Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Dorin Bodea

Membru activ
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

52 Se poate si mai bine

About Dorin Bodea

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @tm07uxo Ei, nu chiar!... totul in niste limite... care trebuiesc gasite Sa nu uitam de asemenea ca sintem pe o sectiune "vintage" si ca 10W/8Ω se pot obtine in multe feluri... tranzistoare, integrate, tuburi si combinatii intre acestea... eu unul accept in acest exercitiu impus maxim dioda 1N4007, cam aici trag eu limita... Am mai spus ca pe vremuri amplificatoarele erau mai simple si parca sunau si mai bine pina cind un contabil a descoperit ca un condensator e mai ieftin ca un interstage... ma rog, asta in momentul cind tehnologia a avansat... pe scurt ma gindesc ca merita sa brodez in jurul schemei atasate cu materialele din ziua de azi... de amorul artei, asa :-)
 2. @simson M-am uitat acum peste subiectul tau de "Driver universal" si probabil ca iesi mai ieftin asa, eu fac un interstage din acesta ca-n topic pe la 70 Euro (pentru RO)... adica cam cit costa un ECC83 Telefunken diamond cu anozi lungi, asta pentru "cunoscatori"... aia care dau zeci de Euro pentru un condensator de cuplaj... Discutia e foarte lunga si mi-am pierdut limbarita dupa limitarile din acest forum, in speta un "foothold" pentru niste lingai si o scolastica optuza incurajata de moderatori pe teme de imagini frumoase in Paint si simulari convenabile cu componente perfecte. Pe nici un forum extern nu am intilnit asta, un fel de hegemonie neosa pe creatie/performante... O bobina este o sursa de curent constant, punct.
 3. Nu-i chiar o concluzie buna, ca la 2mA pe trioda 6N2P/ECC83/12AX7 am -3dB la 20Hz... pe un traf proiectat pentru curent de 10-30mA si tuburi cu rezistenta interna de cel putin 10 ori mai mica, nu?! Bun, asadar sa ne pregatim pentru ceva putere mai mare in AB2... In poza 2x300VA transformator de alimentare comparat cu interstage-ul de 30mA
 4. ...continuare la cele spuse mai sus, rezultate pentru 6N2P-EV, 0.5Vrms intrare, raspuns la 20Hz, 200Hz, 2kHz, 20kHz... ... la 20Hz s-a mai incalzit tubul si am marit condensatoarele la 0.5uF...
 5. Pe aceasta configuratie de "Iron Schmitt" am folosit pina acum doar 6N1P in masuratorile expuse; pe traf de test, pe traf de iesire si pe traful interstage de 30mA, cel "lacuit" de mai sus. Pe acesta din urma, nu ca n-as avea altceva mai bun de facut, m-am gindit sa testez niste tuburi "nepotrivite", adica din clasa ECC83/12AX7/6N2P. In acest scop am facut doar doua modificari in schema de la inceputul topicului; s-a dublat R5 la 200 Ohm si s-au marit rezistentele de sarcina din secundare la 47k, astfel curentii pe cele doua ramuri n-au depasit 2-2.5mA in timpul testelor Pentru tuburi corect adaptate cu sarcina cistigul corespunzator pe cele doua faze ar fi aproximativ miu/2. Neadaptarea severa de sarcina in acest caz se traduce in primul rind in raportul de amplificare (cam miu/4) si... surpriza!, mai putin in banda de frecvente redata :-). Concret ar fi vorba de o cadere la 20Hz de doar 3-3.5dBV si eventual un cistig la 20kHz de 0.5-1dBV, astea fara sa caut vreo compensare sau o optimizare a schemei. Semnalul de intrare in toate cazurile de mai jos a fost de 0.5Vrms sinus/dreptunghiular (cistigul la sqw este irelevant pentru o frecventa sinusoidala fixa - atentie!). Este evident, cel putin pentru mine, ca printr-o redimensionare simpla a sirmelor si spirelor un astfel de traf se poate "trage in banda" tuburilor de curent mic... inclusiv prin reducerea gabaritului :-)
 6. Varianta "lacuita" de 30mA in comparatie cu ECC88 si 6SN7 (6H8C), 1:1:1:1, lejer 10Hz-50kHz... pe doua faze ;-)
 7. 0.7Vrms intrare, ceva reactii si modelul 6N3P de la Ayumi, cel mai defavorabil, adica mai aproape de realitate... :-) thd 0.04%
 8. O varianta finala de interstage pentru 6N6P, asadar curenti pina in 30mA pe ramura. L1=L2=330 Ohm DC=18H@100Hz, L1L2=~60H@100Hz. L3=L4=850 Ohm DC. Cam 650 grame per transformator. Rezultatele din masuratori pe rezistente de 25k, folosind tot 6N1P !!! (fara nici o optimizare in montaj), cu 8mA per ramura... ma astept ca la 6N6P care are o rezistenta interna de 3 ori mai mica rezultatele sa arate intr-un mare fel... nu ca astea ar fi proaste :-) Cam asta-i, sarbatori fericite la toata lumea!
 9. Cu riscul de a repeta unele informatii deja expuse aici dar dintr-o onesta nevoie de sistematizare revin cu una din formulele care ne arata in ce fel poate varia inductanta cu frecventa, a se citi si textul care insoteste imaginea, totusi... S-a aratat deja in ce masura influenteaza frecventa intensitatea cimpului magnetic si permeabilitatea in acest post , Pentru relevanta discutiei ar trebui sa convenim ca vorbim mai ales de miezuri magnetice saturabile si frecvente joase, sa spunem sub 1kHz... si ca nu exista mari cistigatori in acest topic. Spun asta pentru cei care au apucat sa masoare diverse bobine si transformatoare cu miez de "fier", la frecvente diferite. Orice punte RLC de peste citeva sute de Euro permite masurarea Z, R (Xl), L, serie-paralel la diverse frecvente si doar dupa o coroborare a diverselor conditii putem spera la un raspuns liniar in banda dorita.
 10. Daca tot s-a ajuns la concluzii si se pregateste parcarea\inchiderea topicului pun si eu un grafic de la AES (Audio Engineering Society). Sigur, documentul integral ar merita toata atentia dar nu risc o noua dezbatere in acest mediu scolastic, cu regret o spun!
 11. Din motive de weekend si pentru ca aveam "montajul" pe masa (plictiseala adica) am inlocuit interstage-ul cu un traf de iesire 6k6-8 Ohm din productia proprie (cel de sus si stinga, in poza). Inductantele pe cele doua ramuri sint in jur de 20H@100Hz, rezistenta in curent continuu fiind riguros egala pe ramuri la 68 Ohm (de fapt 24+44 Ohm, ca are si priza pentru ultraliniar, la 43%) Schema a ramas neschimbata, in cele doua filmulete frecventa se vobuleaza 3.5-35kHz, respectiv 3.5-350Hz. Subliniez ca-i un traf de iesire PP de aproape 2kg pe o sarcina de 8 Ohm comandat de un 6N1P, semnal de intrare SE de 3 Vrms ... care 6N1P saracu' ar putea folosi o inductanta ceva mai mare... :-) PS. Oare este variabila inductanta cu frecventa? :-)
 12. O simpla cautare cu Google dupa "core relative permeability frequency" ne sugereaza din start (primul rezultat) complexitatea problemei, in functie de materialele folosite https://www.researchgate.net/figure/Relative-Permeability-vs-Frequency_fig1_224694532
 13. Pina sa se cada de acord asupra unei metode de masurare (asta din ciclul "hai sa reinventam apa calda") imi exprim increderea in demersurile Steve Bench. Nu scrie nicaieri ca Hammond a masurat 20H la 100mA, adica 20H@100mA, de unde decurg doua posibilitati de bun simt; - O firma oarecare trebuie sa se supuna unor "safety standards", din acest motiv trebuie precizat in clar un curent la care componenta poate functiona "safe" - O firma oarecare trebuie sa si vinda, din acest motiv poate sa OMITA unele conditii care au dus la un rezultat concret intr-o masuratoare. PS. Altminteri imi aduc aminte cu nostalgie si placere ca un contributor de seama aici ridiculiza firma Hammond cu ceva timp in urma, in aceeasi masura in care acum face apel la profesionalismul acesteia. Go figure! ... cum ar veni, ca sa vezi!
 14. Nu prea stiu ce se discuta aici dar ma bag si eu in seama ca sa ma laud :-) Prezint niste poze de acum 3 ani la un interstage pe care l-am confectionat si testat intr-o saptamina primavaratica... Inductanta la 100Hz, daca bine-mi amintesc, era de vreo 120H pe acelasi aparat de masura care la 20Hz imi indica 522H PS. Acum imi aduc aminte ca am pus aici pe forum , intr-o alta viata, doua drosele de grila de cite 2kH la 100Hz, masurate cu alta punte... cam cit ar indica la 20Hz?! :-)
 15. "Permeability as a function of frequency can take on real or complex values..." https://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism) LE. S-au sters iar niste posturi la care dadusem raspunsul de mai sus... care ramine insa valabil la nivel general :-)
×
×
 • Create New...