Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

AliBaba33

Membru activ
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

1 Follower

About AliBaba33

 • Rank
  Nou venit

Profile Information

 • Locatie
  Brasov

Recent Profile Visitors

269 profile views
 1. O simulare cu LTSPICE. Rezistenta de sarcina are cinci valori, 1, 2, 3, 4 si 5 ohmi. Schema Simularea curentului prin R2 Si caderea de tensiune pe cele doua diode
 2. Am facut niste masuratori, la al meu RP cu carcasa rosie. Masuratorile sunt facute cu un FLUKE 435. In gol, fara ansa https://postimg.cc/MXNK7hrB https://postimg.cc/WFDtjjH2 https://postimg.cc/8smsSyyf https://postimg.cc/9RN8RPbd Cu ansa de 1,5 https://postimg.cc/5QgtS0HS https://postimg.cc/Lnrskr57 https://postimg.cc/XZ2SLCxJ https://postimg.cc/LYwsy7vn Cu ansa de 2,5 https://postimg.cc/zHF9LHL8 https://postimg.cc/SYxwMNc9 https://postimg.cc/5XBnfWCW https://postimg.cc/jwp7WCpg
 3. Exact d-le @miticamy nu am fost atent la valorile R7(R8 R9 R10) si R SARCINA, deci si curentul curentu prin dioda D3 la tine D14 original.
 4. Incearca sa vezi curentul prin dioda D2 la tine D12 pe sch originala. Probabil se deschide dioda. Nici eu nu am reusit sa simulez schema pe LTspice, pentru ca vede acel cond incarcat. Nu ma pricep mai mult si am abandonat simularea. Rolul condensatorului este explicat in articol.
 5. Buna ziua Prin anii '90 am construit si eu aceasta sursa, dar nu cu LM324, ci cu 4xLM741, din astea am avut. Functioneaza foarte bine, dar are 2 mici(mari) neajunsuri. 1. Nu are reglaj de curent. 2. Dupa inerventia protectiei cu intoarcere a caracteristicii, trebuie redusa tensiunea la 0, sau oprirea sursei. In privinta functionarii am o alta interpretare a schemei (mai multe pareri inseamna progres). Aici ma voi referi strict la materialul prezentat in Tehnium nr 10/'87 pg 10. AO 1, realizeaza reglajul tensiunii, el impreuna cu AO 2(care are functia de referinta de tensiune, calculata dupa formula din material). AO 1, lucreaza ca repetor(dupa cum spun si autorii), adica pe intrarea neinversoare se aplica o tensiune prescrisa Up, sa zicem 10V, preluata din potentiometrul P2. Deci pe AO 1 neinversoare vom avea 10V. Iesirea lui, prin grupul R15, D13, T3, T2, T1, R7(R8 R9 R10) R16, va face tot ce este posibil, ca pe intrarea inversoare sa fie tot 10V. AO 3, face limitarea de curent. In functie de curentul consumat, caderea de tensiune de pe R7(R8 R9 R10) va deschide dioda D10, facand ca intrarea inversoare sa fie mai pozitiva decat intrarea neinversoare ce va face ca iesirea sa basculeze spre zero volti, deschizind dioda D14 care va reduce tensiunea in punctul comun al R15 D12 D13 D14, scazand practic tensiunea la iesirea sursei implicit a curentului. AO 4, creaza intoarcerea caracteristicii(dupa cum spun autorii), in felul urmator: Up=10V, se aplica intrarii inversoare prin divizorul de tensiune creat de R12 R13 la o valoare de 0,8*Up, adica 8V. Tensiunea pe intrarea neinversoare, va avea valoarea de 10V, deci iesirea AO 4 are o tensiune mare blocand dioda D12. Prin urmare, AO 4, nu va avea nici un rol in functionarea schemei de reglaj al tensiunii si curentului. Daca vom creste sarcina(curentul) pe iesire, tensiunea Ue va incepe sa scada datorita protectie de curent AO 3. La o scadere de tensiune pe iesire (Ue) sub 8V, atunci intrarea neinversoare va avea o valoare mai mica decat intrarea inversoare, ceea ce obliga iesirea AO-ului sa basculeze in 0V, deschizand dioda D12 si preluand intreaga tensiune din punctul comun al D12 D13 D14 R15 scazand tensiunea de iesire Ue spre 0V, implicit a curentului. Tensiunea la iesire nu mai poate reveni deoarece intrarea neinversoare va avea un potential mai scazut decat inversoarea, pana la resetare(oprire sau reducerea tensiuni la minim). In concluzie, parerea mea este ca trebuie sa ramai la schema originala. Scuze de postarea mea asa lunga, sper sa nu plictisesc pe nimeni.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.