Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sorin2015

Membru activ
 • Posts

  75
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

267 profile views

Sorin2015's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

 1. Scrie CAL, pe altele scrie Air Cheek (Switch). "For switching ON simulated 400 Hz tone output for pre-setting tape deck FM recording levers". Adica, pentru a inregistra corect pe banda magnetica emisiunile FM stereo, in prealabil faci o calibrare cu semnalul preluat de la tuner: reglezi potentiometrul casetofonului astfel incat semnalul furnizat de tuner (sinusoidal, 400 Hz, cu o amplitudine fixa in concordanta cu casetofonul din complexul audio) sa determine -3 dB VU meters indicator (sau, la alte lanturi audio "0" VU).
 2. In acele borcanele se afla Metebisulfit de potasiu. Avea rolul de conservant in solutiile de prelucrare foto. Am luminat poza si am indicat cateva identificari.
 3. Salut, @mariandmd , trebuie sa-ti multumesc pentru binele ce l-ai facut, cand ai postat ceva mai sus fotografiile cu maruntaiele radioreceptorului tau, Profex PWR90. Am de multi ani un exemplar asemanator, numai ca este rosu cu negru (o combinatie reusita), se numeste ODHV 7600 si are vechea banda FM 65,5 ... 74 MHz. Am gasit pe net radiourile identice cu al meu (cu exceptia benzii FM) si am gasit trei modele, de la fabricanti diferiti: Profex PWR 90, ANITECH, Tchibo 4335, toate cu banda FM 87,5 ... 108 MHz. Dar doar exteriorul lor. Ghidandu-ma dupa pozele tale, am redus numarul de spire de la 5 la 3, am redus condensatorii in paralel; cu condensatorii variabili lde la 47 pF la 20 pF, respectiv de la 33 pF la 20 pF. Apoi am aliniat oscilatorul local la capete de banda (receptionabd posturi de radio), apoi am reglat circuitul de intrare (din pozitia spirelor, la 88 MHz, din trimer la 107 MHz). Reusita deplina. Multumesc! Fiindca sunt la 7 km de antena de emisie Radio Iasi (400 kW), patrundea acest post cam peste tot, nu prin armonicile de emisie, ci direct catre detector, prin traseele de cupru destul de lungi ale cablajului... De aceea, am ecranat cu tabla de alama pe ambele fete ale placii - si neajunsul a disparut. Am adaugat doua leduri subvoltate si buton cu revenire pentru iluminarea de scurta durata a scalei, doar cat sa vad pe intuneric cam pe unde sunt cu acul scalei. Probabil ca ai butonat acest radioreceptor. Este clasicul analogic de calitate, cu integratul SONY CXA1191M. Exista si echivalentul KA22425, insa acesta din urma ofera o sensibilitate mai mica.
 4. Un neobisnuit si emotionant player radio , free si fara instalare, cu posibilitatea Join the RClub etc. 1900 ... 2021, cu pasi mai mari sau mai marunti. SLOW FAST WEIRD. https://radiooooo.com/
 5. Din colectia de camere foto digitale (86 exemplare), va prezint cum m-am jucat eu in ultimele zile cu HP Phonosmart E427 (anul lansarii pe piata 2006). A apartinut unui belgian, era setat meniul pe franceza, am gasit card SD de 250MB in interior, sters de poze, dar l-am scanat cu Recuva si am gasit cateva zeci de fotografii si filmulete ale unei familii cumsecade din vremurile pe care nu le vom mai trai - cu resetarea asta blestemata... Este un joc minunat de arheologie foto, aceasta scanare a memoriei interne sau a cardurilor gasite in camerele foto din colectie, care mi-au parvenit din Franta sau din Belgia pentru sume modice (in jur de 25 lei bucata). HP Photosmart E427 m-a atras intr-un proiect de Anaglyph Color, fotografie stereo. Am ales-o pentru urmatoarele avantaje: 1. Are obiectiv cu distanta focala si cu diafragma fixa ==> este gata rapid sa pozeze, nu este acolo un motor care sa huruie si sa aprecieze clarul, cateodata in mod eronat. Claritatea este asigurata tot timpul intre 1m si infinit, respectiv intre 0,40m si 1m (pentru macro). Se asigura egalitatea expunerii pentru fiecare pereche de poze stanga-dreapta si rapiditatea efectuarii celor doua poze succesive (sa nu se modifice scena). 2. Butonul declansator are o singura cursa, foarte simplu de dublat in exterior: am lipit doua fire subtiri rezistente, elastice, izolate cu teflon le-am scos prin marginea carcasei, iar la capat am pus un microintrerupator - am obtinut declasarea fara tremuratul camerei pe trepied la timpi de expunere relativ lungi (nu-mi place blitzul in stereo, produce fantome pe zonele de contrast sau de culori vii, la vizualizarea cu ochelari stereo red-cyan). Fiecare pereche de fotografii sunt introduse in programul free Anaglyph Maker v1.08 (WinXP, Win7, ...) al japonezului Takashi Sekitani si rezulta cate o poza anaglyph color care, ulterior, poate fi vazuta pe calculator cu ajutorul ochelarilor red-cyan. Daca expunerile se fac cu aparatul orizontal si fara tremurare rezulta poze strero minunate, in special interioare cu lumina zilei patrunsa prin ferestre, cu umbre moi, atmosfera speciala (blitzul strica imaginea si produce fantome care obosesc ochii). Daca pozele au contraste mari de luminozitate sau de culoare (rosu) este bine sa se prelucreze pozele in prealabil, sa se micsoreze contarastul si sa se micsoreze saturatia - fantomele se vor diminua, creierul va compune imaginea mai relaxat. Dispozitivul stereo l-am improvizat (cu succes deplin) din niste piese din plastic lipite cu prenadez, cutiile cu fel de fel de harburi dovedindu-se, inca o data, cat de utile sunt la proiecte fara cumparaturi suplimentare.
 6. Garantat, functioneaza foarte bine ca browser SlimJet (bazat pe Chrome), varianta pentru WinXP. Imi place mult, ca blocheaza implicit toate reclamele, are o mana care numara cate blocaje a facut pe site (fara sa opreasca cursivitatea parcurgerii paginii). Pentru antivirus: Avast Free (pentru XP). Ambele sunt actualizate automat permanent.
 7. In America ecartul in AM (unde medii) este de 10 kHz, deci banda audio transmisa este de 5 KHz, un mic atuu pentru a emite AM stereo. In Europa alocarea pentru emisie este de 9 kHz, banda audio este de 4.5 kHz si nu se emite stereo in AM. Totusi, experimental, de amorul artei, s-a creat un eveniment unic si nerepetabil. Pe 8 mai 1968, in intervalul de timp 23:30 - 22:00, Europe 1 si RTL au emis in unde lungi stereo o emisiune comuna cu texte si muzica. O preinregistrare stereo, prin intermediul RTL (care dispunea de o platforma stereo cu tot dichisul in studiourile Rue Bayard) a fost emisa simultan astfel: canalul dreapta de emitatorul unde lungi RTL, canalul stanga de emitatorul unde lungi Europe 1. Receptia s-a facut cu doua radioreceptoare, unul langa altul, primul reglat pe frecventa RTL, al doilea pe frecventa de emisie Europe 1. Un mic fragment din acest program poate fi ascultat pe Archive RTL: https://www.facebook.com/M6VideoBank.fr/videos/archives-rtl-soir%C3%A9e-commune-rtl-europe-1-8-mai-1968/763266760828797/ Eu am ascultat la casti, in Audacity, sa aud si sa observ graficul sunetelor pe cele doua canale.
 8. Am instalat pe un laptop distributia, lansata zilele acestea, GeckoLinux Mate 152.x. Pe monitorul laptopului, zonele intunecate (ultimele trei din dreapta mirei de control) apareau toate la fel de negre. Consecinta: fotografiile si filmele erau afisate cu un interval redus de tonalitati, fara detalii in umbre. Laptopul permite doar ajustarea luminozitatii: chiar daca se regleaza luminozitatea (brightness), detaliile in umbre raman inecate in negru nediferentiat. Pentru corectarea afisarii imaginii in zonele de negru pe monitor este necesara ajustarea parametrului Gamma, anume cresterea valorii acestuia. Distributia GeckoLinux nu prezinta un cursor pentru reglarea parametrului Gamma, interfata grafica pune la dispozitie, la Settings, doar un cursor pentru reglarea luminozitatii (care dubleaza comanda analoga din tastatura cu Fn). Cea mai simpla rezolvare este utilizarea unui program numit xgamma. Acesta nu exista instalat implicit, de aceea trebuie instalat manual in modul urmator. Ca urmare a imposibilităţii de a posta linii de cod în clar, am arhivat instrucţiunile.Cine doreşte va trebui să le dezarhiveze. Tutorial pt. forum-corectat.txt.zip
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines