Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mishulink

Membru activ
 • Content Count

  49
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

37 Se poate si mai bine

About mishulink

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

270 profile views
 1. Tehnium azi. DonPetru.
 2. Cănd s-a spus micron nu s-a specificat unitatea de măsură (metru, farad, amperi etc) ci s-a fărut referire la 10-7 adică presiunea din tub. Simplu.
 3. Explicaţia este logică dar la cazul în speţă, la care faceţi referire. Vidul poate fi cel conform tehnologiei de fabricaţie adică corect dar oricum rămîn suficiente molecure de gaz în interior să poată fi ionizate. O sticlă diferită de la un fabricant la altul poate produce fluorescenţă mai repede sau anumite impurităţi la nivelul ei. Atît timp cît lampa funcţionează în parametri daţi în foaia de catalog nu văd cum ar putea fi vid slab, lucru ăsta s-ar simţi în timpul funcţionării.
 4. De ce să facă cineva caterincă dacă prezinţi rezultatele pe care le-ai constatat în urma modificării? Cum ar putea să te contrazică cînd ai schimbat aproate toată scema? Cum se comportă trafurile de ieşrie?
 5. Herr Doctore dacă tot aţi dat exemple din wikipedia de ce n-aţi căutat şi la tuburile cu neon să vedeţi că au mercur nu noar neon(sau argon). Inclusiv la link-ul cara mi l-aţi dat despre vid confirma cele spuse de mine. Cînd deschideţi un topic veniţi cu argumente ştiinţifice bazate pe fizică şi chimie adică formule si legi fizice nu cu păreri personale. P.S. Singurul loc unde este vid perfect este în spaţiul dintre nucleu şi electron pentru că acolo nu încape nimic. Acest lucru nu scrie în Wikipedia. Aşa ne spunea profa de chimie.
 6. Herr doctore , bună zîua. Interesant subiectul deschis dar n-ai deloc dreptate. Pentru început hai să vedem ce este „vidul” sau mai bine spus vacuumul. Vacumul ar trebui să fie lipsa materiei într-un anumit spaţiu. Dar acest lucru este posil sau în ce măsură se poate? Într-un singur loc există vid absolut. Ştii care este acela? Noi la chimie am învăţat că într-un volulm de 22,4 litri la presiunea de 1 atm şi la 20 grade se află un mol de gaz adică 6.022×1023 atomi. Adică numărul lui Avogadro. Sau dacă vrei să fim mai exacţi folosim numărul de densitate sau cum se numeşte constanta Loschmidt (un neamţ deştept) n0=p0Na/RT0 R= constanta gazelor ideale T0=temperatura absolută. Deci să considerăm că volumul nostru din lampă este de 1000 de ori mai mic decît cei 22l ar însemna că mai rămîn la presiunea normală vreo 6x 1020 atomi. Acum facem un vid anormal de mare de 10-10 atm şi tot rămîn vreo 6x1010 atomi . Hai că mai tai de la mine 3 zerouri şi tot mai rămîn în balonul de sticlă vreo 60 de milioane de atomi. Cam mare înghesuiala nu? Şi atunci la un vacuum aşa de mare dacă rămîn aşa de mulţi atomi de aer putem să spunem că vacuumul e de vină? Atunci înseamnă că problema este în altă parte adică acea plasmă se obţine cu ajutorul impurităţilor din interiorul sticlei. Acel getter dacă ajunge şi pe grile sau anod, creează mari probleme şi trebuie să dispară de pe ele aşa cum făcea prietenul. Aerul din interior (sau ce gaz o fi) se ionizează cu ajutorul impurităţilor din interior mult mai repede şi produce acea plasmă violetă şi sigur şi ultravioletă aşa cum într-un bec cu neon se prouce ionizare cu particolele de mercur introduse în tub. Nu e de vină un vacuum prea mic pentru acest efect. Eu nu cred că acea plasmă din tub influenţează sunetul atît timp cît disperisia cîmpului electric din interior oricum este mare şi practc coloraţia e produsă de surplusul de cîmp electric. Oricum mulţumesc pentru subiect şi pentru răspunsuri. P.S. Ce zici merită nea Doreeel (aică Je) oscilograful ăla Yokohama (sau cum se numeşte)?
 7. Aş vrea lampile EL81.
 8. Au ajuns la mine traf-urile. La măsurători arată bine ambele. Cred că se poate închide.
 9. Lampile sunt pe o parte a PCB-ului şi condensatorii şi rezistoriii pe cealaltă parte. Se vede clar în poze. Fă-le pe PCB şi mă abonez şi eu la un set.
 10. Nea Gogule sunt primul abonat. Aruncă-le pînă la mine. Fac cinste. Cu stimă nea Doreeel.
 11. Herr doctore vezi că ţi-a explicat herr Lăzăroiu că acele puţoiometre le laşi acolo atît timp cît regulezi amp-ul după care se schimbă cu rezistori la valoarea cea mai apropiată de cea a semireglabililor. Domnul Lăzăroiu simulează scheme pentru noi, în special, amatorii nu pentru cei cu pretenţii de specialişti. Domnule Lăzăroiu vă mulţumim pentru trimpul pierdut cu aceste simulări şi de ajutorul acordat cu traf-urile şi numai. Vă doresc un an nou cu sănătate şi cît mai multe simulări pentru noi amatorii, lichitori de piese.
×
×
 • Create New...