Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Akos

Membru activ
 • Content count

  209
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 Se poate si mai bine

About Akos

 • Rank
  Membru
 • Birthday 06/22/1957

Profile Information

 • Locatie
  oradea

Contact Methods

 • Yahoo
  elidor_pan@yahoo.com

Recent Profile Visitors

99 profile views
 1. In cazul acesta ce rost mai are afirmatia : "Deocamdata asta ar fi, daca aveti obiectii sau adaugiri, nu ezitati. Daca aveti nelamuriri, intrebati." Pe de alta parte "Chestia cu reducerea incalzirii este subiectiva si discutabila" nu este nici subiectiva nici discutabila ci o certitudine avind in vedere ca eu insumi am construit ambele topologii si am renuntat la hard switch tocmai pentru ca se incalzeau incomparabil mai tare. Am inteles ce-i cu D12, unul din operationalele din TL494 l-ai folosit pe post de bistabil si cand scade curentul sa nu-l basculeze invers. Referitor la mos-uri, sa inteleg ca motivele sunt secrete ? Legat de rezonanta, schema ta este o schema cu rezonanta... fara bobina, nu cam asta-i deosebirea ?
 2. Am fost si eu curios si m-am uitat la pdf-ul mos-urilor, dar nu mi-am dat seama de ce sunt necesare 2 perechi pentru 1-1,2kW, numai daca nu te referi la Rdson de 0,19 ohmi (la IPW60R031CFD7 Rdson=0,031 ohmi dar si pretul este de vreo 5 ori mai mare decit cel ales de tine) Analizind schema ma intreb de ce nu mergi in rezonanta. Ar fi in plus bobina de rezonanta dar in schimb nu mai ai nevoie de L2 si L3 si mos-urile se incalzesc mult, mult mai putin. La driver mos-urilor cu traf este o problema, si anume primele impulsuri date de traf nu-ti incarca c21 respectiv c23 la o valoare suficienta pentru comanda mos-ului, vei avea la pornire o valoare de tensiune incerta care nu cred ca e benefic pentru mos-uri. D12 ce rol are ?
 3. Akos

  Surse in comutatie LLC

  La sursa flyback.
 4. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Mi-ar fi placut sa primesc o reactie sau comentariu de la d-l Marian, dar in fine... D-le @DjLeco, asa de curiozitate, ce dimensiune si greutate are sursa dv-stra ?
 5. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Citat de la d-l Marian: "am reluat cu intentia de a pune la punct pentru forum ( pentru sectiunea asta ), un proiect de flyback continuu complet documentat si explicat, ar putea ajuta pe unii" D-l Marian, deschide un topic nou sau si mai bine pe acesta si cred ca ai face pe multi fericiti daca ai face-o continuind in spiritul d-lui Smilex.
 6. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Poate nu m-am exprimat cum trebuie cand am zis "intrinsec", am vrut sa subliniez ca flyback-ul nu are componente distincte pentru protectie la SC adica componentele care asigura functionarea ca sursa stabilizata asigura si protectia.
 7. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Imi pare rau nu am talentul pedagogic al lui Smilex, imi dau seama ca explicatia anterioara nu prea e ok dar ideea e ca spre deosebire de alte topologii, flyback-ul urmareste in permanenta curentul din primarul trafului (pentru a regla energia care se va transfera sarcinii), pe asta se bazeaza functionarea acestei topologii. Nu CROWN are sursa flyback ci Labgruppen am gresit eu, scuze.
 8. Akos

  Surse in comutatie LLC

  D-l Smilex n-a amintit acest aspect probabil pentru ca i se parea de subinteles. Protectia deriva din modul de functionare al flyback-ului si anume se intrerupe curentul prin mos cand ajunge la o valoare prestabilita si energia inmagazinata in primarul trafului se transfera prin dioda in condesatorul de filtraj din secundar. Este evident ca in cazul unui scurt la iesire curentul prin primar nu creste peste pragul impus din regulator. Cu un mos de tip SIC cred ca poti lucra lejer la 150 - 200 kHz. Ar mai fi varianta pentru traf folosirea unui tor de pulbere cum am folosit la PFC-ul meu.
 9. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Si daca traful e mai mare ca etd59 (desi ma indoiesc), tot nu conteaza pentru ca castigi spatiu din lipsa celorlalte bobine, in plus redresarea o faci cu o singura dioda. Pentru snubere se pot folosi rezistente de 50W in capsula TO220 pe care le montezi pe radiator linga mos-uri pe care oricum le ventilezi. Referitor la TOP-uri ai nevoie de 2 condensatoare si o rezistenta care deservesc integratul, nu vad de ce sa mai pui un mos+ucc38**+rezistente+condensatoare+etc...
 10. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Dsca vrei sa ai iesirea stabilizata si mergi pe topologia rezonanta cam ai nevoie de PFC, la hard switch ai nevoie de bobine de netezire iar la flyback nu ai nevoie de toate astea si circuitul de comanda este relativ mai simplu. Piese mai putine=fiabilitate sporita. Un alt avantaj, deloc de neglijat la flyback este protectia intrinseca la scurtcircuit.
 11. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Ok, ai dreptate, o sa pun snuber, dar ma streseaza ca trebuie sa-l pun pe radiator si si asa cablajul este destul de inghesuit. Oricum vroiam sa reproiectez cablajul cu modificarea PFC-ului la 140kHz (bobina este numai pe un singur tor pe care il pun pe dunga) si locul castigat prin reducerea spatiului ocupat de bobina va fi radiatorul pentru snuber. In legatura cu flyback-ul ti-as sugera sa nu abandonezi, dar, pentru nu pentru puteri mici. Pana in 200W inclusiv functioneaza impecabil cele din familia TOP de la Power Integration au si un soft de calcul - PI expert 10 - si credema ca sunt foarte fiabile si robuste, am in exploatare cateva de 200W cu TOP250 de ani de zile in regim continuu. Ar fi interesant la puteri peste 200W (sau de ce nu la 2kW ?). Chiar daca transformatorul si snuberele sunt voluminoase au marele avantaj ca nu ai nevoie de PFC sau de bobine de netezire pe iesire (sau de rezonanta), adica pana la urma este foarte probabil ca gabaritul sursei sa fie mai mic decit la sursele HB. CROWN are sursa flyback pe alimentare si este cu 3 mos-uri. Ei au mai multe variante de snubere printre care si cu bobina care reduce mult disipatia snuberului. Pentru mos-uri as folosi SIC-uri astfel ai putea urca destul de mult cu frecventa. Daca te hotaresti am cateva SIC-uri disponibile cu driverele aferente "for free" pentru acest proiect.
 12. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Am incercat fara R, numai cu un condensator de 330pF. Oscilatiile au aceiasi amplitudine ca fara condensator atit ca au o frecventa mai mica. Am pus 4 ohmi, oscilatiile sunt foarte mici, dar si asta se incalzeste, nu asa tare ca cea de 100 ohmi dar totusi destul de semnificativ. Cred totusi ca voi renunta la snubbere.
 13. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Schema am postat-o si este la pagina 23.
 14. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Sunt pe mos-urile de la LLC.
 15. Akos

  Surse in comutatie LLC

  Osciloscopul DSO-X-3034 este destul de performant. Daca te uiti pe schema o sa vezi ca am pus transil de 480V. D-l @iop95 , ce parere aveti de solutia propusa de Robert, adica numai condensator fara rezistenta ?
×