Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Bubulac

Membru activ
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Se poate si mai bine

About Bubulac

 • Rank
  Nou venit
 • Birthday 01/01/1960

Profile Information

 • Locatie
  Fălăștoaca/GR

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Apai dragu lu mosu , ceai vrut dumneata sa scrii e una iara ce se vaza in titlu e alta: "As construi un receptor adevarat" . Pai cum o fi receptoru ala adevarat ? Poate ne spui si la noi ca sa pricepem. Ca vaz ca schema aia de la domnu Franzm nuti facu cu ochiu , o fi prea scumpa oare? Ba zi asa chiar, careo fi mai adevarat intre toate trei? Bbitxu, RSTu sau Franzmu ?
 2. Da' daca iei radiou si pleci cu el pe campie unde nai curent de la retea, nai faze si alte alea, cum o sa fie oare? Nu mai bine?
 3. Domnu RST, va rog s-ami permite-ti a va felicita pentru radio ala care la-ti construit ca e teribil domle ! Da poci ca sa spun ca ce ziceti Dvs de caracteristici, seamana bine cu aparatele cu lampi de le reparam io pe vremuri. Tot asa si alea , singurii electrolitici de imbatranea era aia de la redresor, afurisitii de ei... si stiti ce mai era nasol? La aparatele alea batrane rau, de avea redresoare cu seleniu. Ali naibi daca se ducea pe copca plachetelea alea de seleniu, scoatea un fum afurisit si inecacios de nuti mai trebuia nica. Âmi pare rau da nu mint, va zic pe bune domle! Si tot alea cu lampi puteai sa le bagi in ele piese care avea diferenta mare de valoare, ca tot mergea fara sa cracneasca! Nu se ducea in timp nici miezurili de la bobinele alea mari cu corp de metal... nu era nici multe piese... Si zau ca am si acum fo 5 aparate de radio cu lampi care merge de rupe domle , nu glumesc! Si n-am schimbat nici electrolitici nici altele prin ele. Io va zic ca daca luati un aparat dasta pe lampi si ii puneti o furculita cu amplificatoru ala smecherit al Dvs la borna de antena, sigur o sa mearga la fel de bine ca si aparatu Dvs, doar ca e mai mare si ocupa mult loc... ce sai faci ca e vechi . Da sigur merge beton! Aha ce nasol domle, âmi pare rau ca-ti stricatara toneru ca si io am patit cam la fel, da a venit nepotu ala de ma mai ajuta sa bag cate o poza pe forum si imi arata cum sa scoti fondu de la hartiile alea de se tipareste. Are o bifa pe undeva in setari , ma uit in caietelu cu notite si zice aicea ceva cu "remove bakgraund" . Asa a mers la mine, da nevasta-mea e mai tare ca ea tot scoate facturi la clienti de vine la magazin si stie mai multe. A, ca ziceam de antene mai de mult, acu am induplecato si ma lasat sa trag cablurili pe langa coltu de la magazin, merge bine acuma in banda aia cu tiristi ! Inchin o cincizeaca curata in sanatatea Dvs si a toti electronistilor baeti de treaba! Respect, Mos Bubulac
 4. âmi pare ca samana cu mufele alea "RCA" de le vezi la toate sculele de prin galantare... Daca mosu a gresit sa nu va suparati, boeri dvs. !
 5. Pacatele mele domnu' Vax Pai da' io unde poci ca sa cetesc ceva, c-an șhița dumitale n-apare vrun acometru-limbometru dala de poa' sa vaza omu ce da la aparat... Io unde ma uit ? Ete domle', am ramas masca, ce le dete prin capatani la uni, sa masoare calitatea la bobine. Pai da daca ma uit la alea din radiourile de le reparam io nu poci ca sa zic ca e mai slaba decat alea din trafu de sudura ? Nui clar, ce nu se vede ca alea de la traf sunt super bengoase si tine la tavaleala mai mult ? Domne, cata daravela cu bobinele astea, sa masori calitatea... fereascama Domnu' ... ca daca aude Zoe nevastamea, am fripto cu tot cu antene si termopane...
 6. Ziua buna, dragi lu' mosu! Domle, chestia asta cu montatu prin termopane io am rezolvat-o la fixeanu, am platit 2 oameni care au facut toata treaba si le-am zis ca daca strica ceva, or sa munceasca pe ogor pen' ca sa recupereze beleaua. Io nu ma pricep la instalatii da le am cu munca de la camp, asa venii pe lume si-asa o sa plec. Beleaua a fost tot cu nevasta, ca ea ales termopanele, usile si toate damblalele. Pe mine m-a bagat la plata ca sa-si deschiza bacanie in batatura vilei, m-a batut la cap sa ridic si-o camera separata alaturi, ca cica acolo face de-astea administrative si la poarta vanzare... Ete nah, ce sa zic, ii spusei. Si zic: stii ceva, vrei smecherii de-astea cu sediu, iti dau bani, da sa nu te-auz ca te iei de fire si de troace... Ne certaram cat ne harjoniram, da am avut castig de cauza, intelegeti voi... Si-asea mi-am scos linistea, am tras cablurile si-am gaurit termopanele. N-a fost nici mult, am si miniwhip si alte doua sarme pe post de antena si-acu' vreau sa vaz cum vorbesc cu ingineru asta de cica-i radioamator la noi in sat, sa-l cinstesc sa bag si eu de niste statii mai acatarii... Io asa am facut, am luat intai masini si porma permis... da' tot io m-is primu pe ogor, va zic io. Miniwhipu ala merge ca tunetu, dragii mosului. Merge mai prost la camionagii aia din banda aia ... cum ii zice... CB. Am fo doua statii care merg cum trebui pe acolo da auz in majoritate doar camionagii, bodiguarzi si alte oratanii. Se mai aud italieni si frantuji si niste rusi mai sus de camionagii, da aia lucreaza doar ca radioamatorii, pe modu ala de emisie smecher, USB ... a fost cam greu sa ma obisnuiesc cu el, vazui ca RST facu si receptor dichisit pentru asa ceva... Io zic sa platesti un om care sa faca toata treaba si sa stai doar sa te uiti. Cea mai buna chestie...
 7. Va salut si multam pentru rabdare, lamuriri, alea-alea ... Raman bun de cinste cum se zice ! Sanatate si numa de bine!
 8. Va salut cu respect domnu RST ! Eee, am fost prins cu niscai munci prin ograda si nam mai putut sa citesc toate cele de se scrisera pacilea, da' vazui si restu postarilor pan la urma. Vazui si kestia cu schema de la mine da nam ce zice ca io doara ce oi copiato, nui opera mea si nus cum sa explic io cum merge schema aia. Stiu clar ca merge, dara. Domle, dumneata esti tare pe cinstea mea, imi placu radio ala lucrat asa, fara chestii simandicoase. Si vaz ca aude bine domle, ati facutara ceva vraji pacolo. Acu ce sa va zic, io am zis ca am reparat ceva radiouri la viata mea da nare mosu scoala de electronica. Cat ma pricepui si io, cat nu mau ajutatara alti. Siam reusit sa le repar, domle! Acu, dumneata esti om tanar si cu carte mai multa, vazui ca zisesi ca erai bun la matematica ; io nam fost asea de silitor da' m-am descurcat. Daca te roaga mosu sa-mi zici si mie cum e domle cu chestiile astea, de le ziceti dvs. intermodulatii parca? Am mai rugat io pe vro doi, da' mi-au datara cu flit si-au cam intorso, nu mia explicat ca pe intelesu meu. Poate dumneata dak oi putea, cam inteles ca de la intermodulatiile astea nu merge sa prinzi cum trebe la distanta. Ramane mosu datornic, dak e dau de bere sau ce vrei dumneata, numa sa ai putintica rabdare cu mosu , sa pricep si io treaba cu intermodulatia asta. Macar dumneata vaz ca teai intalnit cu ele si stii cum se aude. Sper sa nu te superi ca-m cerut asa ceva! Multam fain si multa sanatate, sa-ti mearga proiectu ala cu radiou dumneatale si eu mai arunc cu privirea cateodata pacilea sa vaz cum mai merge... Respect!
 9. Pacatele mele, da de unde credeti dvs ca eu oi fi ... nu stie mosu sa explice... asa am primit si construit schema, asa o dau mai departe. Ptr. dl. Franzm: tare rau imi pare, da asta s-a petrecut de mult... cartea n-a fost a mea, io am copiat cateva scheme.... si nu mai tin bine minte daca era nemteasca sau italieneasca . Una de la italieni mai am, e plina de scheme. Da nu vaz de ce sa nu va iasa, pai ce , lu RST nu i-au iesitara schemele alea? Merg perfect . Respect!
 10. Domnu Ancient, scuze ca ma bag si io in seama, dar nu stiu ce tot aveti domle' cu RST, sunteti invidios zic eu si probabil ca si alti forumisti. De ce trebe sa sariti in capu omului si sa radeti pe socoteala lui, daca e binevoitor si vine si el cu idei noi si care nu-s taiate pe calapodu din carti ? Chiar nu se vede ce-a reusit omu ista sa scoata din 3 integrate si 3 tranzistori? Am vazut si io pe la niste radioamatori ca se chinuiau cu statii dealea, A412 cum zicea RST, si isi pierdea oamenii aia o groaza de vreme sa tot regleze cu surubelnita prin ele tot felu de chestii care nu mergea - ba ca se-auzea slab, ba ca atuncea cand vorbea cu alti radioamatori ii auzeau prost, ba ca scotea scantei statia... iote numa dastea. Radeti dvs., da' Waxiba lui RST face praf o groaza de aparate, unele le cunosc si io, c-am reparat multe radiouri la viata mea... Acu e drept ca nu ma pricep sa gandesc scheme ca RST, dar vrea si mosul sa va arate o schema tare de tot, io zic ca pana si dumnealui se poate gandi la ea, s-o faca sa vaza cum merge, ca va zic ca merge brici domle! Io am gasit-o intro carte nemteasca veche si am facut-o sa ascult radioamatori si alte aiureli in unde scurte, atarnata la un radio Gloria. Uite aci schema, da va rog sa nu fiti suparati ca mosu n-are mana buna, desenez urat. Nici nu ma pricep la smecherii dastea pe net, am chemat un nepot din comuna sa mio bage pe net, zic io ca e bine daca se vede asa, dvs o sa pricepeti despre ce e vorba, ca sunteti scoliti nu ca mine... Io is un batranel simplu de la tara, de ma joc cu piese si am fost bucuros ca merge ! Cu bucurie vio dau ! Eeeee, smecheria e ca un nene radioamator mi-a aratat cartea aia de unde am copiat schema si ce sa va zic, se-aude meserie de meserie. Tot radioamatoru ala m-a batut la cap sa am grija la piese sa nu fie diferite de ce se vede, ca-i jale. Ca sa se-auza bine, reglati trimeri CT10/40 si CT10/60 pe maxim de auditie. Semnal luati dinaintelea de dioda aia care face detectie in Gloria si urmariti ca la reglaj sa se-auza fasaitul asa, frumos, rotund, altfel sigur nu-i de bine. Dupa cenvartiti de trimeri aia sa rotunjiti fasul , prindeti un post sau o statie de radioamator si treb sa reglati bobinele . Alea le faceti cam asa: L1 si L2 le faceti pe o carcasa scoasa din calea de sunet de la un teveu vechi (daia de 6.5 sau 5.5) pe care bobinati 12 spire la L1 si 45 spire la L2, cu sarma subtire de 0.1mm. S-aveti grija sa fie bobinate in acelasi sens, punctele alea asta v-arata, sa lipiti in montaj inceputurile de la amandoua bobinele si la masa sa lipiti sfarsiturile. Bobinele L3, L4 si L5 treb sa le faceti impreuna pe aceasi carcasa si va trebuie una daia scoasa din frecventa intermediara de la radiouri fara ultrascurte. Sa mearga pentru 455 KHz, dalea cu punct rosu. Puneti tot 12 spire la L3 si numa 3 spire la L4 si L5. Grija mare la L5, aia trebe s-o lipiti invers decat alelalte doua. Urmariti punctul pe schema, acolo e inceputu bobinei. Daca puneti invers, nu mai merge montaju sau fluiera. L6 si L7 treb sa fie tot cu miez, sa puteti regla de el pe maxim de fasait rotund (da grija, sa fie rotund, ca daca se-aude ca zgura de pe pereti, iara nu-i de bine!). Puneti cate 20 spire la fiecare, tot pe bobine scoase din aparatele fara ultrascurte. SRF1 am facut ca RST, adik am pus vreo 100 spire pe un tub de plastic de la o mina de pix. Am vazut ce zice RST cu chibritele, da mi se pare ca is subrede, sa nu se rupa naibii... L8, L9 is la fel si puneti si voi tot vreo 20 spire pe acelas tip de carcase. La sfarsit, se regleaza miezu la amandoua pentru maxim de auditie in ce ascultati si voi. Difuzoru daca are magnet dala puternic de neodim sa nu-l bagati langa bobinele alea (L8 L9) c-am vazut ca face ca toti draci, deformeaza sunetu, nu-s de ce. Magnetu ala intra in conflict cu miezu de la bobine crez, altfel nu vaz. Si grija mare la L10. Aia treb facuta pe o carcasa cu miez galben scoasa din aparate stricate sau de prin talcioc. Dak nu e galben, nu merge cum trebe, nu va chinuiti. Va zic ca si io am incercat de vreo 5-6 ori cu alte bobine scoase si n-a mers domle. Asa ca bagati doar cu galben si merge sigur. Puneti 43 spire si reglati miezu ca sa se-auda fasul ala rotunjit, nu-s cum sa va zic, sa nu sune cu scartaieli sau sa haraie rau, ca dak zgarie la ureche, nu-i a buna. Serios. Da mai e o kestie, in afara de fasait rotund, sa fiti cu bagare de sama ca dak rotiti mai mult, sar putea sa fluiere sau sa faca ca motoru in doi timpi.... asa ca reglaju e foarte fix, intelegeti ce vreau sa zic. Nu puneti alte diode , alea BAT41 sunt albastre, si sa le masurati inainte. Cu 1N4148 nu merge. Am pus si BAT54 ca ziceam ca is mai smechere da nu merge nici cu alea, da cu BAT41 a mers brici, cum va spuneam. Si sa nu le puneti invers, ca buliti mosfetu ala. Merge si altu, da' vanzatoru de la magazin mia zis ca BF998 ii foarte tare si daia l-am pus acolo. Eeeee dragi mosului, cu montaju ista o sa auziti si cotcodaceli de-alea de spioni, vajaieli si alte nebunii prin unde scurte, pe care nu le-auzi cu pocnitorile din comert. Waxiba original am si eu vreo 5, da' nu suna ca a lui RST. Si sigur dak scot montaju ista de la Gloria si-l pun pe vreun Waxiba, io zic ca-l tai si pe-alu RST - aoleu, sa nu va suparati domnu RST, ca nu va fac concurenta, zic si io asa, ca batranii... Mos Bubulac va saluta, bafta la auditii tari in unde scurte !
 11. Eheeeee.... ce-nsemneaza tineretea aiasta ! Io va zic ca RST are in vinele lui magia aia de ne-o povestea parinti si mosii nostri, aia cu iarba fiarelor. Stie mosul ca voi nu prea credeti in dalde astea, da va zic ca e pe bune, io vazui cu ochii mei oameni care scoteau electricitate prin degete si mi-au reglat antena de bulgari asa de bine, ca prindeam programe de la sarbi ! Asa si RST, io il crez, saracu se chinue mult sa se faca inteles de colegi care in loc sa incerce la randu lor ce-o facut RST, nu fac altceva decat misto ca sa-l faca sa se indoiasca de ce-a descoperit. Pai nati vazutara ca egzista si alti colegi care il vad ca pe un magician? (informer). Si io am aceiasi credinta, ca RST o sa va arate adevaru pe care nu vreti sa-l vedeti, nici unu dintre voi. Adicatelea, ca traim in niste vremuri nemernice in care suntem trasi pe sfoara de burjuii capitalisti, care fabrica in nesimtire tot soiu de piese , ca sa profite cat mai mult de pe munca cinstita si prost platita a astora care muncim. Pai dea ... jmekeri aia de galbejiti, de copiaza tot, o sa ne copieze si pe noi, va zic io... daca nu suntem atentie, buninteles. Ehe, stiu ca nu ma credeti, da io am trecut prin ce trece RST si am tot respectu ptr ce face el acolo! Si io ii propun lu RST o metoda de mult uitata de a afla carei impedanta la o antena. Poate c-asa mai scapa de teoriile alora care nu vrea sa vaza ca noi toti suntem manipulati si inselati de fabricanti de piese. Io o invatasem de la un batran care era si radioamator s-am vazut ce antene beton avea nenea ala...tari de tot, domle. Fiti pe faza, ca nui de glume pacilea. Serios, va trebue mai intai un bidon in care sa faceti o zeama de piatra vanata. Din aia cu care se stropeste strugurii. Da, da...nu zambiti! Sapati o gropita langa stalpu de la antena si turanati acolo piatra vanata solutie. Bagati un fir de sarma dezizolata in zeama din gropita chiar daca sa facut mocirla s-apoi o legati de borna - de la un microapermetru. Borna + o legati cu o alta sarma si capatu alalalt il lipiti la borna calda de la antena de ferita a unui radio. Porniti radioul si cautati postu romanesc de stiri, care merge pe 855 KHz. Cand l-ati prins, vedeti cat arata microampermetru ala si notati pe o foaia valoarea citita. Impedanta de la antena o gasiti cu formula Z = (valoare citita X e) : 855 X (1322,34) . Si inca una de n-o sa dormiti la noapte; adaptarea e o nimica toata. Doar ca tot colegi aia care il critica pe RST n-o sa creaza, io vreau sa le arat ca RST are dreptate. Si asta nu e bine domle, ca iote-asa ne razboim degeaba. Ca sa adaptati, nici nu trebui sa tineti cont de formula. Infasurati o sarma de 1mm grosime si fix 855cm (lungimea de la sarma e egala cu frecventa ) pe o teava verde de electricitate, si apoi o colorati in rosu. E foarte important sa faceti asta! Nu va radeti ca nu glumesc! V-o zic din experientza. Dupa ce se usuca, veniti c-o sarma izolata de-aia de impamantare (galben+verde) si o rasuciti printre spirele de la ailalta cu rosu. Cand ati ajuns la capatul tevii, va opriti. Uniti un cap de la sarma rosie, cu capul opus de la aia galbena, si nodul il lipiti de o sarma care merge in pamant. Capu celalalt de la sarma rosie, il lipiti la iesirea antenei, iara capu liber, e important sa-l aduceti asa cum e (sau cu prelungiri) direct la borna de antena a radioului. Cand ascultati postu de pe 855 KHz, trageti de spirele rosii pana se aude cel mai tare. Porma, rotiti butonu de acord si ascultati radioul cu atentie, pana auziti un piuit la stanga. Cand piuitul a aparut, antena e acordata la radio. Abia astept sa vaz cum RST o sa termine filtru ala de SSB, sa vedeti smecherie ca n-o sa mai trebuiasca sa platim bani grei la fabricanti de smecherii dalea pe cuarturi scumpe! Asa ca puteti vedea inca o parere, a mea, ca urechea e mai tare decat orice instrument. Nu vrem noi sa recunoastem, vrem sa vedem doar scule complicate... S-a uitat electronica aia veche si adevarata, in care se lucra jumatate cu urechea, asa cum faceau si doctori vechi... de te ascultau cu stetoscopu si apoi stia ce-ai patit si iti dadea tratament asa cum trebuie.... Hai ca mos Bubulac va ureaza toate cele deo litra !
 12. Adica , colea ! Eu m-am cam zbarlit cand am citit cele scrise aici si am ramas rau pe ganduri. Asta, pen' ca-mi amintesc ca am auzit, cand eram mai tinerel, multe emisiuni SSB de la radioamatorii din tara, care lucrau cu statii construite de ei, cu ce puteau... Si cam sunau asa cum zice colegul nostru, multe se-auzeau cam spart, cam sec... fonfait, cam aiurea... desi receptionasem emisiunile alea pe scule industriale, fie pe la vreun radioclub, fie pe la cativa radioamatori pe care ii cunosteam si care aveau statii bune... Eheeeeee, dragii mosului, ce mi-ar placea si mie sa invat sa fac simulari... da' mosul e batraior si abia ma mai descurc cu lipiturile si din joi in paste, cate-un reparat de radio. De-aia cautam pe cineva care sa-mi poata face si regla asa cum trebuie un filtru, ca n-am scule sofisticate pe aici. Mos Bubulac va saluta cu respect!
 13. Ziua buna, sa traiti ! Ma tot bate gandul si pe mine sa imi construiesc un BitX20, dar e greu, ca nu ma pricep sa construiesc filtre... Sau poate imi ziceti cum sa fac, sa construiesc si sa reglez eu unul... Am citit cu mult interes topicul dvs. si daca am vazut ca sunteti hotarat sa treceti la constructie de filtre pe cuarturi, trag nadejde ca poate veti dori sa ajutati un batran nepriceput intr-ale radioelectronicii... N-am la cine sa apelez in satu' ista sarman, unde cel mult pot sa dau la peste.... Daca faceti un filtru pe cuarturi, bine pus la punct, imi puteti construi si regla unul si mie ? Platesc cinstit... E greu taicutule ! Ce bine ca mai exista si tineri care invata repede, care au timp... Mos Bubulac va saluta cu respect!
 14. 1. Generator de functii simplu cu LM324: http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Function-generator-circuit.php 2. Generator de functii mai complex, cu ICL8038 (o capsula ICL8038 = aprox. 40 lei): http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Testgear/funcgen.htm Pentru 8038, s-ar putea sa va fie utile si cele descrise in materialul de mai jos : https://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/waveforms.html Tot aici, mai gasiti o schema: 3. Generator de impulsuri (dreptunghiulare) cu 555 : https://www.electroschematics.com/5834/pulse-generator-with-555/ 4. Despre liniile de transmisie, mosul nu va poate ajuta prea tare, dar am gasit cateva materiale aici: Transmission Lines (Wikipedia): https://en.wikipedia.org/wiki/Transmission_line Direct Current Transmission Lines: http://large.stanford.edu/courses/2010/ph240/hamerly1/ Microunde - note de curs: http://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/microunde_note_curs.pdf Salutari cu respect de la Mos Bubulac!
 15. Bubulac

  Cum se lipesc piesele

  Buna sa va fie dimineata! Bag sama ca intrebarea îi de cand hăul, dar s-ar putea sa fie unii incepatori ca mine care sa se afle intr-o situatie asemanatoare. Eu nu repar laptopuri sau alte sofisticarii, ca mosul nu se pricepe la asa ceva. Am reusit in schimb sa repar cateva radiouri (astea-mi plac mie sa le repar) care contineau componente SMD, folosind un letcon foarte ieftin (Solomon SR-965 de 40W) dar a carei temperatura am controlat-o printr-un sistem simplu: un variator de putere cu triac, cumparat din piata. Am reglat puterea pana cand varful letconului a trecut doar putin de limita la care poate sa topeasca fludorul. In felul asta, varful ramane curat si nu se oxideaza la greu, asa cum s-ar intampla daca as lasa letconul in priza la putere maxima. Se mai ingalbeneste daca sta mult timp in suport, fara a fi folosit, dar se curata imediat pe buretel. Pentru inlaturarea fludorului in exces, am folosit cu mult succes tresa absorbanta recomandata de utilizatorii cu multa experienta care au postat in topicul de fata. Si de buna sama, la lipire m-am folosit si de pasta flux, iar locurile reparatiilor le-am curatat cu alcool izopropilic. Poate ca putina mea experienta, sa fie de folos celor aflati, ca si mine, la inceput de drum. Ii rog pe cei experimentati sa nu se supere pentru postarea mea atat de simpla ! Mos Bubulac va saluta cu respect!
×
×
 • Create New...