare. Modulele de rulota, cu un singur electrod, sunt foarte fiabile, poate difera prin acest detaliu. Ambele merg la 1.5 volti, dar probabil gestioneaza diferit separatia intre low si high voltage. Daca aveti o schema de principiu de aprindere/detectie la arzatoare, o puteti urca aici ?... Metoda mea cu "condensatorul parazit" ajuta la diagnosticare, insa probabil doar amana decesul modulului.
 3. Am probat, modulul functioneaza corect, cand opresc gazul de la butelie - incepe sa genereze scantei - daca timp de 5 secunde nu gaseste flacara, opreste valva de gaz. Initial chiar am incercat sa elimin partea de detectie flacara, simuland tensiunile care apar la pinii modulului, dar pierdeam si functia de aprindere, cei doi electrozi sunt ambii pe partea de high-voltage, de-asta m-am gandit sa "ajut" cumva cuplajul dintre ei.
 4. solutia la modulul cu electrozi separati de aprindere / detectie ionizare. pentru sistemele cu un singur electrod, sarma verde trebuie infasurata pe ceva legat la masa, iar capatul neizolat la electrod. detectia cu ionizare sau termocupla nu are legatura cu alimentarea la 220 sau la baterie de 1.5v (valabil la ariston fast evo ont B si la incalzitoarele de rulota - sistem Truma)
 5. Salutare. Am avut si eu o problema la un instant pe gpl (butelie) tip Ariston Fast evo ont B . pornea flacara, insa apoi continua scanteia , apoi se stingea complet si intra in eroare - 3 flash-uri la ledul rosu. Problema este la modulul de detectie a flacarii si aprindere, este un singur modul care gestioneaza ambele functii. Ceva se degradeaza (ori senzorul, ori ceva intern in modul). Problema este destul de frecventa, in general se recomanda inlocuirea senzorului si/sau a modulului. Eu am gasit o varianta care a functionat. O simpla sarma izolata - am curatat un capat, l-am legat la electrodul de scanteie, apoi restul l-am bobinat in jurul electrodului de detectie a flacarii prin ionizare. In felul asta se obtine o capacitantza parazita (un condensator) - care in cazul de fata rezolva problema - adica ajuta modulul sa detecteze in mod corect faptul ca flacara este aprinsa. Sper sa ajute cuiva "descoperirea" mea, pe net am gasit principiul de functionare a bobinei de aprindere/detectie cu priza mediana. Inca nu gasesc cum sa adaug o poza, dar cred ca s-a inteles "reparatia" .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines