Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Richard9026

Membru activ
  • Content Count

    96
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

11 Se poate si mai bine

About Richard9026

  • Rank
    Nou venit

Profile Information

  • Locatie
    Bucuresti

Recent Profile Visitors

346 profile views
  1. Am eliminat tot ce tine de OP1 (AO4) si vad ca, in simulator, stabilizatorul merge mai bine: Curentul si tensiunea acum sunt "linie". Protectia de scurtcircuit nu se pierde, la peste 3A tensiunea incepe sa scada iar la ~3,5A intra in protectie si nu mai scoate curent. Adica e "stabilizata si autoprotejata in CC", exact cum scrie pe panoul sursei :)). Mica problema este ca am facut aceste modificari si in realitate, pe cablaj, dar tensiunea minima la iesire (in gol) e de ~5V ! Problema nu este de la tensiunea de referinta de dinainte de amplificatorul de eroare (ca doar cursorul potentiometrului e la masa), cred ca e ceva la integrat (amplificator eroare OP3 sau amplificator pt limitare curent OP2) , o sa-i pun soclu dip14 si maine ma duc sa iau piese, si un integrat de schimb. didactic2.TSC
  2. M-am uitat pe cablaj si am corectat niste greseli in schema cablajului, cel mai important fiind valoarea rezistentei de limitare a curentului (3 rezistente de 0,47ohmi in paralel, nu de 2,6 ohmi, adica 156miliohmi in loc de 1,2 ohmi) Am corectat in Tina Ti si LTS, si acum amandoua merg. Schema pe hartie Schema Tina TI LTspice (exact aceleasi rezultate) M-am cam prins ce au facut. Initial au proiectat cablajul dupa schema din tehnium, dupa au realizat ca nu au tensiune in baza tranzistorilor (in cruce) si pur si simplu au taiat legatura dintre OP1 (AO4) si au inlocuit dioda care duce spre tranzistori cu lita, ca sa mareasca tensiunea pe ei. Sursa, dupa modificarea asta, merge, desi riplul este cam mare. Pentru experimente didactice este cam neimportant riplul. Schemele sunt atasate (.asc .tsc) didactic.TSC Didactic.asc
  3. Am rectificat, nu face mare diferenta, doar ca tensiunea si curentul pe sarcina sunt mai stabile, nu mai alterneaza asa mult. modificat_Tehnium v2.TSC original Tehnium v2.TSC
  4. Doar am inversat intrarile amplificatorului operational OP 1 in schemele TinaTI, AO 4 in revista Tehnium. Si am adaugat un condensator pentru ca simulatorul dura prea mult sa se incarce. Ambele modificari le-am facut dupa ce am comparat schema originala cu cea a lui gsabac. Intrebare: Este gresita schema din Tehnium? S-a gresit la tehnoredactare? Gsabac a explicat clar de ce ar trebui inversate:
  5. Am gasit hiba. Mai intai postez schemele in Tina TI (.TSC) 1. Schema @gsabac corectata.(am pus alte diode in loc de 1n4148, nu afecteaza rezultatele) 2. Schema Tehnium originala. 3. Schema Tehnium modificata a.i. sa mearga in simulator. schema gsabac tinati v2.TSC original Tehnium.TSC modificat_Tehnium.TSC
  6. A fugit, o pun mai pe seara când ajung la calculator.
  7. Schema tehnium in Tina TI (fisier .tsc atasat) Nu am tensiune in cruce... Articol Tehnium:
  8. Pe schema sunt marcate semne cu un text mov deasupra, care denota punctele de masura. Rezultate (mai usor de inteles)
  9. Sursa lui @gsabac merge parfum in TINA TI Imagine: Schema in format .TSC este atasata. (buna atat pentru a testa schema lui gsabac, cat si pentru eventualele simplificari pentru a ajunge la schema din Tehnium, sau pentru a ajunge la schema cablajului ce se afla in sursa "didactica" despre care vorbeam la inceput) Vad ca TINA TI este bine facut, nu am probleme cu el. Chiar mi a dat o eroare cand am pus o componenta peste un fir si nu mai vedeam firul dar el era acolo. Sa vad ce are LTSpice de face urat. Urmeaza sa pun cablajul sursei didactice in simulator, sa iau masuratori in realitate si sa le compar cu cele din simulator pentru a depista problema. In acest mod, in viitor, cu ajutorul simulatoarelor, pot sa aflu problemele (plus le pot invata) si sa nu mai intemeiez topicuri pentru niste banalitati. schema gsabac tinati.TSC
  10. Unde a fugit A-ul? Hmm cred ca am ceva cu LTspice-ul... Prima problema: Daca masor tensiunea de dupa condensator, alimentat la o sursa de c.a. redresata, imi arata atat componenta continua cat si cea alternativa (partea stanga, linia albastra) Alimentat la o sursa de cc, imi masoara doar partea alternativa (neexistenta), adica 0V (partea dreapta linia verde). Am facut schema in LTspice: Dar nu merge simulatorul, sta, calculeaza f mult si apoi imi arata masuratorile doar pentru prima fractiune de milisecunda dupa apare negru. Daca inversez +-ul cu -ul, asa cum era in schema din tehnium, simulatorul se incarca instant, complet, dar pierd tensiunea dintre cele 3 diode: O sa recitesc tot ce mi-ati scris si sa vad daca reusesc sa pun in functiune schema. As incerca sa fac masuratori pe cablajul sursei, si sa le compar cu cele din LTspice. schema gsabac.asc
  11. Foarte bine! Puteti pune o poza mai clara la schema? vad ca sunt multe modificari si nu este clara deloc poza. Mi se pare mie sau intrarile de la amplif. operational incercuit din schema dvs. sunt inversate? Nu ar fi trebuit + ul in locul - ului? Astept o poza clara ca sa copiez schema in LTspice-ul meu sa vad daca obtin aceleasi rezultate.
  12. L-am lăsat și 10 secunde pe săracul simulator, că doar nu citeam valorile la ordinul milisecundelor. Nu căutați/faceti nimic deocamdată! Ce aveți de lucru este mult mai important decât prostia asta de sursa. Sunt zeci de surse aruncate, nu i problema, toate se rezolva la timpul lor. Mai pe seara postez tot ce știu și atunci mă mai ajutați cu un pont, ceva.
  13. Ok. O sa va explic tot mai pe seara, sunt in deplasare pe telefon și nu pot clarifica. La curent alternativ mă refer atât la riplu cât și la cum simulatorul interpretează curentul alternativ (daca am 18v CC cu o componentă alternativa de 0.2V CA și pun un condensator, pe cealalta parte a condensatorului îmi rămâne componenta continua, in loc sa o elimine)
  14. Am o sursa I4103 defecta, e completa înafara de potențiometre... Dacă aveți butoane de Eforie/Traviata numai bine!
  15. Am observat că nu ați pus bine D2, dar am probleme in LTspice când utilizez curentul alternativ. Montajul in curent continuu, cum ați realizat dvs in TINA TI, merge bine. O sa scot osciloscopul să mă uit ce obțin în realitate pe cablaj. Problema e că nu am destula tensiune in baza lui 2n3055 și nu îmi oferă deloc curent. Sunt și puțin cam prins cu treabă. Plus că sunt cam începător in ale electronicii, văd că ați realizat acest lucru.
×
×
  • Create New...