Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Gilbert Sparios

Membru activ
 • Content Count

  63
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 core_reputation_level_3

About Gilbert Sparios

 • Rank
  core_member_rank_5
 • Birthday January 9

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Hunedoara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Aproape toate variantele posibile. Multumesc.
 2. te-as ruga daca nu cer prea mult sa-mi dai un link spre o schema de oscilator sinusoidal, relativ simpla, nu stiu daca preferabil cu AO sau tranzistor, dar important sa nu aiba nevoie de sursa diferentiala. multumesc..
 3. eu cred ca da, nu stiu daca-i pasa atat de mult ca nu e sinusoidal. eu am incercat si varianta cu doi pini conectati la ADC, alternand intre ei care este polul + si care este intrarea in ADC deci spre masa cu ceva divizoare. si nu am avut problema asta. acum insa, lucrez pe un pcb gata facut...schimb doar soft. adevarat si ca metoda capacitiva este mult superioara si reflecta mai bine nivelul de apa, fara a conta salinitatea din ea. doar ca eu nu m-am descurcat sa fac din DC fara +/- AC. Este oare functionala schema de aici ?
 4. cred ca ma cam incearca o raceala. am strănutat azi de vreo 2-3 ori. de acum, stam tot cu frica... vitamina D de la farmacie nu stiu daca ajuta.. parca spuneau ca nu se asimileaza.. dar o sa-mi iau ceva Detrical sau parca asa-i spune..
 5. codul este eronat, nu mai pot edita insa. nu e codul vinovat întrucât aici e doar un cod de prezentare scris manual de pe telefon nu copiat din sursa.
 6. am citit adineauri ce-am scris, nici eu n-am inteles. vroiam sa obtin o mostra de sol la umiditate 30% ca sa fac etalonare senzor, din 55grame sol si nu stiam cata apa sa pun. trebuiau ~24ml apa. Nu doresc sa mai deschis un alt topic, cu toate ca nu e chiar pentru ramura curenta, dar rog pe cei care au folosit senzorul ala banal "Higrometru sol" sa-mi spuna daca au avut aceasta problema. folosesc de exemplu codul simplu pentru a citi un sol umezit in prealabil in mod calculat la 30% senzorul fix si lasat peste noapte nemiscat: #define SensorPin A0 #define Enable_Sensor 2 // comanda tranzistor PNP #define ENABLE 0 #define DISABLE 1 float sensorValue = 0; void setup() { Serial.begin(9600); pinMode(Enable_Sensor,OUTPUT); digitalWrite(Enable_Sensor,DISABLE); } void loop() { digitalWrite(Enable_Sensor,ENABLE); delay(100UL); for (int i = 0; i <= 100; i++) { sensorValue = sensorValue + analogRead(SensorPin); delay(1); } digitalWrite(Enable_Sensor,DISABLE); sensorValue = sensorValue/100.0; Serial.println(sensorValue); delay(1000); } iar rezultatul citirilor este ceva de forma usor observabil ca rezultatul e schimbator la fiecare citire cate o unitate (fara virgula). si o tine tot asa minute bune, peste 40. pana ajunge undeva unde se stabilizeaza. daca intrerup alimentarea senzorului, o vreme (1-2 minute) apoi pun inapoi tensiune, citirile reiau ciclul de sus adica se repeta imaginea de mai sus, sa zicem. daca micsorez timpul de 1 secunda in functia loop() la sa spunem 200UL, scaderea/cresterea se intampla mai repede, dar tot se intampla la fiecare citire, pana ajunge la pragul in care se stabilizeaza. iar eu nu prea inteleg de ce se intampla asta. curentul intre electrozi este de 30uA, iar ca durata..se vede din sketch-ul de mai sus... sa fie vorba de o oarecare electroliza la fiecare impuls...sau ce explicatie ar fi oare..de prevenit nici nu ma gandesc sa intreb. as dori mai mult sa stiu daca acest lucru s-a observat si de alte persoane de aici care au incercat acest tip de senzor. Mentiune: in apa, nu se intampla asa ceva. Nici macar cu adaos de sare.
 7. cum sa-mi prepar o mostra de sol la umiditate 60% pentru etalonare senzor ? trebuie un altfel de calcul decat prin adaugare ml apa = (((greutate_sol_uscat)*1.6) - greutate_sol_uscat) ? sau vorbim despre 33 /(33+55) * 100 = 37.5%
 8. unele lucruri nu le putem face pentru ca nu putem avea bugetul unui Stat, iar daca aveam buget nu aveam pasiuni, iar alte lucruri nu le putem face pentru ca nu avem tehnologie, care din nou. Se rezuma la buget. Asta este..
 9. pai..am alimentat senzorul doar la nevoie. citiri o data pe secunda, 5V 0.5mA. nu cred sa faca atata electroliza.. citeam undeva ..pareri total diferite. cum ca tensiunea/curentul, AC/DC are un factor infim de coroziune comparativ cu aciditatea din sol. Dar mna..dac ma luam dupa parerea lor, cumparam produsul ce il vand ei ;) adevarat ca capacitiv e superior din pctdv al fiabilitatii. dar nu ma pricep sa--l fac.. schema de mai sus nu ma ajuta daca e incompleta.. pentru pamant imi trebuie @validae nu ma pot hotari, cum sa fac citirea. imediat dupa aplicarea tensiunii sau sa astept putin. citirile difera , in 500ms fata de 5ms de la aplicare. sunt stabile abia dupa cam o secunda.si nu are legatura cu uC. pentru ca daca-i dau reset la uc dar tensiunea a ramas pe electrozi incepe exact cum a ramas ADC. poate fac request la 5Secunde, sa-i dau o secunda solului sa-si faca de cap cu amperu`. nu stiu ce proces intervine, cel mai probabil o electrolixa anemica. oricum, raman la o banala rezistenta de masa, nici macar nu mi-a placut cum se fac "citirile" printr-un tranistor. foarte instabile.
 10. Poti sa îmi dai o referinta, model.. pentru un uC cu intrare maxima de 5V? Sau ce specificații sunt importante sa "deschidă" la ce tensiune? ar trebuii in paralel si un zener? Mulțumesc. In alta ordine de idei, am o grava reținere pe ideea ca pot eu sa va ajut. Dar ce am testat eu a fost ca am folosit un singur pin pentru Rx/Tx, in comutatie, si da pot sa cobor rata se transfer, teste am facut pe 2000. Ar merge pana la 10000, dar mai mult nu pentru un Atmega328, ar fi prea dese acțiunile in timer. Si cum ele vin de fapt pe attiny85 la 8Mhz,am testat pe 2000. Ce am obținut.. a fost ca am avut transmisie curata cu zero erori in CRC. Ca date, am o structura cu 10 x uint32_t, 6 x uint16_t, 20 X uint8_t, plus header plus CRC. Mhm, medie zic eu. De distanta nu stiu, sunt cele 2 colacuri de cablu din foto. cred ca unul mai avea vreo 35m iar cel alb.. nu pot estima..dar sa zic ca vreo 80m erau in Total??.. totusi, pinii raman fara protectie esd, si ar trebuii protejați.. Am ramas totuși sa pun MAX485 pe pcb. Cu alta ocazie cand nu sunt asa distante voi merge clar astfel. Nu acum totusi.
 11. am tot citit cum se usca pamantul in cuptor, dar nu am reușit sa ajung la vreo schema sau ceva.. mai caut dar.. cu engleza mea.. iar unele link-uri erau in spaniola cred.. legat de senzori distruși in pamant. am vazut. dat eu am avut la bunică o sapa cu coada de crom. a stat 5 ani in pământ, afara pe post de susținere la o planta pusa de bunică. zilele trecute am scos-o sa vad ce e cu ea, pentru ca eu m-am orientat si am facut senzorul cu electrozi din crom. surprinzător sau nu, sapa cu coada de crom nu a avut nimic spre absolut. am dat un pic de apa pe ea, si a fost impecabil pentru un metal care a stat in pământ 5 ani, si pământul la ea e plin de îngrășământ. ma mulțumesc cu atat. nici eu se pare ca nu am răbdare sa ajung la capacitiv.. o alternativa la crom, poate chiar mai buna, se poate sa fie carbonul grafitat.
 12. Bazat pe constanta dielectrica, va rog priviti codul de mai jos. int moistPin = A0; int moistVal = 0; void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { moistVal = analogRead(moistPin); int percent = 2.718282 * 2.718282 * (.008985 * moistVal + 0.207762); //calculate percent for probes about 1 - 1.5 inches apart Serial.print(percent); Serial.println("% Moisture "); delay(250); } codul cica ar merge pentru o distanta intre electrozi de 2.54cm ... 38.0mm , eu as vrea sa modific la 13.0mm intre electrozi. Ce naiba inseamna valorile astea de acolo ? Inteleg ca 2.718282 e o constanta matematica dar restul ? Sunt convins ca toată lumea știe, doar eu nu..dar poate cineva se indura sa-mi explice, ca de cautat am cautat de m-am saturat. Si-am gasit decat acest cod la nesfarsit in mici variante schimbate. Dar nimeni...nimic, despre ce inseamna: "0.008985, 0.207762" in fapt, nu am gasit nici o informatie. Multumesc pentru atentie.
 13. hmm... pana la urma m-am hotarat sa ingramadesc si un MAX485 acolo. Ma cam incurca si cele 6/7 rezistori, dar o scot eu la capat. Poate ar fi mers si cum spuneam mai sus, direct pe un PIN cu switch intre RX/TX. Am facut teste cu colacii aia si mergea ca uns. Dar pentru ca nu a incercat nimeni vreodata pe aici sa-mi spuna ca idee ce lungime a reusit, stau si eu cuminte si-l fac cu RS...mai ales ca am si protectie integrata pana la 15KV..e ceva.
 14. pai curent pe TX.. pot sa-i dau cat scoate un uC pe port. undeva la 10mA sigur e. dar cred ca nu am decat sa intind un fir de 100m sa verific daca merge. poate daca îl las colac, sa fie aceasi treaba sau cel puțin mai rau decât întins. ca sa probez..
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.