Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Mircea Sabau

Membru activ
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 core_reputation_level_3

About Mircea Sabau

 • Rank
  core_member_rank_5

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Cluj-Napoca

core_pfieldgroups_1

Recent Profile Visitors

139 profile views
 1. Revin dupa ceva timp la postul deschis acum un an. Am intampinat si eu aceiasi problema cu incalzirea excesiva a mosfetului de putere. Pentru a remedia problema, am pus in paralel cu railul de 12V un condensator de 2200uf la 16V(asta am avut la indemana). Dupa aceea a mers brici. Din cauza ca alimentarea pe Op-Amp nu este stabila, mosul statea mult in regiunea omica de aici si incalzirea. Statia de lipit cu 358 functioneaza asemanator ca una digitala (cu PID), factorul de umplere se modifica in asa fel incat letconul sa ramana la aceeiasi temperatura, variatia fiind +-3 grade. Multumesc tuturor colegiilor care se implica in dezvoltarea acestui proiect!
 2. Dl sabau dar cum ati stiut care ii temperatura corecta ? Etalonarea dupa ce ati facut-o?Ati avut un aparat carea citit temperatura sau cum

  1. Mircea Sabau

   Mircea Sabau

   Sa traiti! Imi pare rau ca raspund asa de tarziu,  dar nu am vazut mesajul. Am calibrat statia, cu ajutorul unu multimetru pus pe masurare temperatura si m-am jucat cu potentiometru R1, pana am avut tensiunea pe voltmetrul statie asemanatoare cu temperatura citita de multimetru. 

    

   De exemplu: Letconul se afla la o temperatura de 250 de grade celsiun, reglam tensiunea la statie pentru a afisa 2,50V, care corespunde cu temperatura mentionata anterior.

   Cu acest circuit se poate masura temperatura in timp real cu un multimetru, fara ca precizia sa fie distrusa, astfel precizia creste.

   Ps: Termocuplele type k sunt liniare, dar nu in totalitate, astfel calibrarea trebuie facuta la ~300 de grade, asfel sa fie o diferenta de +- 5 grade la (200-400 grade celsius).

    

   Daca doriti sa mai vorbim, imi puteti da cerere pe Fb unde raspund mai repede : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009518113123

    

   Inca o data, imi cer scuze pentru intarzaiere. Seara faina!

 3. Bună ziua, colegi electroniști! Saptamana trecută am gasit aceste video pe YouTube : Poate ii ajuta pe colegi incepaturi să își facă prima stație de lipit termostatată cu ecran ce afișează temperatura citită din vârful termocuplei. Mentionez că am făcut statia și merge foarte bine! Temperatura este ținută constant și circuitul este usor de calibrat. Alimentat la 19.7V, elementele circuitului au rămas reci. Am folosit un letcon: SL10-N. !!! Atentie: Plusul termocuplei se lega pe Gnd, iar minusul termocuplei se leaga pe Rezistenta de 1K(R2). Din Pot-ul (R4) de 10K se regleza temperatura și cu ajutorul pot-ului (R1) de 200K se calibrează temperatura afișată pe ecran, acesta este un voltmetru cu 3 pini, ca cel din poza de mai jos: Acesta este schema:
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.