Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

der_doktor

Membru activ
 • Content Count

  1,686
 • Joined

 • Last visited

About der_doktor

 • Rank
  doktor

Profile Information

 • Locatie
  Düsseldorf

Contact Methods

Recent Profile Visitors

1,720 profile views
 1. Functioneaza amandoua. Sunt aduse pentru restaurare completa si modificare conform buletinelor service. Mai exact se modifica niste valori de rezistente care in timp se incing si duc la intrarea in protectie DC. Se schimba integratul original U1=MC1556G cu OPA134 si se elimina problema stabilitatii offset_ului. Se aduga un termistor de 10K pe circuitul de bias. In plus...totii condensatorii electrolitici noi, la 105°C, semireglabili multitura, lipituri complet refacute, spalare a placilor, curatire interior+exterior...meniu complet. Vreo 10 ore de munca pe fiecare aparat. Modelul asta il visez, am facut vreo 50-60 de bucati, nu mai stiu exact. 20Kg are numai traful de alimentare, e de 2KW, si tot amplificatorul vreo 40Kg. La unele am pus si relee pe iesire, nu au din fabrica, dar e munca multa si nashpa ca nu prea e loc.
 2. Uite, ca poate multi cred ca glumesc sau scriu sa ma aflu in treaba. Asta e un Krell KSA_100_MK2, 2x100W clasa A, restaurat complet la sfarsitul lui august: Dupa el a fost un deck Aiwa XK-S-7000, tot complet restaurat: Pe masa am acum, in momentul asta, un preu Bose_4401, lucrez la el: Urmeaza doua Bose1801: apoi un McIntosh MA2275, astept piesele comandate: Si un preu Accuphase C200L: apoi ceva rar, un Technics SV_P100: Urmeaza sa mai vina cateva aparate, printre care un amplificator Onkyo...deocamdata. Nu sunt de acord cu tine...si, in fond, ar fi offtopic sa comentez.
 3. @fluffy37, nu pot sa spun asta. Si am impresia ca unii de pe aici chiar nu cunosc semnificatia reala a expresiei ''audiofil''. Eu repar tot ce tine de audio, in general doar aparate ''grele'', nu am timp de pierdut cu troace de 2 lei. Daca vreti va pun si poze cu ce am acum pe masa si cu cele care sunt in asteptare. Si nu fac asta de ieri. Am adunat, in timp, toata aparatura de masura pentru audio astfel incat sa pot masura si regla conform manualului service toti parametrii unui aparat. Si, nu o spun sa ma laud, dar in Germania stiu doar trei ateliere specializate in audio care au mai multe aparate decat mine. Din astea trei doar unul poate sa faca ceea ce fac eu, adica Krell, McIntosh si Accuphase, indiferent de model. E vorba doar de experienta, documentatie si dotare.
 4. Calitatea ...costa! Daca bugetul este LOW, atunci n-are rost sa vorbim de performante. Este exact ca la masini, cand ai bani putini iei o janghina cat sa te invarti cu ea prin oras, dar nici pretentii nu poti avea. Ca zdrangane, n-are vana, asta e, nu trebuie sa ai pretentii. Parerea mea e sa caute ceva mai greu, cu aspect exterior cat de cat, chiar daca eventual mai tarziu ii face o reconditionare. Amplificatoarele de 5-6 Kg sunt o gluma, si e normal ca la greutatea aia sa nu te astepti la cine stie ce performante. Astea au fost construite ca sa fie ieftine si e normal sa nu mearga mult timp la puterea nominala. Sony, in general, au probleme cu lipiturile, condensatorii si proiectarea din punct de vedere termic lasa de dorit. Si cand se strica toti finalii sunt sarma. Yamaha a facut cateva amplificatoare ieftine si chiar sunt bune, daca tot vorbim de LOW cost.
 5. Onkyo incepe de la M200, M508, M588. Seria A e slaba, nu o poti incadra la HiFi. Technics seria SE e ok, SE-A-7000, sau 3000. Restul sunt povesti.
 6. Probabil te referi la aparatele ieftine de la Onkyo si Technics. Pentru a nu generaliza e bine sa specifici si modelul exact.
 7. Se poate testa cu un generator de frecventa. Se aplica un semnal de 0dB si se creste frecventa pana cand apare o atenuare de -3dB. Acolo e limita superioara de taiere. La fel si pentru frecvente joase. E bine ca amplitudinea semnalului sa fie monitorizata cu un voltmetru extern bun, care poate masura de la DC la 100KHz, sau cu un osciloscop. @Haralambie, ma tem ca in domeniul asta, audiofrecventa, nu-i poti da vreo lectie d-lui Popa Marius. Si nici in AMC. Spun asta din tot sufletul si fara rautate. Nu o lua ca o ofensa.
 8. Caracteristica de frecventa relevata cu analizorul de spectru 0-25KHz, noise source periodic, latime de banda 200Hz. Canalul A e folosit ca referinta iar pe canalul B se introduce semnalul de analizat preluat de pe rezistenta de sarcina (normal ar fi fost sa debiteze pe 20 Ohmi , dar nu am valoarea asta). Specific ca semnalul de test generat de analizorul de spectru este trecut printr-un preamplificator si apoi in amplificatorul final care ataca transformatorul. Astea doua aparate e posibil sa adauge 1-2 dBV tolerante de masura. Asa arata pe osciloscop forma semnalului: La 1KHz , considerat ca referinta sunt -15,4dBV, markerul este punctul ala luminos de pe trasa canal B: la 16KHz sunt -19,2dBV, o atenuare de -3,8dBV fata de 1KHz, in parametrii specificati de Monacor. la 20KHz sunt -20,2dBV, adica -4,8dBV fata de 1KHz: Analiza la frecvente joase, 0-100Hz, latime de banda 800mH. La 100Hz sunt -14,7dBV ca referinta. Asa arata pe osciloscop semnalul de test: si analizorul de spectru: 50Hz: la 18,4Hz o atenuare de -2,6dBV la 9,6Hz o atenuare de -6,4dBV la 3,2Hz o atenuare de -17,8dBV In concluzie, dupa parerea mea, traful asta facut de Monacor este okay. Spun asta deoarece am masurat multe trafuri de PA si, in general, sub 50Hz si peste 10KHz cad in bot. Frecventa de taiere superioara, 16KHz, in cazul de fata, este ok pentru PA.
 9. Pentru test am folosit un amplificator DAUB D500 MSL, iesirea din amplificator conectata pe partea de 8 ohmi iar cealalalta infasurare conectata la o sarcina de 16 ohmi 800W. Din pacate amplificatorul intra in clip cand am 67V pe 16 ohmi adica vreo 280W. Amplificatorul si rezistenta de sarcina: 100W in 5,3Hz 250W in 20Hz: aici se observa intrarea in clip a amplificatorului: 1KHz: 10KHz: 16KHz: 20KHz:
 10. Te inregistrezi pe postimage.org GRATUIT si pui aici HOTLINK FOR FORUMS, apare imaginea mare.
 11. Asta am remarcat si eu, ca nu intra in saturatie. In mod normal depasind tensiunea pe primar (infasurarea de 100V) ar fi trebuit sa dea semne de intrare in saturatie. Alt lucru foarte interesant e valoarea foarte mica a inductantei de scapari, dar asta se va releva cand il voi desface. Ce pot sa spun e ca are 4 infasurari pe primar si 4 pe secundar. In general, trafurile astea de PA (ELA la nemti) au maxim 5 straturi(3P+2S), si multe chiar la 50Hz au atenuari, iar in partea superioara a benzii audio se cam opresc pe la 10KHz.
 12. Asta seara am apucat sa fac o parte din masuratori. Inductanta primarului e....mica... doar 628mH la o frecventa de masura de 1KHz: Secundarul are 191,6 mH: Inductanta de scapari doar 104,6µH....EXCELENTA!!!! Rezistenta de sarcina (8Ohmi/400W) pe care o sa o leg in secundar: 8Ohmi conectati in secundar si Agilentul ala arata ca as avea vreo 27 Ohmi impedanta in primar. Mai exact la 100Hz 27,05 ohmi iar la 1KHz 27,31 ohmi Stiind ca P=U²/Z si U=100V ar iesi P=100*100/27,05=369W......hmmmm Oare cine minte? Aia de la Monacor cand scriu 500W pe traf sau aia de la Agilent (fost HP) ? Ok, continuam testele... Alimentez primarul cu 100V/50Hz dintr-un traf reglabil si in secundar, pe 8 Ohmi apar vreo 52V, adica 338W si pe osciloscop tensiunea de pe rezistenta de sarcina: Incep sa cresc tensiunea in primar in ideea sa vad aia 500W... 60V pe sarcina adica 450W: 65V pe sarcina...528W ...am pus si un termometru cu doua sonde pe rezistenta de sarcina si pe miezul trafului: Cresc la 70V pe sarcina...612W...142°C pe saraca rezistenta care e de 400W: Deja iasa fum din ..rezistenta de sarcina...nu mult dar mai am nevoie de ea..154°C Va urma...
 13. App de refacerea trafurilor...eu unul niciodata nu sunt multumit cum iasa din prima. Fiecare traf abia a treia oara pot spune ca e OK. Asta se intampla deoarece din calcule iese una si in practica e alta. Dupa prima bobinare il masor si apoi incerc sa-i imbunatatesc performantele bobinandu-l iar. Numarul de spire ramane in general acelasi, intervin doar la modul de asezare a sectiunilor pentru a obtine o inductanta de scapari minima, uneori schimband grosimea materialelor izolatoare sau facand mai multe interleav_uri.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines