Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

yo5fyi

Membru activ
 • Content count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About yo5fyi

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

28 profile views
 1. Am studiat cu atentie schemele,mai ales partea de comutari(aici risc sa-mi"prind urechile") Condens.variabil de anod il iau de laYO5BXK,Ioska,face asa ceva la "preturi radioamatoricesti".Am realizat si stabilizatorul pt.grila 2,la sugestia lui YO6PMX,l-am facut cu FQA11N90C,imi mai ramane partea de atac grila 1.Aici voi face RX - 180V si TX - 120V.Uite chiar ma gandeam,eu inca nu mi-am facut o schema dupa care sa lucrez,O sa incerc sa o fac zilele urmatoare si atunci o sa mai pun niste poze cu ce am reusit pana acum.Pana atunci sa auzim de bine! '73.
 2. Inca nu m-am familiarizat cu postarile...am postat de 2 ori acelasi lucru.In fine,o sa incerc sa fiu mai atent!Acum sa trecem la "oile noastre"! Traful de anodica l-am "luat de-a gata",nu este exact ceea ce mi-am dorit: Am obtinut 2000V/1A. Mi-ar fi trebuit undeva pe la 2500V,iar daca dublez tensiunea,este prea mult asa ca voi folosi ce am(deocamdata) Tensiunea stabilizata de 600V,la sugestia lui YO6PMX,o sa incerc sa o obtin cu 2xFQA11N90C,schema din articolul "Bravo Serghei Pasko EX8A".(am comandat tranzistorii si diodele supresoare,astept sa soseasca)(Aici ai dreptate cu tensiunea de retea,acum 2 zile am masurat 241V!!!!).De fapt e singurul "modul" care mi-a mai ramas de facut si pot sa trec la asmblarea liniarului.Cu filtrele de banda?! nu stiu cum voi face?! Ma gindesc sa fac pentru o singura banda,provizoriu,sa fac niste teste si pe urma in functie de rezultate sa iau o hotarare! Mai am o problema,daca il fac cu un singur GK 71,avind Ua de doar 2Kv nu o sa scot puterea scontata...daca il fac cu 2xGK 71,capacitatea reziduala a CV-ului adunata cu capacitatea celor 2 tuburi ar putea sa -mi faca probleme in benzile superioare! Traful de filamente l-am facut asa cu mi-ai zis si mi-a iesit! In rest mai vorbim,data viitoare incerc sa pun si niste poze! '3.
 3. 'Neata! De idei nu duc lipsa...si mi-a mai venit una...o fi buna?!...o fi rea?! Motivatie: liniarul cu GK71 are nevoie de minim 30W pt. o excitatie optima,dar pe "teritoriul"meu(...si inclin sa cred ca nu numai pe al meu) exista batranul "transceiver national" A 412.Aceste transceivere scot undeva pe la 5-6W,in cel mai bun caz 10W.Alt motiv ar fi(dupa cum se vede din poze) "acvariul"pe care il transform in cutie pt. liniar,este maricel si-mi ramane mult spatiu nefolosit! Prin urmare m-am gandit sa fac un prefinal,care atacat cu 5-6W sa scoata pina in vre-o 80 W,cu care sa atac apoi GK 71!Am gasit ceva interesant in revista"Radiocomunicatii si radioamatorism" Nr.10/2002 de YO7FPE,de unde ma voi inspira!!Astept cu mare interes parerile "lamparilor" Sa auzim de bine '73.
 4. 'Neata! De idei nu duc lipsa...si mi-a mai venit una...o fi buna?!...o fi rea?! Motivatie: liniarul cu GK71 are nevoie de minim 30W pt. o excitatie optima,dar pe "teritoriul"meu(...si inclin sa cred ca nu numai pe al meu) exista batranul "transceiver national" A 412.Aceste transceivere scot undeva pe la 5-6W,in cel mai bun caz 10W.Alt motiv ar fi(dupa cum se vede din poze) "acvariul"pe care il transform in cutie pt. liniar,este maricel si-mi ramane mult spatiu nefolosit! Prin urmare m-am gandit sa fac un prefinal,care atacat cu 5-6W sa scoata pina in vre-o 80 W,cu care sa atac apoi GK 71!Am gasit ceva interesant in revista"Radiocomunicatii si radioamatorism" Nr.10/2002 de YO7FPE,de unde ma voi inspira!!Astept cu mare interes parerile "lamparilor" Sa auzim de bine '73.
 5. 'Neata!O observatie corecta,tensiunea retelei fluctueaza foarte mult.Am verificat cateva zile la rand si surpriza: intre 226V si 237V,Am vazut pe "cqham.ru" unii constructori rusi alimenteaza filamentele la 21V.Acum,cred ca nu-mi ramane decat de a rebobina secundarele de filament! Multumesc pt. raspuns! '73.
 6. Vad ca a trecut mai bine de 2 saptamani si ...nimeni,nimicuta!Acest lucru nu ma poate impiedica de a lucra mai departe la proiectul meu! Acum vin cu o alta problema,poate...cine stie!In toate publicatiile am gasit despre alimentarea filamentului: Uf/V=20V si If/A=3A. Am bobinat traful de filamente: Sectiunea=13,6cm patrati. In primar sarma de 0.6mm.iar in secundar neavand sarma mai groasa,am bobinat simultan cu 2 fire de 1,1mm.(conform tabelelor sarma CuEm.1,1mm.=4A intensitatea curentului,dupa alti autori=3,2A.)Deci ar trebui sa am in secundar o intensitate de cel putin 6,4A. ceea ce ar fi mai mult decat suficient. Tensiunea in secundar in gol=20,05V! Si acum surpriza,la alimentarea filamentului unui GK71,tensiunea scade la 19,2 - 19,3V!! Oare unde am gresit?! Sa auzim de bine! '73.
 7. Asa cum am mai zis(nefiind electronist)as vrea sa-mi fac un "liniar"cu 2xgk71.Priceperea mea fiind limitata,nu am curaj sa ma apuc de unul singur fara un pic(poate mai mult) de ajutor din partea D-voastra.Am ramas impresionat de realizarile lui Marcel YO6PMX,iar articolul "Bravo Serghei Pasko - EX8A",este trasnet.Din pacate nu sunt si schemele detailate ci doar scheme de principiu.Asa ca "la sapa"...hi...hi...vazusem ca mai erau ceva doritori de a face acest amplificator si ma gandeam la colaborare.Dar destul cu "vaietatul"! O sa incep cu partea de alimentare,traful de anodica pt. GK,este bobinat,in primar sarma de 1,5 mm secundar 0,6mm.Tensiunea de iesire(masurata empiric) 1500V,asta inseamna +/-2100V in gol,cred ca voi ramane cu 2000V in sarcina.Schema este clasica deci nu pune probleme.Ce-i interesant,am gasit intr-un "Handbook"mai vechi,o schema similara dar pe bratele de iesire din secundar pune cate o rezistenta de 10 ohm/10W probabil pentru protectie. Deci acum urmeaza executia. Problema este la tensiunea stabilizata de 600V pt. g2. Am sa-l copiez pe YO6PMX.cu GU50 si BU 508.Acum sa vad cum trebuie sa conectezin montaj GU50 in loc de 6P45C.O fi ca in schema?! Adica la GU50,clar catodul la = 600V stab; g1 in colectorul lui BU508,; dar oare g2 si g3?...o fi ca in schema?? Partea frumoasa ca am gasit si o varianta de executie practica! Decamdata atat,mai vin cu ce am facut peste 2-3 zile pana atunci...sa auzim de bine! '73.
 8. Uite ca trecura exact 3 ani si nimeni n-a mai venit cu noutati despre "batrinul" GK 71,dar venind primavara mi-a venit si cheful de mesterit si m-am hotarit sa "lipesc niste fire" de doua GK 71.Partea proasta este ca nefiind electronist( nici nu stiu ce caut pe forumul asta...hi...hi...),as vrea putin ajutor,deocamdata am cautat prin cutiile cu "smelturi" si am gasit cate ceva.Daca cineva raspunde atunci vom continua. O seara placuta! '73. PS.As pune si poze,dar nu stiu cum sa reduc poza,pt.ca are 1003.52 kb si nu vrea s-o ia! Edit. Am atasat pozele. Le-am micsorat cu un resizer gasit pe net.
×