Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

MRB

Membru activ
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About MRB

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

44 profile views
 1. Schema asta cum vi se pare, in afara de polarizare finali, care se poate rezolva cu superdioda? Se pot pune pe ea pana la 32 tranzistori in paralel.
 2. https://ibb.co/VSLh632 Buna ziua, am pus niste fire de 1.5. Referitor la bias, e in regula intre 15,si 23 mv pe rezistentele din emitoare? Nu imi dau seama de ce, in momentul in care intrerup alimentarea pe un modul, pe una din ele facea un plici uneori, sunt identice. https://ibb.co/FsRTNMg Am mai facut o protectie pt dc.
 3. Mai e un lucru de care nu imi dau seama, al doilea pdb pentru celalalt canal e identic, l-am testat doar cu o pereche de finali, si in momentul cand intrerup alimentarea trafo uneori face un plici pe frecvente medii-inalte, celalalt nu face, nu imi dau seama care ar fi motivul.
 4. Buna seara, Referitor la bias, am incercat ca in descrierea teoretica a domnului Marian si probabil ar fi foarte bine daca as avea o pereche de finali, dar am 5 , si din cate mi-am dat seama problema e caracteristica constructiva diferita, unde betta e mai mare probabil caderea de tensiune pe rezistenta din emitor e mai mare. Pot calcula curentul de mers in gol masurand caderile de tensiune pe fiecare rezistenta, si apoi il pot insuma, dar care trebuie sa fie valoarea acestui curent pe ramura? Nu stiu daca e corect modul in care pun problema dar as vrea sa am un bias optim. De asemenea condensatorul paralel cu superdioda nu l-am montat si as vrea niste sfaturi referitoare la acest condensator. Am pus 2.7 k si potentiometru de un k reglajul este in partea de sus a potentiometrului, ma gandeam sa folosesc 1.7 k in partea de sus.
 5. Care e motivul pentru care pe unele rezistente, caderea de tensiune e stabila dupa ce se incalzeste radiatorul ,la 23 mv, iar pe altele 16 mv, restul avand valori in acest interval? Am crezut ce e vre-o rezistenta decalibrata, am inlocuit-o si e la fel.
 6. Intre timp le-am masurat pe toate, pe npn sunt valori mai mici dar am diferente intre ele. cea pe care am masurat am noroc ca are valoarea cea mai mare, dar sunt unele rezistente de putere unde am valori mai mici de exemplu cand am 25 pe rezistenta de la un pnp(cea pe care am reglat initial) pe anumite rezistente de npn am 18 mv.
 7. Am reglat cum ati spus, acum sunt la 20.5 pe npn si la 24 pe pnp, se mentine in aceasta valoare dar radiatorul cred ca se aprpie de 50 grade, fara ventilatie.
 8. Am atasat o fotografie cu dispunerea superdiodei. Cabluri am cumparat de 1.5 multifilar dar o sa le montez la sfarsit. https://ibb.co/12nG2zh Fata de atunci cand nu aveam o polarizare suficienta, e sunetul altfel.Pot face un video dupa ce reusesc sa reglez si o sa vad unde il incarc.
 9. Da, nu am montat coolerul acela deocamdata, fara ventilatie. Am asezat superdioda cat mai central raportat la tranzistori , am pus si pentru celalalt canal, inca nu e operational, fiecare superdioda e pusa central in raport cu canalul respectiv iar canalele sunt simetric dispuse.Ventilatia fortata inca nu am pus-o. Cand am testat betta la prefinali (pe aparat, l-am pus la amandoi foarte apropiat, 93-96, la pnp era mai mare. Cand am pus finaliii am avut grija sa fie valori apropiate ale tuturor npn -urilor si ale tuturor pnp-urilor, problema e ca la npn beta e cam 100, la pnp e in jur de 130. De aici am aceasta diferenta? Cum se regleaza corect?Cum procedez?
 10. Am ajuns cred ca la 45 de grade pe radiator in 10 minute, doar un canal , fara racire, pe pnp s-a dus la 29.5 mv pe latura cealalta la 25.5, diferenta de sunet e imensa. e altceva dar deocamdata l-am lasat pentru ca nu stiu ce sa ii fac si nu vreau sa fac vre-o prostie. am ascultat ceva cateva secunde incet apoi am pus intrarea la masa din nou.
 11. S-a stabilizat dupa ce s-a incalzit radiatorul pe la 27 mv, probabil tranz pe care l-am pus nu a avut timp sa se incalzeasca si el. Ce nu inteleg e de ce pe latura cu pnp am 27 mv iar pe latura cu npn am 23. Nu am pus condensator de 1 micro in paralel deocamdata, la cum e structurata schema mea am nevoie de el? Modificarile aduse schemei precedente, sunt prefinalii care au aceleasi caracteristici, frecventa mai mare si tensiunea emitor colector mai mare. 0,33 ohmi pe partea de putere, rezistenta de pe reactie la 33k , rezistenta de pe intrare la 33k, condensatorul de pe reactie de 67 uf. in rest am pus o superdioda intre bazele prefinalilor.
 12. Buna seara, Am realizat un montaj superdioda, 2.7k sus, jos potentiometru 1 k, reusesc sa reglez la 25 mv din potentiometru, sesizez ca tranzistorii se incalzesc, daca ii ating, foarte putin, nu si radiatorul, nu am asteptat pentru ca usor acea cadere de tensiune pe rezistenta de putere de 0,33 omi creste si la 28 am intrerupt si m-am gandit sa va intreb cum se regleaza corect.
 13. Da. Nu e vb ca nu am dorit, nu am avut cum zilelele astea, asa cum am spus, vreau sa il citesc cu foaie,creion in fata si sa trec prin tot. Intradevar, uneori am intrebat lucruri aiurea vrand sa stiu, inainte sa citesc.
 14. Inteleg. Referitor la intrebarea cu tranzistorul, probabil nu e cea mai buna... Ma refeream la intrare, diferentialul probabil e calculat in asa fel incat in functie de ce aplic la intrare sa permita un swing, nu e ca la finali in b unde suntcaproape deschisi....si caderile de tensiune de pe rez din emitor si colector vor varia si ele....imi trecuse lrin minte ca daca atac cu 2.5 la varf as ajunge la a da clipp deja de aici mai departe.
 15. As mai avea o intrebare, daca eu trebuie sa atac schema asta cu aprox 2.5 vf la varf, am 0.7 volti fata de masa in emitoarele diferentialui, pt 2n 5004 voltajul de saturatie baza emitor este de 1v pe pozitiv dupa 300 mv isi mai face treaba? Aici nu prea inteleg , ce inseamna voltaj de saturatie, iese din zona activa si intra in zona circuit inchis?
×
×
 • Create New...