Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mcb

Membri
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 core_reputation_level_3

About mcb

 • Rank
  core_member_rank_5

Recent Profile Visitors

67 profile views
 1. Salut! Are cineva experiență sau idei pentru implementarea unei soluții similare cu cea descrisă mai jos? Am nevoie de un device stand-alone ce poate face o demodulare a unor pachete de tip DBPSK... Poate fi un R820T2, sau un ADC + FPGA, sau ceva mai special ca SX1257 + FPGA. Frecvența e 868MHz (192kHz latimea de banda, fiecare canal avand 100Hz, datarate-ul fiind de 100bps). Pachetele demodulate vor trebui transmise mai departe către un server... (cel mai probabil folosind sockets sau o tehnologie similară). Orice idee e bine venită, Mersi, A.
 2. @informer Of. Unde dai și unde crapă :)) Nu, nu am spus că ei ca nație, nu sunt în stare. Ba din contră, sunt niște oameni foarte deștepți. Vorbeam de "copy-cats" aici, acele fabrici care copiază orice pe bandă rulantă, și în goana lor de a pune produsul pe piață "ieri", sar etape și proceduri importante, și de foarte multe ori QA-ul (pe parte de soft) este inexistent. Sunt convins că dacă vor să se dedice în întregime unui proiect, pot face o treabă foarte bună. Totuși, am experiență cu producătorii chinezi (pe echipamente medicale, automations & automotive, și nu numai) și așa cum am spus și în postul anterior, le lipsește cultura asta a etapelor, a procedurilor de dezvoltare și testare, a testării îndelungate și îmbunătățirii continue; La asta m-am referit când am spus că vesticii îi bat big-time. Dar așa e - istoric vorbind totul e "Made in China", dar să nu uităm că multe concepte vin din vest dar se produc acolo. Poate într-adevăr sunt prea subiectiv, nu știu. (as a side note): Oricum, un produs la care lucrez în prezent și la care am o presimțire că eu și cu tine o să colaborăm :)) (am un tab cu pagina ta pe formularul de contact deschis de vreo lună - că mă tot chinui să-ți scriu), are ca și competitor principal doi producători din China - care au o serie de produse okeish pe parte hardware, dar pe parte de soft îți vine să plângi. Dar despre asta o să povestim în curând :D Sper.
 3. @informer - nu-i desconsder, cel puțin pe partea de hardware. Raportul calitate/preț e surprinzător de bun (și asta o zice economia mondială, n-o zic eu :D ). Daaaaaar, pe parte de soft - pot da exemple unde-i bat vesticii big-time. (mă rog, aici ține puțin și de cultură și implicit proceduri). @cristi7521 - cel single funcționează aproape cum vreau. Cel dublu, mai puțin. Pe modul latched (care probabil e folosit de extrem de puțină lume), comută alternativ între cele 2 relee. Nu pot să înțeleg de ce s-au gândit așa, cine ar vrea să aibă un releu mereu activ, când există NO/NC. Eh... @nico_2010 - eh, îmi doresc să le rescriu pe astea, pt. că altfel mi le făceam singur cu Arduino, dar așa cum ziceam și mai sus, pe parte de calitate/preț, ies de 100 de ori mai ieftin dacă reușesc să le rescriu pe astea. De vis ar fi dacă aș putea să le rescriu fără să le dezlipesc de pe placă, dar să ajung acolo întâi. Toate peste toate, mulțumesc tuturor pt. păreri și idei. Oameni tare faini pe aici Spor în toate & zi faină să aveți, A.
 4. Salut @mars01 ! Îți mulțumesc pt. ponturi, foarte utile ! Insist c-o singură întrebare: ai idee dacă producătorii de "chinezării" au vreo bază de date publică cu cordurile sursă ale device-urilor de genul? (întreb, în ideea în care ăștia sunt copy-cats la greu, deci mă îndoiesc că-și scriu ei firmware-ul tot timpul). Mersi încă o dată, Zi faină, A.
 5. Salut, Am o situație cu 2 tipuri de relee RF433Mhz, comandate de pe AliExpress (modelul asta și ăsta ). Problema e că nu funcționează precum este descris. La modelul cu un singur releu, modul "Latched" (Inter-Lock) ar fi trebuit să pornească releul pe un buton al telecomenzii, și să-l oprească pe celălalt. Din păcate, modulul nu vrea să învețe decât comanda de pornit, la oprit nu-l mai interesează... apeși, pornește, și nu mai ai cum să-l oprești. (am unele modele la 12V care invață și comanda de oprit, dar modelul ăsta pur și simplu nu vrea -- cred că n-a fost programat pt. asta). Problema se manisfesta similar și la modulul cu 2 relee, doar că acolo le pornește intermitent (odată unul e pornit, iar la apăsarea celuilalt buton, îl pornește pe al-2-lea și-l oprește pe primul -- deci mereu un releu va fi activ -- nu pot fi controlate individual, decât în modul Toggle). Oricum... nu asta era important. Ideea e că m-am uitat pe ele, și au un PIC12F629. Are cineva experiență cu rescrierea acestui PIC, și mă poate îndruma spre o interfață de programare pe USB și -- poate cel mai important -- un site unde aș putea să găsesc codul lor sursă pentru a mă inspira? (menționez că am experiență cu Arduino, PIC-uri n-am mai programat). Ideea e ca vreau sa le rescriu codul in asa fel incat sa imi functioneze asa cum am nevoie. Apreciez orice fel de pont, Mersi, Zi faină să aveți.
 6. @Thunderer2018 - Arduino Nano eq., Atmel Atmega328P Xplained Mini @ 16Mhz . În prezent am găsit o confirgurație care diminuează considerabil zgomotul setând frecvența pe 25kHz pt. PIN-urile 9 și 10, nu mai aud zgomotul în motoare, însă îl mai aud însă aproape insesizabil în uC (sau în Mosfet, nu-mi dau seama) și în tranzistorul final din sursă, atunci când apropii urechea de ele. void configureInttrerupts() { // Configure Timer 1 for PWM @ 25 kHz. TCCR1A = 0; // undo the configuration done by... TCCR1B = 0; // ...the Arduino core library TCNT1 = 0; // reset timer TCCR1A = _BV(COM1A1) // non-inverted PWM on ch. A | _BV(COM1B1) // same on ch; B | _BV(WGM11); // mode 10: ph. correct PWM, TOP = ICR1 TCCR1B = _BV(WGM13) // ditto | _BV(CS10); // prescaler = 1 ICR1 = 320; // TOP = 320 } cod ce este apelat în setup() înainte de toate, și void analogWrite25k(int pin, int value) { switch (pin) { case 9: OCR1A = value; break; case 10: OCR1B = value; break; default: // no other pin will work break; } } pe care-l folosesc să setez viteza. @mihaicozac, @Thunderer2018, @cimitavita - Da, ăsta e următorul pas, aștept să ajungă comanda cu DAC-uri / Digipot-uri de pe TME, la magazinul din oraș nu aveau. Și o să încerc așa, probabil și componentele vor avea viață mai lungă decât prin PWM. Cred. @sesebe - Din păcate nu am un osciloscop. Am încercat și cu frecvență joasă, 31Hz. Zumzăitul se transformă într-un ticăit (oarecum logic, pt. că scade frevența). Ambele îmi sunt conveniente (și zumzăitul aproape insesizabil pe 25kHz, și ticăit-ul de pe 31Hz -- în comparație cu setarea default), dilema mea este: care frecvență este mai ok pt. componente? Cum menționam mai sus, aud sunetele astea de îndată ce pun urechea lângă componente. Sursa este în comutație, 12V 3A de pe Optimus Digital. Mulțumesc tuturor!
 7. @gauss - Mulțumesc pentru răspuns. M-am apucat sa-mi construiesc unul înainte sa editezi mesajul in toată complexitatea lui, am luat un led, fotorezistor, și tuburi termocontractabile. N-am fost suficient de inspirat să fac teste înainte să le încălzesc, și am obținut doar o variație mică (PWM 1-10, pt. valori de la 20Ohm la +20MegaOhmi... ) și foarte instabilă (gen, niciodată nu era constantă mai mult de 1 secundă), și toate astea cu rezistență de 680K înseriată pe LED, pt. 5V. Da, cu siguranță trebuie jonglat mult cu valorile, cu opacitatea ledului, etc. Trebuie să admit că e o soluție 'amatoroicească', dar interesantă. O să caut să văd dacă există astfel de piese prefabricate. Oricum - mulțumesc de răspuns și idei @Thunderer2018, @mihaicozac - Din documentația de pe arduino.cc (care are 328P ca standard): * - Base frequencies: * o The base frequency for pins 3, 9, 10, and 11 is 31250 Hz. * o The base frequency for pins 5 and 6 is 62500 Hz. * - Divisors: * o The divisors available on pins 5, 6, 9 and 10 are: 1, 8, 64, * 256, and 1024. * o The divisors available on pins 3 and 11 are: 1, 8, 32, 64, * 128, 256, and 1024. În prezent motoarele mele rulează pe pinurile 9 și 10, deci frecvența de bază e ~32kHz - zumzetul e prezent. Am încercat să modific frecvența la 62kHz pt. pinurile 5 și 6, și a luat-o razna microcontrollerul; gen, nu mai aveam niciun output stabil pe pin-uri (9 era constant on, 10 era constant off) și frecvența ceasului a crescut considerabil. O să încerc varianta cu potențiometrele digitale... @djvas, @informer - Într-o oră o să am și 2-3 potențiometre digitale, și o să experimentez cu ele. Sincer nu am știut de existența lor până acum. Cum spuneam - sunt încă novice în domeniu și învăț... cu ajutorul vostru. Mulțumesc tuturor! Apreciez.
 8. @informer, in special ventilatoarele fac sunetul ala. Incearca un venitilator de PC, Mosfet si PWM, si da-i turatia undeva intre 40-100 (analogWrite). O sa-l auzi. “Humming noise” ii spun astia pe forumuri... Cat despre solutia propusa de tine... scopul meu e sa pot crea o sursa liniara din PWM-ul generat de microcontroller (0-255 sa controleze intre 0-12V CC). O sa incerc azi cu un LM358, gasisem ceva pe net. Cum spuneam, inca mai am de invatat @gauss - ai vreun cod pt. unul din fabrica? Eu doar pe Wikipedia am citit despre ele, si in mare parte spunea ca nu se mai folosesc ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Resistive_opto-isolator ). Pentru ca da, cu ajutorul rezistentei interne vreau sa merg mai departe intr-un LM2596 pt. variatia de tensiune. Mi-am luat cele necesare (led, fotorezistor) si vreau sa creez unul astazi - “manufacturat”. Sper doar ca foto-rezistorul sa nu tina cont de frecventa luminii, pt. ca altfel nu ma ajuta PWM-ul. Vedem ce iese. Oricum... n-o sa se compare cu unul din fabrica, aia e clar OffTopic: cate posturi trebuie sa am, pentru a nu mai fi necesar sa imi fie replicile aprobate de moderator?
 9. Later reply (expirase timpul de edit): Un optocuplor în mod normal, este un led + o fotodiodă, care comandă un tranzistor. Nu există o piesă care în loc de tranzistorul comandat, să aibă un foto-rezistor? Pentru că intensitatea LED-ului se poate controla prin PWM... iar valoarea foto-rezistorului ar fi direct proporțională cu intensitatea acestuia (în cazul în care foto-rezistorul nu ține cont de frecvența luminii).
 10. Salut. Programator cu experienta aici; cunostiinte mici de electronică, pasionat de Arduino de vreo 6 luni, am o situație pe care vreau s-o discut cu cei mai experimentați în electronică: Controlez un motor cu PWM + Mosfet. Oricât ai încerca să filtrezi semnalul cu RC/Low Pass filter (și un electrolitic pe lângă), în esență pe output tot pulsații ai (porniri și opriri de înaltă frecvență), motorul tot o să facă zumzetul specific acestui lucru, indiferent dacă scazi sau crești frecvența PWM-ului ( https://playground.arduino.cc/Code/PwmFrequency ). Mă gândeam atunci, să creez un soi de rezistor variabil, cu ajutorul căruia să pot controla viteza împreună cu un LM2596 spre exemplu. Un exemplu am văzut aici [ http://www.yoctopuce.com/EN/article/building-a-usb-driven-variable-resistor ], doar că soluția prezentată acolo are numeroase dezavantaje: folosește relee (care implică și o parte mecanică - deci nu-s fiabile, plus că iau spațiu și sunt lente), iar pentru fiecare releu ar trebui să ocupi un pin digital al microcontroller-ului... dacă vrei să ai 10 pași de viteză, îți trebuie 10 pini. Întrebare de principiu e: există vreo piesă electronică (sau vreun montaj), care să se comporte ca un releu/optocuplor și să se activeze atunci când îi este furnizat un PWM cu o anumită frecvență pe care s-o poți seta? Ideea e că dacă s-ar putea face o transpunere a montajului cu relee într-un mod electronic, și de preferat controlabil pe un singur pin, ar fi parfum... Orice idee este apreciată. Mulțumesc!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.