Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

getbeget

Membru activ
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About getbeget

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

72 profile views
 1. Ti-am spus motivul principal: dupa ce ai terminat cu panoul american, ai si altceva de facut cu acel convertizor. In plus, daca vrei sa faci alte teste (sub si supra tensiune - daca ai relee de detectie tensiune), protectii de calitate, etc.
 2. Ia un convertizor de frecventa (VFD). Mai toate urca la 500V la iesire, si 400Hz (deci asigura cele dorite de tine). La sfarsit il poti folosi la un motor sau vinde. Convertizoare fixe sau transformatoare sunt greu de reutilizat apoi. VFD: ABB, Altivar (Schneider), SEW, Siemens, Danfoss, etc... LE: cumpara ceva de calitate nu jucarii din China.
 3. Adica o construiesti in Romania pentru a o livra in SUA? Vrei pentru teste retea de 480V @ 60Hz? Si are motoare sau nu?
 4. Exista: http://catalog.larsonelectronics.com/bestsellers/480v-To-400v-Transformer. https://temcoindustrial.com/product-guides/transformers/european-voltage-transformer-selection-guide#480_standard E musai sa schimbe si frecventa din primar in secundar?
 5. @yo3fhm, Cezar, nu a avut sens amar acea nota din finalul mesajului precedent, as fi nerecunoscator sa nu apreciez postarile tale. Am vrut doar sa aplanez o situatie la care unii colegi s-au ambalat. Eu iti multumesc inca o data pentru interventii. Ultimele 2 link-uri le-am citit deja, probabil ca nu inteleg totul de acolo, caci nu le gasesc concludente. Primele 2 le vad pentru prima oara, trebuie sa studiez. Dupa cum am zis, fie studiu, fie experiment, orice care creeaza o legatura intre L/fi si Q este binevenit. Cred ca ai pus multe materiale + un test care sa imi dea o idee buna despre aceasta dependenta (fie si prin comparatie). Inteleg din experimentul facut ca ferita mai mica probabil avea un miu superior feritei mai lungi, ceea ce a explicat obtinerea unui Q similar. Am incredere in teste facute independent, fara interese comerciale sau alte interese. D-aia am postat aici: poate cineva a facut asa ceva, nu vreau sa-mi faca cineva mie proiectul. De aici il continui singur, precum l-am facut si pana la aceasta intrebare aici. Pentru ceilalti, care imi tot recomanda ferita cat mai lunga, repet: 1. Am zis ca sunt limitat de dimensiunile cutiei. 2. Vreau o antena cat mai buna (din ce pot construi eu) pe cea mai scurta ferita si cum pot ameliora performantele in conditiile date. Nu ma intereseaza cea mai buna antena pe cea mai lunga ferita. Alta anecdota pentru cei care-mi repeta: ti-am spus ca trebuie cat mai lunga. Mai lunga decat cat? Am apa calda acasa (am ideea sa construiesc o antena de unde medii). Stiam asta. Mi se spune: deschide robinetul si va curge apa (baga o ferita in bobina si va avea un Q oarecare si un L de 200uH). Stiam asta. Mi se spune: deschide mai mult robinetul si va curge apa mai multa (alege o ferita mai lunga si va receptiona mai bine). Nu contest acest fapt. Imi spun eu apoi: daca nu ma satisface debitul de apa si robinetul e deja la maximum, ce fac? (aleg o ferita si mai lunga?). Pana la postarea despre cartea lui Homici nu au fost posturi care sa explice acest aspect. Din pacate versiunea rusa nu m-a ajutat. Morala: Odata instalatia de apa facuta in casa, e mai greu sa spargi peretii ca sa pui tevi mai groase, daca vrei mai multa apa. Mai bine faci niste calcule inainte si stii la ce sa te astepti odata totul finalizat. Astfel, nu esti dezamagit odata tot efortul depus. Detalii constructive: 1. Bobinarea o fac pe un singur strat, spire distantate sau nu o sa vad in urma testului practic. Litzwire. 2. O sa prevad maximum 20mm de spatiu extra ca sa pot juca cu ferite intre 50-80mm in lungime. @Petrăchescu, e schema din foaia de aplicatii. Un bun punct de plecare la experimentare. O sa vedem performantele.
 6. Hai sa-ti povestesc o anecdota, adevarata insa. O firma facea o "bazdaganie" electronica (nu era un radio) care costa in productie 120$. Pentru ca radia in draci, ca sa treaca certificarea FCC, conceptorul a pus o placuta metalica (ecran) peste elementul radiant. "Bazdagania" a trecut certificarea FCC, dar fiind cu numai 0,5dB sub valoarea maxim admisa. Vine seful mare si zice: "Sa reducem cu 20% costul de productie!". Firma angajeaza un alt conceptor. Asta zice ca conceptul original e gresit si scoate placuta metalica (ecranul), rearanjeaza cablajul, decupleaza elementul radiant mai bine (plan de masa paianjen, condensatoare potrivite ca valori, etc). Rezultatul: noul cost 78$ (fata de 120$), certificarea FCC trece cu 15dB (cinspe) sub valoarea maxim admisa (fata de 0,5dB). Morala: Daca e in produse fabricate si vandute nu e musai sa fie si bune. Ca merg e una, cum merg e alta! Morala 2: Nu e musai nici ca eu sa reusesc ceva mai bun decat cel mai prost produs de pe piata (Sic!). Am vrut sa inteleg ce si cum. Apa calda nu o reinventez, caci robinetul existent e inca functional. Eu ma opresc aici: 4 pagini, 40 de postari si vreo 10 care zic ceva pertinent la subiect. E un topic reusit, zic eu!
 7. Bun, asta e ceea ce as fi tras si eu ca concluzie. Caci de la 96 la 114 nu se merita efortul sa fac cutia mai mare doar pentru receptia AM , fiind un receptor multibanda. Variatia inductantei iarasi nu e semnificativa, cata vreme chipul radio accepta intre 180 si 450uH. Multumesc mult inca o data! Nu as fi avut aparatura sa fac aceste teste in acest moment, iar experienta practica prezentata o voi accepta fara indoiala. Dupa cum mi s-a sugerat, probabil ca o sa ma orientez catre o ferita rectangulara.
 8. Multumesc pentru link, din pacate limba rusa nu-mi e prietena. Bineinteles ca Q e proportional cu L/fi. Ceea ce caut eu este cu ce factor e proportional. LE: in PDF miue depinde (creste) cu cresterea raportului L/fi. Bun, o sa fac un sumar despre ce vreau: 1. De ce vreau sa fie cat mai scurta bara: a) ca sa incapa intr-o cutie anume; b) daca influenta lungimii feritei la Q este de ordinul 20-30%, atunci voi alege bara mai scurta. Exemplu 1: vreau o bobina de 200uH i) pun o ferita de 60mm cu 10mm diametru: iese (sa zicem) un Q de 300 (mic, stiu, se poate mai bine). ii) pun o ferita de 100mm cu 10mm diametru: iese (sa zicem) un Q de 359. Concluzie: nu este semnificativ, voi alege ferita mai scurta. Exemplu 2: vreau o bobina de 200uH - aceeasi bobina transportata pe noua ferita i) pun o ferita de 60mm cu 10mm diametru: iese (sa zicem) un Q de 300. ii) pun o ferita de 100mm cu 10mm diametru: iese (sa zicem) un Q de 486. Concluzie: este semnificativ, voi alege ferita mai lunga. 2. De ce vreau litz-wire: teste (multe si detaliate) pe forumuri au aratat ca se obtine un Q de pana la 6-7 ori mai mare fata de cupru emailat simplu. Concluzia: nu am argumente sa merg impotriva evidentului. LE: In PDF se zice 1,5-2 ori mai mare Q la litz-wire. 3. De ce nu experimentez acum: pentru ca o sa fac cablajul dupa ce voi stii in ce cutie pun totul. E un fel de catel care vrea sa-si muste coada. 4. Daca se poate stii (din studii si/sau experimente) cat difera Q proportional cu raportul L/fi, atunci pot estima ce randament pot avea (a se citi accepta) de la o antena de X sau de Y mm lungime. Asta e ce vreau eu de la acest topic. Din documentul lui Cezar (@yo3fhm, multumesc mult pentru PDF - este in studiu aprofundat acum) figura 13, se vede ca un maxim se obtina la cam 1,3 raportul de dimensiuni ale bobinei (nu ale feritei). Raport pe care l-am mai gasit si pe alt forum. Lungimea bobinei (fata de diametru) duce la scaderea Q. Aviz colegului @gauss cu exemplul de antena lipita, unde a bobinat 200mm pe o ferita de 250mm. Antena care a castigat desigur concursul la impresia artistica, dar a picat la performanta tehnica. E doar o gluma. Fara sa mentioneze, lipind cu superglue acele bucati de ferite a creat intrefieruri care au efect pozitiv (cat de pozitiv?) la Q. Dupa cum se zice la PDF (multumim inca o data @yo3fhm) in antena sunt 2 campuri: unul intern si unul extern. Cel extern ar depinde exclusiv de ferita. Cat de mult in functie de raportul L/fi ramane de descoperit. Mai citesc. Interesant citatul urmator - ce motive au fabricantii sa puna bobina acolo unde e cel mai ne-indicat? M-am mai mirat eu de asta pe pagina precedenta. Sa fie totusi motive economice? . Un link interesant: g3rbj.co.uk/wp-content/.../Web-The-Inductance-of-Ferrite-Rod-Antennas-issue-3.pdf. LE: Adaugirile de text sunt facute dupa scrierea mesajului original (evident), dar nu am alterat mesajul original, ci doar am adaugat noul text.
 9. In fine, ar fi real daca si R ar scadea, mai mult decat L. Continui sa citesc. Pentru puristi: nu vorbesc exclusiv de rezistenta ohmica. Am omis sa comentez asta: am acel ARF pentru unde scurte, pentru telescopica. Daca nu da roade, il bypass-ez. Inca o data, multumesc pentru informatii.
 10. A coil's position on the ferrite rod will affect the inductance and Q value. When the coil moves out from the center of ferrite rod, the effective permeability of this ferrite rod will decrease and it will result in the decrease of the inductance, but the Q of coil will increase. Contradictoriu, cat timp Q e proportional cu L.
 11. Nu sunt indicate, din considerente de Q. Vad ca mi se repeta mereu ca consider raspunsurile gresite, ca nu-mi convin, etc. Repet si eu: caut o dependenta lungime bara versus Q? Din poze cu bobine pe bare de diferite lungimi nu rezulta un raport optim.
 12. Bine intuit, probabil ca schema pusa a fost evidenta. Multumesc pentru opinie. @gauss, a doua incercuire spune ca Q scade daca bobina acopera in intregime bara de ferita.
 13. Asa cum am mai zis deja, daca pot gasi o dependenta lungime / Q, atunci pot sa vad ce compromis se poate realiza. Din pacate, o asemenea formula pentru dependenta nu am gasit. Asta caut. Si eu tot ca sunt lungi am zis, deci nu vad ce este fals.
 14. Eficienta unei antene depinde de Q. Aia urmaresc eu la antena. Ala l-am citit acum cateva zile. A lipit 5 bucati pentru ca bobina necesita o asemenea lungime. Dvs ati remarcat desigur acest aspect, cum si faptul ca in mai toate radiourile indicate bobinele abia trec de 30-40mm in lungime. Si totusi, avem 150-200mm lungime.
×
×
 • Create New...