Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Sorin2015

Membru activ
 • Content Count

  67
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Se poate si mai bine

About Sorin2015

 • Rank
  Nou venit

Profile Information

 • Locatie
  IASI

Recent Profile Visitors

186 profile views
 1. Tuner Radio stereo SCHNEIDER TEAM 6041T Germany, anii '80. Carcasa din tabla, bara de ferita cu bobinele LW, MW scoasa afara in spate. Acul scalei merge lin si defileaza usor. Scala este neagra, cu inscriptii galbene iluminate prin ghid de lumina. Ca pe vremuri (PTTR Lyon,...) sunt trecute principalele locatii de emisie pe MW: wien1 bruxelles bayr.-rundf. hamburg roma1 bbc ..... Piese, in majoritate, JAPAN, calitatea receptiei foarte buna. Pe LW, MW acordul il face un condensator variabil cu aer. Pe FM acordul manual se realizaeza cu diode varicap, potentiometrul de polarizare fiind ascuns in condensatorul variabil, pe axul acestuia. Cand doresti 5 presetari FM, poti alege 5 posturi preferate regland 5 potentiometre cu surub fara sfarsit. Ca sa stii cam pe unde esti pe scala, comuti afisorul cu leduri de la "signal" la "fm frequency 88...108 mhz". In acest caz, pe masura ce rotesti cu minisurubelnita surubul fara sfarsit, se completeaza treptat lumina celor 5 leduri din afisor, astfel ca stii cam pe unde ai ajuns cu parcurgerea scalei (scala are 100 diviziuni, deci se aprinde inca un led cand ai crescut cu 20 diviziuni). Conectarea tunerului la amplificatorul de putere se face prin cablu prevazut cu mufa-tata DIN.
 2. Conform Manual Service: FM: Sensibilitate 2,0 µ V la S/N 26 dB Atenuarea semnalului imagine 46 dB Atenuarea modulatiei parazite AM 45 dB Selectivitatea 40 dB (300 kHz). MW si LW: Sensibilitate 350 µV/m la antena de ferita Atenuarea frecventei imagine 40 dB Atenuarea frecventei intermediare 40 dB. Nu am verificat prin masurari cu scule dedicate, dar prin comparatie cu alte radioreceptoare care functionau simultan in aceasi locatie pot confirma calitatea receptiei, seara, in locul privigeliat pe balcon (unde tesatura de fier-beton grinda-piloni realizeaza un fel de loop antenna). Calculator si modem oprite, carcasa pusa la masa, priza deparazitata). Este pe youtube un tip coleric, foarte de treaba, in Canada, Jim Lindenas. Repara radiouri vechi, bibilindu-le cu aparate de reglaj si control, foarte amanuntit. Cat timp le testeaza si le regleaza cu sculele respective, totul iese ca la carte. Dar cand face proba finala "pe viu", abia prinde doua-trei posturi, cu fluieraturi si zgomote. Din acesta cauza, la comentarii pe youtube este ironizat si doar unul s-a milostivit sa-l scuze: atelierul pare sa fie la demisol, intre fundatii de beton, deci undele patrund cu greu. In plus, are tot felul de iluminari cu comutatie, camere video cu circuite care emit paraziti, calculatorul in functiune etc. Incearca, in mod copilaresc, sa foloseasca o antena loop in cuplaj cu antena cadru al radioului - dar aceasta are cam aceeasi dimensiune ca si cadrul, deci nu imbunatateste semnalul in demisolul respectiv, ba chiar fura din acesta si face sa alunece acordul, circuite cuplate - (ar ajuta intrucatva doar pe un radio cu ferita miniatura, gen Cora...). Zgomotul electromagnetic (parazitii), mult mai puternici decat senalul util, obliga radioul, prin reglajul automat al amplificarii RAA sa-si micsoreze amplificarea in medie frecventa - si astfel radioul pare ca nu are sensibilitate, prinde doar postul local si altul de la 50 km, in rest haraieli si paraieli. Cum opresti calculatorul si incarcatorul de telefon in comutatie, imediat radioul doar fasaie usor si prinde o multime de posturi pe AM (seara). https://www.youtube.com/user/jlindenas/videos Eu, folosind un radio portativ, am tatonat fiecare zona din apartament si am gasit doua locatii perfecte pentru receptia FM si, mai ales, AM: partea dreapta de pe balcon (logie), respectiv zona noptierei din dormitor. Asta in lipsa unei locuinte la sat, departe de zgomotul electromagnetic si cu posibilitatea adaugarii unei antene filare (pentru ca tunerul acesta are si borna de antena filara pe AM.
 3. Un tuner stereo din anii '80, SHARP ST-30H. Alimentarea cu 20V c.c. se face prin cablul audio prevazut cu o mufa cu 6 pini, de la SHARP SM-30H, unitatea amplificatorul de putere. Cum eu am doar tunerul, am adaugat in interior (este loc destul) un alimentator, siguranta de retea si mufe de iesire audio. Transformatorul este supradimensionat, de la un mini TV rusesc - acesta s-a potrivit ca tensiune. E bine, merge rece si nu radiaza brum. Ca particularitate, tunerul este prevazut cu un oscilator intern de 400 Hz. Cand se apasa butonul "Air Check" se trimite acest semnal de referinta -3dB la amplificatorul SHARP SM-30H, cu care tunerul radio este in tendem, pentru acuratete FM la inregistrarea pe banda magnetica. Sistemul de antrenare prin fir a acului indicator al scalei este foarte bine realizat, merge lin, actionat cu varful unui singur deget (la BUCUR, de exemplu, rotile-scripete sunt minuscule, se farama rapid, firul scartaie si trebuie un efort mare sa rotesti butonul de acord). Acul indicator se termina cu o prisma cu reflexie totala la 45 grade, astfel ca lumina beculetului lipit pe ac apare doar la acesta terminatie - un efect foarte reusit la semi-obscur.
 4. AVO Multizet L10Z11-1 Fabricat la 23 iulie 1958, clasa 1% in curent continuu, 1,5% in curent alternativ. Un singur domeniu pentru rezistori, 100 Ohmi-100 kohmi cu 1,5 kOhmi central. Comutatorul este simplu, fara piste intermediare, o proeminenta a rotorului actioneaza un contact robust "continuu-alternativ". Un singur sir de rezistori aditionali comun pentru tensiuni continue si alternative. Sunturile sunt separate pentru curent continu, alternativ. Rezistenta totala a potentiometrului de reglaj nul la ohmetru este inclusa permanent in circuit, asigurand simplitatea comutarii. Redresarea in alternativ se face cu doua diode Cupru-oxid. Cu toata vechimea, acest multimetru inca da indicatii precise pe toate domeniile. Asta si din cauza ca rezistorii bobinati au firul rezistiv izolat si cu matase, nu numai cu email - si nu s-au intrerupt in timp.
 5. Informatii de la amatori de radio americani: Galena with calcite from Jasper County, Missouri, USA Galena with baryte and pyrite from Cerro de Pasco, Peru
 6. Nu contrazic. Schimbarile de denumire in politica Matsushita (concern disparut din 2008, actual Panasonic) sunt detaliate pe net. Eu m-am referit strict la acest radireceptor, Matsushita Electric Industrial Co. Model T-15L, avand logo National - dupa cum se observa in fotografiile de mai jos. Ulterior, in logo s-a inlocuit National cu Panasonic, asa ca am sugerat ca cine ar dori sa evalueze calitatea ulterioara a aparaturii de tip Matsushita ar putea sa se orienteze cu cautarile spre National Panasonic si spre Panasonic vintage (cand au renuntat la adaugirea National din motive politice).
 7. Trecand calea ferata, de la un batran ce vinde nimcuri pe margine de drum, am luat cu 15 lei un Electronica-Bucuresti S631T legat la un alimentator Electromures 3-6-9 V. " - Sunt om cinstit, domnule, merge foarte bine, prinde si Antena Satelor", m-a asigurat el. Intradevar, inlauntru nu era umblat, am constatat ca parametrii se situau in limitele stipulate in Service Manual. Doar electroliticul pus in paralel cu bateria (decuplare) era usor umflat - explicabil, deoarece alimentatorul nestabilizat (pus pe 6 V) furniza 11 V la consumul insignifiant al radioului (14 mA), iar electroliticul era de 80uF/10V. L-am inlocuit. Totusi, am remarcat ca, asa chiniut cum fusese, electroliticul inca mai prezenta capacitatea sa si o buna izolatie. Am mai inlocuit si electroliticul de intrare in amplificatorul audio, pentru ca prezenta contact instabil. Seara, am constatat ca radioul acesta prinde foarte multe posturi cu o buna calitate a receptiei (pe balcon). Asa cum s-a mai scris aici pe forum, acest radio de buzunar este copia Matsushita National T15 din anii '60. Ulterior, Matshshita a devenit Panasonic. Alimentatorul are o ciudatenie prinsa pe carcasa cu doua suruburi lungi: un intrerupator de retea preluat de la un pick-up de pe vremuri (acela care conecta/deconecta motorul la extremele cursei bratului cu doza). Cine a adaugat acest intrerupator a fost om judecat: alimentatorul ramane infipt in priza, curentul in primar se taie, potentiometrul de volum ramane pe pozitie (intradevar, am constata ca nu prezinta uzura).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.