Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

der_doktor

Membru activ
 • Content Count

  1,309
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

213 Excellent

About der_doktor

 • Rank
  doktor

Profile Information

 • Locatie
  Düsseldorf

Contact Methods

 • Yahoo
  der_doktor_000@yahoo.de

Recent Profile Visitors

940 profile views
 1. Pentru a folosi eficient doua tuburi in paralel ar trebui ca acestea sa aiba parametri identici. O pereche identica +/- 2% o gasesti, daca ai noroc, din cca. 20 tuburi. Pentru ca ai doua canale , logic, iti trebuie doua perechi identice, adica 4 tuburi identice +/- 2%, pe care cu mare noroc este posibil sa le gasesti masurand aproape o suta (100) sau mai multe.
 2. Idea a pornit de aici: http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/analogengineer/owens4.html iar proiectul incepe de aici: http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/sbench101/#Inductance Pentru ca nu am gasit transformatoarele originale Talema, m-am gandit sa inlocuiesc sursa de curent alternativ cu frecventa variabila cu un generator de AF si un amplificator de sonorizari PA 100V (ELA). http://www.sengpielaudio.com/VorteilDer100VoltTechnik1.pdf Am inceput apoi sa testez mai multe modele de amplificatoare ELA, dar se pare ca majoritatea nu coboara sub 40 Hz. Urmatorul pas a fost sa testez separat transformatoarele de iesire.
 3. Driver universal, este impropriu zis, in A2 de exemplu este inutilizabil. Eu folosesc ca ''driver'' un amplificator cu iesire pe transformator (ELA). Nivelul maxim este de 100V efectiv si posibilitate de adaugare componenta continua in cazul A2. Avantajul este impendanta de iesire mica si implicit imunitatea ''driver_ului'' la cuplajul cu sarcini de impendante mici. Pentru nivele de semnal de valori peste 100Vef se pot cupla transformatoare ridicatoare de tensiune. Parerea mea, personala, este ca un transformator nu poate fi substituit cu 100 de tuburi, nici din punct de vedere al distorsiunilor introduse si nici din punct de vedere al capabilitatii de curent, impendantei de iesire. Intamplator, lucrez la un proiect de ''driver universal'' cu iesire pe transformator pentru o punte Owen de masura a inductantelor in domeniul 10Hz-20Khz si posibilitate de adaugare bias. Titlul topicului este , totusi, foarte incitant.
 4. T+A Criterion T120 nu prea merg bine pe SE_uri sub 10W. Au fost facute pentru amplificatoare cu siliciu, unde in anii '90 cca 100W era ceva obisnuit. Transmisionline_ul ala are nevoie de ceva putere sa arate ce poate.
 5. Zirconiul este folosit in general la tuburile de RF. In plus nu formeaza oglinda pe sticla. Am avut o discutie interesanta cu un tip care face lampi si el crede ca rusii folosesc ca material pentru getter bariu contaminat cu strontiu. O alta varianta ar fi pompele de difuzie cu mercur, tehnologie veche si infiltrarea vaporilor de mercur in tub.La pompele noi se foloseste ulei siliconic si nu are nici o treaba cu contaminarea tubului.
 6. Nu se intreaba nimeni de ce in tuburile germane sau americane nu apar ''norisori albastrii''? Apar doar in chinezarii si alea rusesti facute la norma. Si asta, logic, pentru ca in procesul de productie s-a scurtat timpul de vidare si a crescut cantitatea de tuburi produse in unitatea de timp, in detrimentul calitatii. Oare de ce un tub bun este scump?
 7. @valderama, domnule chiar nu pricepi ca ''norisorii aia albastrii'' nu sunt de ..bine? Asa cum am mai zis, ori apar la tuburi cu vid slab, dovada o ai in cartea pusa de @Patefon, ori sunt depasite Ua, Ia, Ug2...a spus asta si @Vio. E greu sa recunosti o greseala, asa e? LE: Acum am observat ca iar ai pus o poza FAKE !!! Uite ce scrie deasupra mufelor pentru difuzoare: CONNECT SPEAKERS BEFORE USE Sper ca in viitor sa nu mai pui poze aiurea luate de pe net, te faci de ras.
 8. KSA 200S este proiectat de Dan D'Agostino si este modelul care foloseste ''slide bias''. Amplificatorul lucreaza in A class. https://patents.google.com/patent/US5331291
 9. 68.000µF/100V, cam un litru volum, mai mari n-am vazut. Vreo 58 Kile are KSA200S_ul ala si numai traful are vreo 20. Siguranta pe 240Vac este automata de 20A. . 1600W/1Ohm pe canal, exact ce-i place lui Claudiu @DjLeco
 10. Exact cum a-ti scris, la frecvente joase conteaza doar inductanta primarului si implicit calitatea miezului. La frecvente inalte nu mai conteaza calitatea miezului deloc, ci doar felul in care se bobineaza transformatorul. Modul de intercalare a primarului si secundarului, numarul de intercalari, cuplajul intre acestea, determina inductanta de scapari. Capacitatile parazite sunt determinate de modul de bobinare (spira langa spira, vrac, universal progresiv), existenta sau lipsa ecranelor Faraday si numarul de intercalari. Frecventa de rezonanta, nu mai depinde de calitatea tolei ci doar de modul de asezare a spirelor, infasurarilor si calitatea/grosimea izolatiei.
 11. aici e cartea despre lampi https://raumladung.files.wordpress.com/2013/11/barkhausen_1.pdf
 12. @valderama, iti sugerez sa-ti controlezi limbajul, nu de alta dar nu esti la dumneata pe blog ci pe un forum public. In poza asta ''FAKE'' pusa de dumneata se vede clar in fundal, stanga sus, o reflexie albastra. La fel si pe muchia din stanga a carcasei. Se pare ca in partea stanga a amplicatorului exista o sursa de lumina albastra, sau mai multe, pentru efect artistic. Ma asteptam la o discutie argumentata cu detalii tehnice si nu la una de nivel mahala. Cum poti sa spui ..''gaselnita Radiomuseum'' ? Ai impresia ca pe RMOrg e ca pe orice forum? Te inseli! Acolo fiecare postare, inainte de a aparea pe forum, este analizata de mai multi moderatori si redactori si abia apoi devine publica. Si, pt cultura dumitale, afla ca foarte multi membri de acolo, pe langa pasiunea asta de colectionari si restauratori de aparatura electronica rara si foarte veche, in viata reala sunt ..cineva. Sunt oameni cu o vasta cultura tehnica, oameni cu studii inalte si mai ales civilizati. Si nu ''ciobani''...asta ca sa ma exprim pe intelesul dumitale. Legat de topic... vacuumul in tuburi ...se poate masura!!! Eu stiu asta de mai multi ani, dar, intamplator, nu am observat sa fie cineva interesat de lucrul asta. Metoda de masurare a calitatii vacuumului nu este deloc noua, chiar Barkhausen o mentioneaza intr-un articol. si aici pentru cine este interesat un pdf in engleza (Grid current and Vacuum) http://www.roehrentest.de/Gitterstrom und Vakuum_EN.pdf Si chiar mai exista si alte metode de evaluare rapida a calitatii vacuumului, dar nu cred sa intereseze pe cineva. @Vio, ce zici tu, legat de tensiunea anodica mare si albastreala aia am observat si eu. Interesant este ca la unele tuburi rusesti apare iar la altele nu. Iar la tuburile bune nu apare nimic. Cand zic ''bune'' ma refer la tuburi NOS germane sau americane. Oricum, eu unul nu ii pun clientului in amplificator vreun tub cu albastreli nici daca ma plateste dublu. Si ca sa fiu impacat sufleteste inainte de a monta un tub in amplificator il masor, asta ca sa nu am surprize mai tarziu. Iar clientul primeste intotdeuna protocolul de masura al tuburilor, analiza spectrala , de THD, IMD etc.cam tot ce pot eu sa masor pe acolo. Si, app, nu fac teste cu sqw (dreptunghi ) la 40Hz si 10KHz...
×
×
 • Create New...